Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για την ανέγερση τείχους στην προσφυγική δομή στον Κατσικά Ιωαννίνων


 Η κατασκευή  τσιμεντένιου φράχτη ύψους 3,20 μ. που υψώνεται αυτές τις μέρες στην δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον Κατσικά,  μετατρέποντας  μια Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας σε ένα Κλειστό Κέντρο Συγκέντρωσης Ανθρώπων, αποτελεί προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων  και στην συλλογική πολιτισμική ταυτότητα του τόπου μας. 

Το τείχος της ντροπής,  σε συνδυασμό με τον απαράδεκτο σχεδιασμό  της διοίκησης και των υπευθύνων, βάσει του οποίου θα επιτρέπεται η έξοδος από τον καταυλισμό από τις 07.00 έως τις 19.00 μόνο (και μάλιστα σε μια εποχή που μπαίνει η άνοιξη και η μέρα μεγαλώνει) καθιστά ένα χώρο ανθρώπινης αλληλεγγύης, φιλοξενίας και στήριξης σε ένα ιδιότυπο γκέτο μέσα στα όρια της πόλης μας! 

Ο σχεδιασμός για την μετατροπή των ανοιχτών δομών φιλοξενίας σε κλειστά κέντρα περιορισμού των προσφύγων, εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική της ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης η οποία έχει ως βασικούς της πυλώνες το δόγμα της δήθεν «τάξης και ασφάλειας» ενισχύοντας ξενοφοβικά  ένστικτα αλλά και το οικονομικό δόγμα του  “business as usual” για τα «δικά μας παιδιά» καθώς, ανθρωπιστικές οργανώσεις και συμβασιούχοι εργαζόμενοι από την τοπική κοινωνία, που μέχρι σήμερα διαχειρίστηκαν με επιτυχία τις δομές και στήριξαν τους πρόσφυγες  αντικαθίστανται από εργολαβικές εταιρείες. 

Η τοπική κοινωνία έχει δείξει και δείχνει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι  ακραίες πρακτικές της κυβέρνησης είναι αντίθετες με την κουλτούρα φιλοξενίας και την έμπρακτη στάση ανθρωπιάς που έχει επιδείξει ο λαός μας.

Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες και αδιέξοδες πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα τα επικίνδυνα μέτρα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου , τα οποία τείνουν να μετατρέψουν την ζωή των προσφύγων σε καθημερινή τιμωρία.

Προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η αλληλεγγύη στους πιο ευάλωτους, η αλληλεγγύη στις τοπικές κοινωνίες και η διεκδίκηση έμπρακτης αλληλεγγύης στην Ελλάδα από την Ευρώπη. 

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των προσφύγων σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή στις δομές προσωρινής παραμονής. 

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να υπάρξει, ιδιαίτερα στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός ασύλου με υποχρεωτική αναλογική κατανομή, μέσω μετεγκαταστάσεων αιτούντων άσυλο και προσφύγων από τις χώρες εισόδου στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Τέλος καλούμε τις αυτοδιοικητικές αρχές,  όλους τους συμπολίτες μας, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τις επαγγελματικές οργανώσεις της πόλης μας να ορθώσουμε  ένα αποφασιστικό και μεγάλο «κοινωνικό τείχος»  απέναντι  στην κατασκευή του τείχους της ντροπής και του διαχωρισμού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]