Τέμπτη - Εκδήλωση ΣΦΗΝΑ ΕΠΟΝ



Εκ μέρους της νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ Πορεία πριν αναφέρουμε το κάλεσμα μας για την εκδήλωση μας δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την βαθιά μας θλίψη για αυτή τη τραγωδία και πρώτα απ όλα να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες που από χτες θρηνούν για τους ανθρώπους τους, τα συλλυπητήρια στις μανάδες και στους πατεράδες που κλαίνε για τα παιδιά τους καθώς στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι άνθρωποι.

Η Πορεία στηρίζει και καλεί στη σημερινή κινητοποίηση για την καταγγελία του εγκλήματος στην Περιφέρεια  6.00μμ 

Αποκλειστικός υπεύθυνος για τους θανάτους των πάνω από 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό τόσων δεκάδων δεν είναι άλλος από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απαξίωσης που υπηρετούν με ευλάβεια, όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ.

Το ξεπούλημα των τρένων, των υποδομών των μεταφορών και του οδικού δικτύου στα κοράκια του ιδιωτικού κεφαλαίου, όπου το μόνο που μετρούν είναι τα κέρδη τους, αδιαφορώντας πλήρως για τις ανθρώπινες ζωές και τον λαό, είναι που οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη. Είναι υποκριτικές οι ευχές και κροκοδείλια τα δάκρυα των στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όταν είναι η πολιτική τους, που άλλωτε μας καίει, μας πνίγει, μας αρρωσταίνει, μας σκοτώνει, η πολιτική της υποταγής στον ιμπεριαλισμό και το ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο που αναπαράγει καθημερινά τέτοια εγκλήματα ενάντια στις ζωές του λαού και της νέας γενιάς.

Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα και την υποκρισία, κρύβεται η διαχρονική κρατική αμέλεια 

Καλούμε το λαό να μετατρέψει την οργή και την οδύνη του σε μαζικό αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.





1943-2023 Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και για την δράση της ΕΠΟΝ στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 7 το απόγευμα από την Οργάνωση νεολαίας Πορεία στο πολιτιστικό χώρο ΣΦΗΝΑ στην Αραβαντινού 6.

Τα γεγονότα της μεγάλης δεκαετίας του 1940 έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στο σήμερα, έχουν καθορίσει τη νεοελληνική ιστορία και τις τωρινές συνθήκες μέσα στις οποίες η νεολαία καλείται να ζήσει και να παλέψει.

Η ΕΠΟΝ, η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη του 1943 ως απευθείας μετεξέλιξη του ΕΑΜ Νέων.

Ο λόγος που κάνουμε αυτή την εκδήλωση, είναι ακριβώς για να αναδείξουμε τις προκλήσεις που ακόμα αντιμετωπίζει η νεολαία, 80 χρόνια μετά.

Από την άλλη αποτελεί και ένα λιθαράκι στον αγώνα εναντία στην ιστορική λήθη, καθώς μεγάλο κομμάτι της νεολαίας σήμερα αγνοεί πλήρως την ιστορία της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜΟΕΛΑΣΙΤΙΚΟΥ αγώνα, ή στην καλύτερη περίπτωση έχει σχηματιστεί μια στρεβλή εικόνα από την κυρίαρχη προπαγάνδα.

Μπορούμε να διακρίνουμε την ιδιαίτερη επικαιρότητα των βασικών στόχων πάλης της ΕΠΟΝ από το ιδρυτικό κείμενο της.

Πάλη για:

1) την Εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας

2) την Εξόντωση του φασισμού και αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας

3) την Καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αυτοδιάθεση των λαών

4) την Υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέα γενιάς

Όμως καμία πρόκληση δεν μπορεί να απαντηθεί αν δεν δούμε το κύριο, αυτό για το οποίο η ΕΠΟΝ πάλεψε 16 ολόκληρα χρόνια, και αυτό παραμένει το ζήτημα της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για την υπεράσπιση της ειρήνης και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Η εκδήλωση όμως αυτή θα καταπιαστεί και με την ειδική ανάπτυξη και δράση της ΕΠΟΝ στην πόλη μας, στα Γιάννενα. Με ένα πρωτότυπο υλικό που θα μας παρουσιάσει ο ιστορικός ερευνητής Αλέξανδρος Ράπτης θα δούμε την πολύ σημαντική δράση της ΕΠΟΝ στην πόλη μας. Θα δούμε τον ηρωικό αγώνα που έδωσε εναντία στην ναζιστική ταξιαρχια ΕΝΤΕΛΒΕΙς , που κατέκαψε ολόκληρα χωριά, θα δούμε πως όπως σε πανελλαδικό επίπεδο έτσι και στην πόλη μας όλα άρχισαν από μια χούφτα ανθρώπους που βρέθηκαν σε ένα σπίτι και κατάφεραν μέσα από την σωστή πολιτική επαναστατική γραμμή να συσπειρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη στις γραμμές τους.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως ο Κώστας Καλυβιώτης με το ψευδώνυμο Ανδρέας στέλεχος της κομμουνιστικής νεολαίας είχε σταλθεί εδώ ώστε να οργανώσει αυτό το ζήτημα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καλυβιώτης: «Με βασικό πυρήνα το σπίτι των Δαγκλήδων, την όλο φλόγα Αφροδίτη και τη σβέλτη Άννα, (του Δαγκλή) τον Μένιο Σοφούλη, τη Λούτση Μπαριάννη, τον Γεωργιάδη, τον Λέανδρο Βρανούση, την άφοβη αδελφή του, Όλγα Παπαβρανούση, τον Στέφανο Κατσουλίδη, από τα λίγα οργανωτικά μυαλά, τον Τάτση Αποστολίδη, την Ήβη Χρυσοβιτσινού, τη Λουκία Ιωαννίδη, τον Γιάννη Αναστασίου, με τις πάντα ωραίες του κουβέντες, την Πόπη Κουμπλομάτη, τον Τάκη Χολέβα, τον Τ. Ιωαννίδη, τον ενθουσιώδη Α. Παπλωματά και λίγο αργότερα την περίφημη Μαργαρίτα Μολυβάδα, που με έκρυβε στο σπίτι της, τον Τσιάρα, τον Φίλιο. Πόσους και ποιους να πρωτοθυμηθείς.

Η εκδήλωση του Σαββάτου λοιπόν στις 7 το απόγευμα στην ΣΦΗΝΑ στη στοά της Αραβαντινού μέσα από βίντεο με ιστορικά στοιχεία που επιμεληθήκαν σύντροφοι της Πορείας, μέσα από την σύνδεση του χτες με το σήμερα, μέσα από το πρωτότυπο υλικό του Αλέκου Ράπτη, μέσα από τα αντάρτικα τραγούδια και την συζήτηση που πάντα ακολουθεί στη ΣΦΗΝΑ θα δώσουμε μια πλήρη εικόνα για τον αγώνα του λαού μας εκείνα τα χρόνια και ελπίζουμε να ξεκαθαρίσουν αρκετά ζητήματα.

Πολεμάμε και τραγουδάμε ακόμα λοιπόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]