Να μην κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής ζητά ο Δήμος Κόνιτσας

 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

 Το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόντος και του Δημάρχου, με αφορμή την πρόθεση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να κλείσει, μεταξύ άλλων και το υποκατάστημα της Τράπεζας στην Κόνιτσα, συνήλθε μετά από εισήγηση του Δημάρχου σε έκτακτη συνεδρίαση στις 11/11/2020 και αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του πιο κάτω ψηφίσματος: 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, τον προβληματισμό μας και την κάθετη-κατηγορηματική διαφωνία μας με την πρόθεση της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να διακόψει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στην κωμόπολη της Κόνιτσας. Η απόφαση αυτή, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει δυσάρεστη εξέλιξη και βαρύ πλήγμα για την ακριτική περιοχή μας, που αντί να απολαμβάνει προνόμια για λόγους εθνικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες, αφού λαμβάνονται συνεχώς μέτρα αποδυνάμωσής της. 

Η Κόνιτσα είναι μια ζωντανή κωμόπολη, κέντρο του Δήμου, πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, αποτελούμενη από σαράντα δύο (42) απομακρυσμένα χωριά. Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στηρίζει επί πολλά έτη τους κατοίκους ολόκληρου του Δήμου, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην οικονομική ζωή και καθημερινότητά τους. Όλα αυτά τα έτη έχει αναπτυχθεί εξαιρετική συνεργασία του υποκαταστήματος της Τράπεζας με το Δήμο μας, τις υπηρεσίες της περιοχής,  καθώς και με τους πελάτες του γενικά, που είναι μεταξύ άλλων αγρότες, επαγγελματίες, τοπικοί φορείς, επισκέπτες και άτομα τρίτης ηλικίας, για τα οποία η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών καθίσταται αδύνατη. Οι κάτοικοι των ορεινών Κοινοτήτων μας αναγκάζονται ήδη να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις (πάνω από 120 χιλιόμετρα μετάβαση - επιστροφή) μέσω ενός δύσβατου οδικού δικτύου και με εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες, προκειμένου να μεταβούν στην Κόνιτσα για να εξυπηρετηθούν στο πλησιέστερο κατάστημα γι΄ αυτούς. 

Είναι προφανές ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας στηρίζεται μόνο σε οικονομικά κριτήρια και παραβλέπει τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των παραμεθόριων περιοχών, όπως της δικής μας.  Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες αντιμετώπισαν τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι δίκαιο με τη σειρά τους να  αντιμετωπίζουν τις τοπικές κοινωνίες λαμβάνοντας υπόψη, όχι μόνο οικονομικά κριτήρια, αλλά και άλλες παραμέτρους που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. 

  Ο Δήμαρχος και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας και τη βούληση του συνόλου των κατοίκων του Δήμου Κόνιτσας, απευθύνουμε έκκληση προς τη Διοίκηση Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και να αναθεωρηθεί η πρόθεσή της για το κλείσιμο του υποκαταστήματος στην Κόνιτσα, το οποίο είναι απόλυτα αναγκαίο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, συμβάλλοντας στην ποιότητα ζωής των ακριτών κατοίκων της περιοχής, που επιμένουν να φυλάνε «Θερμοπύλες» στην παραμεθόριο. 

Ζητούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς τη στήριξη του Δήμου μας, όχι μόνο στο αναφερόμενο αίτημα, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας, πριν η συνεχιζόμενη πληθυσμιακή συρρίκνωση λάβει τραγικές διαστάσεις.  

Είναι αυτονόητο ότι εάν δεν ληφθεί υπόψη η ανησυχία και η αγωνία μας, θα αναγκασθούμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με το σύνολο των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και να κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους Βουλευτές Ιωαννίνων και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.   


Ο Δήμαρχος Κόνιτσας                                Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 

   Νικόλαος Εξάρχου                                           Δημήτριος Νιτσιάκος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]