Στη Βουλή το λιθόστρωτο αιώνων που ξηλώνεται στην Καστροπολιτεία Ιωαννίνων-Τί απαντά η Υπουργός

 


Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας


ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού


ΘΕΜΑ: «Λιθόστρωτο αιώνων ξηλώνεται στην Καστροπολιτεία Ιωαννίνων»


Κυρία Υπουργέ,


Όπως ενημερωθήκαμε από κατοίκους Ιωαννίνων και βάσει τοπικών δημοσιευμάτων, πρόσφατα και κατά τη διάρκεια εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώθηκε, στην Καστροπολιτεία Ιωαννίνων και μεταξύ της Ακρόπολης του Ιτς Καλέ και του Δημοτικού Μουσείου, αφαίρεση λιθόστρωτου δρόμου τριακοσίων (300) ετών. Όταν έκπληκτοι οι περίοικοι αντιλήφθηκαν τη χρήση σκαπτικών μηχανημάτων και εκσκαφέων από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, επικοινώνησαν με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και σε προφορική ενημέρωση προς αυτήν δηλώθηκε άγνοια εξ αυτής για τα πεπραχθέντα του ΔΕΔΔΗΕ.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,


Ερωτάται η κ. Υπουργός:


Πώς προτίθεστε να διαχειριστείτε την αυθαιρεσία του ΔΕΔΔΗΕ και πώς εν γένει θα αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν εκ της δεδομένης πια αποξήλωσης του εν λόγω λιθόστρωτου δρόμου (καλντεριμιού), προκειμένου να επανέρθει στην πρότερή του κατάσταση;


Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 1896/24.1.2023 Ερώτηση με θέμα: «Λιθόστρωτο αιώνων ξηλώνεται στην Καστροπολιτεία Ιωαννίνων»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 1896/24.1.2023 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Εντός του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Ιωαννίνων, που έχει χαρακτηριστεί ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αρχαιολογικός χώρος μετά των εν αυτώ οικοδομημάτων και οδών» (ΦΕΚ 35/Β/2-2-1962), υλοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ υποέργο για την υπογειοποίηση δικτύων στην πλατεία Γλυκήδων και στις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή, στο πλαίσιο της πράξης «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων». Οι εργασίες που αφορούν στο ανωτέρω υποέργο έχουν εγκριθεί με την αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΙΩΑ/708742/504790/7344/07-02-2020 Απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων (ΑΔΑ: ΨΠΘ14653Π4-Ζ5Μ).

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στις 16 Δεκεμβρίου 2022, διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση εκσκαφικών εργασιών από τον ΔΕΔΔΗΕ, και συγκεκριμένα η αποξήλωση λιθόστρωτου τμήματος στην οδό Σουγδουρή, εντός του Κάστρου, χωρίς προηγούμενη επίβλεψη από την Εφορεία, όπως προβλέπεται στους όρους της ανωτέρω Απόφασης. Κατόπιν τούτου, η Εφορεία προέβη σε προσωρινή διακοπή των εργασιών και ήρθε σε επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον Δήμο Ιωαννιτών, φορείς υλοποίησης της πράξης, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της αποκατάστασης του λιθόστρωτου. Σύμφωνα με την Εφορεία, η αποκατάσταση του λιθόστρωτου θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών φωτισμού της οδού από τον Δήμο Ιωαννιτών, με βάση τη λεπτομερή φωτογραφική αποτύπωση που έχει προηγηθεί της έναρξης των εργασιών, και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας.

Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Εσωτερική Διανομή:

Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού

ΓΔΑΠΚ

ΕΦΑ Ιωαννίνων

ΥΝΜΤΕ Ηπείρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]