Πάπιγκο: μνημείο αυθαιρεσιών με “θέα” ή Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO;


 Με μεγάλη μας λύπη επί ένα περίπου έτος, γινόμαστε μάρτυρες μιας αδιάκοπης αλληλουχίας έκνομων παρεμβάσεων στην ευαίσθητη και πολύτιμη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στο όνομα της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Η αντίδραση των αρμοδίων υπηρεσιών υπήρξε απλώς ανύπαρκτη, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις, που όμως δεν υπήρξαν ικανές να επιβάλουν την εφαρμογή της προστατευτικής νομοθεσίας και να αποδοθούν ευθύνες.

Συγκεκριμένα, σε αγροδασική περιοχή της της αυστηρά προστατευόμενης, Ζώνης Ια, αποκαλούμενης Πυρήνας- Τμήμα Βίκος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, (Περιοχής Προστασίας της Φύσης), η οποία είναι τοποθετημένη πολύ κοντά στα οικιστικά όρια του Μεγάλου Πάπιγκου, παρατηρείται μια σειρά από δραστηριότητες με εξαιρετικά σοβαρή επίδραση προκαλώντας μόνιμη βλάβη του περιβάλλοντος, μέσα από ενέργειες ρητά μη επιτρεπόμενες, με βάση την ιδρυτική KYA-23069-2005 (ΦΕΚ 639/Β/14-06-2005) του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου:

Μη αδειοδοτημένη συνεχής μετακίνηση τροχοφόρων (μη επιτρεπτές καθώς επιτρέπονται μόνο με άδεια και μόνο εάν πρόκειται αυστηρά για την προστασία της φύσης σύμφωνα με το Άρθρο 3 Β/β/8 της ΚΥΑ του Πάρκου), γιγαντιαίας κλίμακας μεταφορά και εγκατάσταση υποδομής για την ολιγόωρη εκδήλωση εφοπλιστικού γάμου τον Ιούνιο του 2021, συνεχιζόμενες εκτενείς εκσκαφές και εκβραχισμοί, καταστρέφοντας σε μεγάλη κλίμακα το παγετωνικό γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής και δημιουργώντας “κρατήρα” άνω των 700 μέτρων που φαίνεται από απόσταση χιλιομέτρων και σχεδόν από κάθε σημείο της ευρύτερης περιοχής καθώς και αδιάκοπες μετακινήσεις μηχανημάτων και βαρέως τύπου φορτηγών για τις μεταφορές απροσμέτρητου αριθμού φορτίων αδρανών υλικών, καθώς και μη επιτρεπόμενες περιφράξεις εγκαταλειμμένων αγρών.

Οι προηγούμενες δραστηριότητες διευκολύνονται και εξυπηρετούνται από την απολύτως παράνομη διάνοιξη, διαπλάτυνση και χαλικόστρωση δρόμου που συνδέεται με την επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Παπίγκου και προς τα σημεία παρέμβασης, με τα χρήματα και τις υποδομές του Ελληνικού δημοσίου, που πραγματοποίησε τον Μάιο του 2021 η Περιφέρεια Ηπείρου, σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις των διατάξεων της ΚΥΑ για την Ζώνη αυτή (Άρθρο 3 Β/β/7 της ΚΥΑ του Πάρκου όπου αναφέρεται ρητή ότι “Απαγορεύεται κάθε διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών όπως και κάθε νέα διάνοιξη).

Οι παραπάνω δραστηριότητες σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με την παράτυπη αδειοδότηση συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή αυτή, η οποία με βάση τις νομοθετικές και διοικητικές προβλέψεις, υπάρχει αναρτημένη στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του ΤΕΕ και βασίστηκε σε ανακριβείς δηλώσεις υπεύθυνων μηχανικών ότι μέρος από τα ακίνητά της είναι τοποθετημένο μέσα στην οριοθέτηση του οικισμού και άρα εκτός του Πυρήνα του Πάρκου, κάτι το οποίο είναι αναληθές. Οι ισχυρισμοί αυτοί βασίζονται εν μέρει και σε ανακριβή ανάρτηση εκ μέρους του Δήμου Ζαγορίου στην πλατφόρμα του Εθνικού Κτηματολογίου, στην οποία εμφανίζει διευρυμένα οικιστικά όρια, έξω από την μοναδική ισχύουσα κυρωμένη οριοθέτηση του οικισμού, δημοσιευμένη μάλιστα στο ΦΕΚ Δ272 της 14/5/1990.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, έχουμε ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, με το προ μηνών ψήφισμά του 17ου Συνεδρίου μας με τίτλο: “Ψήφισμα για τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ηπείρου” στο οποίο περιγράφουμε αναλυτικά την τραγική εγκατάλειψη και την συνολική απαξίωσή τους αναφέροντας όλα τα προβλήματα με τις συνεχείς παραβιάσεις της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα την συνολική υποβάθμιση της μοναδικής Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ήπειρο εκ μέρους της πολιτείας, σε μια σειρά από χαρακτηριστικές περιπτώσεις με κοινό χαρακτηριστικό την αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών.

Καλούμε την κυβέρνηση και τις αρμόδιες τοπικές αρχές να επιληφθούν άμεσα,λαμβάνοντας υπόψην τις καταγγελίες αλλά και τις αναλυτικές μας προτάσεις και επισημάνσεις οι οποίες βασίζονται στην επαγγελματική εμπειρία των μελών του που ζουν στην περιοχή. 

Στην σκανδαλώδη αυτή υπόθεση παράνομης και εκτός σχεδίου δόμησης εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου που υποβαθμίζει και με μόνιμο τρόπο και τον οικισμό του Παπίγκου, έναν από τους πλέον εμβληματικούς παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, αλλά και το παγκοσμίως μοναδικό τοπίο του φαραγγιού του Βίκου, αναμένουμε πέραν της άμεσης επιβολής της νομιμότητας και την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των εκσκαφών που πληγώνουν ανεπανόρθωτα ένα από τα πιο συγκλονιστικά και διεθνώς γνωστά τοπία της χώρας! Ακόμη αναμένουμε τον πλήρη αποκλεισμό πρόσβασης οχημάτων από τον παράνομο δρόμο που αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για περαιτέρω παρεμβάσεις και τέλος, με την απόδοση ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο ιδιώτη ή κρατικό υπάλληλο που συνήργησε με πράξεις ή παραλείψεις του στην σωρεία αυτή των παρανομιών σε βάρος του περιβάλλοντος ολόκληρου του Ζαγορίου που έχει προταθεί ως πολιτισμικό τοπίο, μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO.

Το φαράγγι του Βίκου αποτελεί την Ακρόπολη του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ελλάδας και είναι αδιανόητο να την αφήσουμε να κατακρεουργείται για τα ιδιωτικά συμφέροντα κάποιου εφοπλιστή, κάτι που μας θυμίζει δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές….

Υ.Γ. Θυμίζουμε σε όσους ξεχνούν το άρθρο 24 του Συντάγματος: 1. Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το Κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ  ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]