Aρτα:Εκδήλωση -επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των ηρώων Σουλιωτών στην Ιερά Μονή Σέλτσου

 


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 

           

 ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ -ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ  ΣΤΗΝ Ι.ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ  ΣΤΙΣ  21-4-2023 ΣΤΙΣ  ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ- 

  Άγιο ήταν το Σέλτσο, μα αγίασε ακόμη πιο πολύ.Κοινώνησε των Σουλιωτών το αίμα……….

   Φέτος  συμπληρώθηκαν  219 χρόνια από εκείνο το φοβερό διήμερο 22/23  Απριλίου  του  1804 που συντελέστηκε   το Ολοκαύτωμα  των  Σουλιωτών  στο Σέλτσο της – σημερινές Πηγές Άρτας, ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραισκάκη.


        Για να τιμηθεί η ημέρα  της μεγάλης  αυτής θυσίας ,  Ο δήμος Γ. Καραισκάκη με την Τοπική Κοινότητα Πηγών και η Αδελφότητα Πηγιωτών Αρτας-όπως γίνεται κάθε χρόνο-  πραγματοποίησαν  στις 21-4-2023  της Ζωοδόχου Πηγής  μια λιτή εκδήλωση   με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό χώρο της Μονής  Σέλτσου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους που έπεσαν για την ελευθερία μας. Επιλέχθηκε  αυτή την ημέρα για ένα ακόμη λόγο. Τα παλιότερα χρόνια στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής (την Παρασκευή μετά το Πάσχα), ο παπάς του χωριού μας  λειτουργούσε στο μοναστήρι του Σέλτσου, ώστε να ασπαστούν την Ανάσταση οι πολυάριθμοι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν είχαν μπορέσει να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στην εκκλησία του χωριού, αφού είχαν ήδη μετακινηθεί  από τον προηγούμενο μήνα με τα ζώα τους στα πλούσια βοσκοτόπια της ευρύτερης περιοχής της Μονής. Έτσι για εμάς τους Πηγιώτες  ήταν ξεχωριστή μέρα γιατί πέραν των άλλων, έστω και συμπτωματικά αναβίωσε ένα έθιμο που έσβησε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες  όταν άρχισε να φθίνει η άλλοτε ακμάζουσα κτηνοτροφία τη περιοχής.


     Πλήθος πιστών και επίσημοι προσήλθαν για να προσκυνήσουν  στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως, αλλά και να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στους Σουλιώτες που μαρτύρησαν. Μέσα σε ένα υποβλητικό κλίμα  έντονης συγκίνησης με σεβασμό στο ένδοξο και Ιερό χώρο του Σέλτσου   όλοι απέτισαν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για τους υπέρ χιλιοδιακοσίους Σουλιώτες και Ραδοβιζινούς με επικεφαλής τους Νότη και Κίτσο Μπότσαρη που έστησαν εκεί τον Απρίλιο του 1804  νέο υπέρτερο  Ζάλογγο και ένα πρώιμο Μεσσολόγγι  για την Ελευθερία της πατρίδας αρνούμενοι να υποταχθούν στον τύραννο Αλή Πασά..  Ξεχωριστή και εντυπωσιακή  ήταν η παρουσία των μελών του Συλλόγου Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπάκτου ΄΄Ο ΕΠΑΧΤΟΣ΄΄ -για τρίτη φορά- με επικεφαλής την Πρόεδρο του Συλλόγου Μαρία Σαγώνα ντυμένοι με αυθεντικές Σουλιώτικες φορεσιές για να τιμήσουν τους Ηρωες Σουλιώτες  του Σέλτσου. 




   Την ξεχωριστή  αυτή ημέρα    μας τίμησαν με την παρουσία τους Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρτης  Καλλίνικος, η Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη   ο Αντιπεριφερειάρχης Αρτας Βασίλειος Ψαθάς ο Διοικητής του Αστ. Τμήματος Γ. Καραισκάκη   Κώστας Κατσιούλης          ο Διοικητής της Πυρ. Υπηρεσίας Αρτας Σωτήρης Νάκας  ο τ. βουλευτής Αρτας και νυν υποψήφιος Βασιλης Τσίρκας, ο Αντιδήμαρχος Τετραφυλίας Νίκος Κουφούλης ο Πρόεδρος Τ.Κ Πηγών Κώστας Καρακώστας ο Πρόεδρος της Τ.Κ Ελάτης Κυριάκος Λάιος ο Πρόεδρος της Τ.Κ.Μηλιανών Κώστας Πανουργιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αιμίλιος Αντωνάκης, Βασίλης Χήτας, Χρηστος Τζουμανίκας,   Ευάγγελος Γρέβιας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος υποψήφιος βουλευτής  Ντίνος Παπαδημητρίου, η υποψήφια βουλευτής Σκουτέρη Φωτεινή, η υποψήφια δήμαρχος Γ. Καραισκάκη Ελευθερία Κοσσυβάκη πολλοί συγχωριανοί μας, συνδημότες –συμπατριώτες.


    Μετά την τέλεση της Θείας λειτουργίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αρτας κ.Καλλίνικου,των ιερέων  Παπαγεωργίου Δημήτρη - Τσουβέλα Ιωάννη-ΠαπαΛάμπρου  Αντωνάκη   και της επιμνημόσυνης δέησης που ακολούθησε, έγινε ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της Μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον ΄΄ΠΕΤΑΚΑ΄΄ από όπου έπεσαν τα πρώτα 250 γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, Το πρώτο  στεφάνι αυτό του Δημάρχου  δήμου Γ. Καραισκάκη Περικλή Μίγδου. Ακολούθησαν των επισήμων, εκπροσώπων φορέων,  Συλλόγων και σχολείων του δήμου μας.   Από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας έγινε σύντομη αναφορά στα γεγονότα  ενώ από τον  συγχωριανό μας μέλος της Αδελφότητας και συντονιστή της εκδήλωσης  Παναγιώτη Ζήση αναγνώστηκε το ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ του Λάμπρου Κουτσονίκα (τεταρτοετή τότε στα γεγονότα του 1804) Από την Πρόεδρο του Συλλόγου Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπάκτου Μαρία Σαγώνα διαβάστηκε το  συγκινητικό ποίημα  με Ακροστιχίδα ΄΄ ΛΕΝΩ ΜΠΟΤΣΑΡΗ Η ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑ΄΄του  αείμνηστου   καθηγητή Θεολογίας  τ.Δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκου Βούλγαρη ομιλητή στο  Σέλτσο στις 23-8-2018. 

    Μια ξεχωριστή τιμή για την Αδελφότητα αλλά και τον τόπο μας που ισχυροποιεί τους δεσμούς μας με τους  Σουλιώτες,  ήταν και η ανακήρυξη του Προέδρου της Αδελφότητας Καπερώνη Χρήστου ως επίτιμο μέλους του Συλλόγου Αναβίωσης με σχετική απόφαση που μας επιδόθηκε από την πρόεδρό της. Ακολούθησε ή ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο. Από την Αδελφότητα Πηγιωτών στους παρισταμένους  προσφέρθηκαν χυμοί αναψυκτικά και γλυκίσματα αναψυκτικών χυμών ενώ ο δήμος τίμησε τους προσκεκλημένους  με προσφορά φαγητού στο κέντρο του χωριού.  


     Ευχαριστούμε  τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη  την  Τοπική Κοινότητα Πηγών για την συμμετοχή του στη διοργάνωση της εκδήλωσης.  τον Σύλλογο Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπάκτου για την τιμητική παρουσία του,  τα μέλη της Αδελφότητας Πηγιωτών και συγχωριανούς μας  για την προσφορά ειδών και πολύτιμη  βοήθειά τους  στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης  από την οποία είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Σημαντική η βοήθεια του μέλους του Δ.Σ της Αδελφότητας  Γιώτη Ελευθερίας με την οικογένειά της και την Ντίνας Δ. Ζήση. Τέλος,τον συγχωριανό μας-μέλος της Αδελφότητας τον Πανο Ν.Ζήση για τον  άψογο συντονισμό της εκδήλωσης. 


    Ήταν μια ξεχωριστή συγκινητική εκδήλωση, λιτή, προσαρμοσμένη  με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα της ιερότητας και ενδοξότητας του  χώρου και της μεγάλης ιστορίας  της Ι.Μονής Σέλτσου της Κιβωτού της Θυσίας των Σουλιωτών. Η  τιμή και η  διατήρηση της μνήμης  των εσαεί, είναι καθήκον όλων μας.




            ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 24-4-2023   








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]