Στο τραπέζι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών - Από τι θα εξαρτηθεί

 


Η κυβέρνηση, θέλοντας να τηρήσει την υπόσχεση που έχει δώσει, να παραμείνει δηλαδή η χώρα ανοιχτή και λειτουργική, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολιασμού για εκείνους που έχουν ολοκληρώσει το βασικό, διπλό, εμβολιαστικό σχήμα και φυσικά στην πρώτη για όσους δεν έχουν πάρει, για τους δικούς τους λόγους, την απόφαση να προχωρήσουν στην πρώτη δόση του εμβολίου κατά COVID-19.


Ο αγώνας δρόμου αυτήν τη στιγμή έχει χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πόσο μάλλον με την εμφάνιση της υπερμεταδοτικής Όμικρον, που, απ’ ό,τι λένε οι επιστήμονες, σε λίγο θα επικρατήσει της Δέλτα μετάλλαξης. Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι στο τραπέζι, όπως δηλώνουν στελέχη από το υπουργείο Υγείας.


Η αναπληρώτρια υπ. Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για τους άνω των 50 ετών, υποστηρίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από τυχόν νέα ευρήματα σχετικά με τις μεταλλάξεις. "Αν η μετάλλαξη Όμικρον φέρει καινούρια ευρήματα, εννοείται ότι θα αλλάξουν τα μέτρα". Μάλιστα, στάθηκε στο θέμα του υψηλού αριθμού των θανάτων λέγοντας πως θα εξακολουθεί να αυξάνεται και τις επόμενες μέρες, ακόμα και αν τα κρούσματα παρουσιάσουν σημαντική μείωση.

Τα νούμερα της αισιοδοξίας

"Από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί περισσότερα από 70.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ αν το συγκρίνουμε με το ίδιο διάστημα πριν από μία εβδομάδα, πριν την ανακοίνωση, είχαν κλειστεί 24.000 ραντεβού", δήλωσε ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγέιας Μάριος Θεμιστοκλέους. "Από το απόγευμα της Παρασκευής που άνοιξε το διάστημα για την 3η δόση, έχουν κλειστεί περισσότερα από 650.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης"


Σε σχέση με τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών, η πρώτη παραλαβή εμβολίων στη χώρα μας θα είναι στις 13 Δεκεμβρίου και το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό των παιδιών 5 με 11 θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου του 2021.


Η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα παιδιά τους, θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.


Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και σε Νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα και Κέντρα Υγείας.


Στην πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά εμβόλια σε 75 περιοχές της Ελλάδος. Παραδείγματος χάρη στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία. Στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Παίδων Πεντέλης, στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Σοφίας στον Πειραιά και στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.



Φωνές αγωνίας

Με δεδομένο ότι ανά τριήμερο διπλασιάζονται τα κρούσματα της Όμικρον, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β' Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", τονίζει ότι κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς υποχρεωτικότητα. Χρειάζονται αυστηρά μέτρα που θα αποτρέψουν τη διασπορά. "Είναι αναγκαίο αυτήν τη στιγμή να υιοθετηθεί το μέτρο της μάσκας παντού και από όλους, να εφαρμοστεί περιορισμός κινητικότητας και στα σχολεία, αν είναι δυνατόν, να δοθούν χειμερινές διακοπές, όπως και στην Ευρώπη, για να κλείσουν περισσότερες μέρες και να γίνει αποσυμφόρηση".


Πηγή: capital

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]