Ιωάννινα:O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος στις κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες

 


Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι  πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 7.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με αφορμή την επέτειο της συμπληρώσεως 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 15 Μαΐου, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. ΓΑΒΡΙΗΛ, ο οποίος ανέπτυξε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: «Προσφυγικά κειμήλια στην Ελλάδα. Εικόνες, σκεύη και λείψανα αγίων».

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους πάρα πολλά ιερά λείψανα. Ένα από αυτά είναι και το χέρι του Μεγάλου Βασιλείου, το οποίο έφερε ο Φαρλέκας και φυλασσόταν στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς. Άλλο ένα είναι το λείψανο του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, που βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο και είναι άφθαρτο. Επίσης η κάρα του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, αδερφού του Μεγάλου Βασιλείου, η λειψανοθήκη του οποίου χρονολογείται κοντά στο 1400. Ακόμη το σκήνωμα του Αγίου Ελευθερίου, Επισκόπου Ιλλυρικού το οποίο έρχεται από την Κασταμονή.


Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος αποκάλυψε ότι τα περισσότερα ιερά λείψανα στην αρχή φυλάσσονταν στον Πειραιά σε μεγάλες αποθήκες μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να δουν που θα πάνε και θα μείνουν.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η Εκκλησία είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους πρόσφυγες και τόνισε ότι η ταυτότητα της Ελλάδος όπως την ξέρουμε σήμερα δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχαν έρθει οι πρόσφυγες.

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]