Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι η Α’ Φάση Αδελφοποίησης των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας


 Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Δελβινάκι η Α’ Φάση Αδελφοποίησης των Δήμων Πωγωνίου και Αγίας Νάπας, μία αδελφοποίηση με ιστορικό υπόβαθρο και συνδετικό κρίκο τον Εθνικό Ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη.

Σε μία σεμνή τελετή υπεγράφη το πρωτόκολλο αδελφοποίησης και συγχρόνως τιμήθηκε η μνήμη του «Ίππαρχου του αγώνος της παλιγγενεσίας» όπως κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου στην ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου, που αποτελεί τη γενέτειρά του.

Την Κυπριακή αποστολή καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης που αναφέρθηκε στην κοινή πορεία των δύο Δήμων αλλά και στην σπουδαία προσωπικότητα του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. «Καλωσορίζουμε σήμερα στο ακριτικό Δελβινάκι τα «αδέρφια» μας από την όμορφη και ξεχωριστή Κύπρο, σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση που θα επισφραγίσει την άριστη σχέση μεταξύ του Δήμου Πωγωνίου και του Δήμου Αγίας Νάπας. Τους δύο Δήμους συνδέει ένα ιστορικό πρόσωπο, ένας ήρωας στον αγώνα του οποίου για την απελευθέρωση της πατρίδας υποκλίθηκε ολόκληρο το έθνος,  ο  Χατζημιχάλης Νταλιάνης. Ο «Ίππαρχος του αγώνος της παλιγγενεσίας», γεννήθηκε το 1775 σε αυτό εδώ το χωριό, το Δελβινάκι, και από πολύ νωρίς έδειξε ότι ήταν μια ξεχωριστή και δυναμική προσωπικότητα με πολυεπίπεδες ανησυχίες. Το 1816 μυείται από τα αδέλφια Αλέξανδρο και Μιχαήλ Βασιλείου από το Αργυρόκαστρο, στην Φιλική Εταιρεία και ξεκινάει να σχεδιάζει την  πορεία για την απελευθέρωση της πατρίδας. Τότε είναι που ρευστοποιεί την τεράστια περιουσία του και τη διαθέτει στον Αγώνα. Μάλιστα, με δική του δαπάνη, συγκροτεί το πρώτο ιππικό σώμα στην Ελλάδα. Τι τον συνδέει όμως με την Κύπρο;Το Μάρτιου του 1826 συμμετείχε στην μοναδική μάχη Ελλήνων Επαναστατών του 1821 επί κυπριακού εδάφους και συγκεκριμένα στη μάχη της Αγίας Νάπας. Στις 17 Μαρτίου 1826 ο Καπετάν Νταλιάνης με περίπου 20 καράβια και δεκάδες παλληκάρια, προσέγγισαν τα παράλια της Αγίας Νάπας, αναζητώντας νερό και τροφή. Έγιναν όμως αντιληπτοί από το φυλάκιο της τουρκικής φρουράς Αμμοχώστου που έδρευε στην περιοχή και οι οποίοι κάλεσαν ενισχύσεις από την πόλη της Αμμοχώστου. Ακολούθησε σκληρή μάχη στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου ο Καπετάν Νταλιάνης και τα γενναία παλληκάρια του έτρεψαν την τουρκική φρουρά Αμμοχώστου σε φυγή, αρπάζοντας αιχμαλώτους και πολεμοφόδια. Ένας ήρωας, λοιπόν, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο Δήμων επισφραγίζονται σήμερα με την τελετή Αδελφοποίησης μία στενή σχέση φιλίας και συνεργασίας. Με την αδελφοποίηση δίνουμε συνέχεια και περιεχόμενο στην ιστορική σχέση των πόλεων μας με πολλαπλά οφέλη εκατέρωθεν, διαμορφώνοντας κοινό πλαίσιο δράσεων και ανταλλαγής εμπειριών σε διάφορους τομείς διοίκησης, αθλητισμού, τέχνης και πολιτισμού. Ο παραμεθόριος Δήμος Πωγωνίου είναι μία μικρή αλλά προοδευτική κοινωνία με όραμα και πολλές δυνατότητες που αναπτύσσονται ποικιλοτρόπως με δράσεις εξωστρέφειας και σε αυτά τα πλαίσια σας καλωσορίζουμε στο Δήμο Πωγωνίου και στη γενέτειρα του Ήρωα Χατζημιχάλη Νταλιάνη» κατέληξε. 

Την χαρά και τη συγκίνηση των πολιτών της Αγίας Νάπας για την Αδελφοποίηση με το Δήμο Πωγωνίου μετέφερε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Χρίστος Ζαννέττου επισημαίνοντας ότι θα είναι εποικοδομητική και για τα δύο μέρη. «Είναι πασιφανές ότι τις πόλεις μας συνδέει κοινή ιστορική πορεία από τον 19ο αιώνα. Τις συνδέει η πορεία του καπετάνιου του αγώνα και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι που παρευρισκόμαστε στον τόπο καταγωγής του. Από το Δελβινάκι Πωγωνίου της σκλαβωμένης Ηπείρου ο καπετάν Νταλιάνης φτάνει μέχρι την Αγία Νάπα της Κύπρου μετά από εκστρατεία που οργάνωσε στον Λίβανο για υποστήριξη της ελληνικής επανάστασης. Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης, ένα όνομα άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα του Έθνους μας, θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία και κατάφερε να ενώσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τον τόπο αυτό που τον γέννησε με την ακριτική Αγία Νάπα. Μέσα από αυτή τη Συμφωνία Αδελφοποίησης των δύο Δήμων, οι οποίοι σηματοδοτούν την αρχή της ζωής και της ηρωικά επαναστατικής πορείας του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, μπορούμε να διαμορφώσουμε κοινό πλαίσιο δράσεων που θα δώσει νέα δυναμική στους στόχους μας. Μέσα από την πράξη αυτή θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα ο ένας για τα τοπικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις του άλλου, να βρούμε κοινά στοιχεία, να δημιουργήσουμε περαιτέρω ισχυρούς δεσμούς που θα μας δώσουν την ευκαιρία να ανταλλάξουμε επισκέψεις μεταξύ των δύο πόλεων, να οργανώσουμε δράσεις και να προωθήσουμε τις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις τόσο της Κύπρου όσο και της Ηπείρου» σημείωσε.

Για το «χρυσό τρίγωνο» των ακριτικών Δήμων Πωγωνίου, Σφακίων και Αγίας Νάπας μίλησε ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολης και Πρ. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεωργής τονίζοντας παράλληλα ότι ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης κατάφερε να σώσει πολλούς κατατρεγμένους Κύπριους ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Άρωμα» - Φίλοι Πάρκου Γλυπτικής κ. Χριστάκης Πίττας επεσήμανε ότι η Αδελφοποίησης αποτελεί αναγκαιότητα και ιστορικό καθήκον αφού ο «ιστός» του εθνικού ήρωα ενώνει τους δύο Δήμους. Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Αντιπρόεδρο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλη Μάγκο που καλωσόρισε την Κυπριακή Αποστολή και υπογράμμισε ότι ο  Χατζημιχάλης Νταλιάνης «ήταν και παραμένει στην καρδιά και την ψυχή των Πωγωνισίων».

Στους σημαντικότερους σταθμούς της ηρωικής πορείας του Χατζημιχάλη Νταλιάνη αναφέρθηκε μέσα από την αναλυτική του ομιλία ο Συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Νίκος Θεοδοσίου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «είναι πρωτίστως ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Δήμοι Πωγωνίου και Αγίας Νάπας είναι τα δύο άκρα του ελληνισμού που πάντα κινδυνεύουν αλλά ποτέ δε γονατίζουν».

Ακολούθησε παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση – Αφιέρωμα στο Χατζημιχάλη Νταλιάνη από το Δημοτικό Σχολείο Πωγωνίου και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Ο Δήμος Πωγωνίου τιμά κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου τη μνήμη του Έθνικού Ήρωα και  φέτος συμπληρώνονται  195 χρόνια από το θάνατό του.

Από την τελετή αδελφοποίησης δε μπορούσε να λείπει το στοιχείο της παράδοσης και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χορούς και τραγούδια και από τις δύο περιοχές.

Στο μεταξύ την Τρίτη 16 Μαΐου,  η Κυπριακή αποστολή ξεναγήθηκε στο Δήμο Πωγωνίου γνωρίζοντας από κοντά την πλούσια ιστορία του τόπου αλλά και τις απέραντες φυσικές του ομορφιές. 

Η Αδελφοποίηση θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Πωγωνίου στο Δήμο Αγίας Νάπας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]