ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Πλεύρης:Η πανδημία ως πανδημία υπάρχει Τί θα γίνει με τη χρήση της μάσκας


 Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο


Η πανδημία ως πανδημία υπάρχει


• Όταν ανακοινώσαμε την άρση των μέτρων 1η Μαΐου, το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης χωρίς να έχει συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα, πήρανε θέση κατά της απελευθέρωσης των μέτρων, ότι δήθεν απελευθερώνουμε τα μέτρα λόγω του τουρισμού. Είμαστε πλέον στις 16 μέρες και έχει μεσολαβήσει και μία εβδομάδα πριν την 1η Μαΐου που ήτανε Πάσχα. Βλέπετε ότι η δυναμική της πανδημίας τους θερινούς μήνες όπως είχαμε προβλέψει με βάση τις συμβουλές των ειδικών, είναι πολύ χαμηλή. Μετά από 16 μέρες και παρόλο που υπήρχε μία πλήρη απελευθέρωση, δηλαδή δεν υπήρξαν πιστοποιητικά και το μόνο μέτρο το οποίο υπήρχε, ήταν η μάσκα στους κλειστούς χώρους, άρα συνολικά η εστίαση, η διασκέδαση, όλοι οι χώροι μετάδοσης ήτανε ελεύθεροι βλέπουμε ότι συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία και των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών που συνδέονται κυρίως με την επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας. Άρα, πλέον φαίνεται ότι αυτό το οποίο μας συμβούλεψαν και οι ειδικοί έχει βάση, ότι όλοι οι θερινοί μήνες δεν φαίνεται αν δεν αλλάξει κάτι να έχει δυνατότητα επανόδου η πανδημία.


• Για αυτό το λόγο κιόλας αύριο στην Επιτροπή θα συζητηθεί και το σκέλος που είχαμε αφήσει ανοιχτό, όπως θυμάστε, που έχει να κάνει με τη χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου και θα περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων.Όλα αυτά τα μέτρα όμως τελούν σε αναστολή διότι το λέμε και το ξαναλέμε, η πανδημία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί ενδεχομένως το φθινόπωρο να χρειάζεται να επανέλθουμε σε μέτρα.


• Υπάρχει μια σύσταση ευρωπαϊκή η οποία αναφέρεται ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα και πρέπει να υπάρχει απλώς σύσταση μάσκας. Αυτό, μετά ως προς την εξειδίκευση εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν και αύριο στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος.


• Να ξέρετε ότι εμείς στο κομμάτι της μάσκας επειδή είναι ένας ήπιος περιορισμός αντιλαμβανόμαστε ότι θα μπορούμε να πάμε ένα στάδιο παραπάνω και να υπάρξει περιορισμός όπως είχαμε ανακοινώσει αν θυμόσαστε και στα μέτρα πριν την 1η Μαΐου. Είχαμε πει ότι τουλάχιστον μέχρι 31 Μαΐου παραμένει η μάσκα και κοιτάμε μετά τις εξαιρέσεις.Αυτά όλα θα συζητηθούν αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό.


• Η μάσκα να σας πω, σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους χώρους που θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Σε χώρους εξαιρέσεων χαρακτηριστικά πολλές φορές το έχω πει κατ΄ ελάχιστον νοσοκομεία, χώροι που είναι ευάλωτα άτομα.Αλλά από εκεί και πέρα αν χρειάζεται να είναι παραπάνω ή λιγότεροι οι χώροι αυτό είναι κάτι που θα εισηγηθεί η Επιτροπή όπως αντίστοιχα είμαστε και αρκετά επιφυλακτικοί και έχουμε μιλήσει και με την Υπουργό Παιδείας την κυρία Κεραμέως στο κομμάτι των σχολείων. Γιατί τα σχολεία ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου άρα καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος που απομένει. Και υπάρχουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις που εκεί πέρα θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας.


Θα παραμένει η σύσταση αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή.


Εμβολιασμοί


• Εμείς καλούμε όσοι είναι άνω των 60 που ήδη έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα, πάντοτε ως σύσταση, να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ακόμα και τώρα που δεν πιέζεται το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μια ευάλωτη κατάσταση να ρισκάρει τη νόσηση από τον κορονοϊό. Θα είμαστε προετοιμασμένοι, όπως μας υποδείξουν οι ειδικοί και πανέτοιμοι για εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους φθινοπωρινούς μήνες.


Novartis


• Αυτή τη στιγμή το Νομικό Συμβούλιο του κράτους έχει αποφασίσει τρεις ενέργειες οι οποίες υλοποιούνται. Η πρώτη ενέργεια είναι να κατατεθεί αγωγή για την προσβολή του Ελληνικού Δημοσίου, με επιφύλαξη του Ελληνικού Δημοσίου να ζητήσει αποζημίωση και για τη ζημιά που θα έχει πάθει. Αυτή η αγωγή είναι έτοιμη κι ήδη έχω δώσει εντολή να κατατεθεί, τις επόμενες μέρες κατατίθεται. Προσέξτε αυτή η αγωγή αφορά αποκλειστικά και μόνο τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν από την αμερικανική δικαιοσύνη και όπως πήρε αποζημίωση το αμερικανικό δημόσιο να λάβει και το ελληνικό. Θα διατηρήσουμε την επιφύλαξη για αγωγή αν υπάρξει ζημία επιπλέον και αποδειχτεί από τις υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια. Κι έχει συσταθεί και μια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, γιατί σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο όταν κατατεθεί μια αγωγή υποχρεωτικά πρέπει να γίνει μία διαπραγμάτευση. Άρα πλέον έφτασε η ώρα που η Novartis, το λέω ευθέως, θα λογοδοτήσει για το πραγματικό σκάνδαλο, που το σκάνδαλο είναι αυτή τη στιγμή η κατεύθυνση συνταγογράφηση και όχι για τη σκευωρία που πολλοί επένδυσαν αφήνοντας τη Novartis στο απυρόβλητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]