ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων για τις δηλώσεις Καχριμάνη για δέσμη προτάσεων για γάλα, προϊόντα ΠΟΠ και στήριξη των κτηνοτρόφων

Για τις δηλώσεις Καχριμάνη για γάλα, προϊόντα ΠΟΠ και στήριξη των κτηνοτρόφων και τις προτάσεις του στην Κυβέρνηση
Με τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Περιφερειάρχη, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά, η  στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους ενισχύοντας τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα. 
Όπως απέδειξε και στην βράβευση του «αγρότη της χρονιάς», η περιφέρεια, ως τέτοιον θεωρεί όποιον έχει κύκλο εργασιών που φτάνει τα 850.000 ευρώ, και συνολικές επενδύσεις σε πτηνοτροφία, αγελαδοτροφία, μηχανήματα και εξοπλισμό που ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ. Αυτούς στηρίζει! Όσους μπορούν να κάνουν "μπίζνες" και να λειτουργήσουν ως "επιχειρηματίες". Αυτούς που ενισχύει και η ΚΑΠ της ΕΕ την οποία συνδιαμορφώνουν και οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις.
Στην ίδια λογική οι πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη, επιχειρούν να καλλιεργήσουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις μιλώντας για πολύ καλές νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση που αφορούν την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και το φρέσκο γάλα. 
Χωρίς να υποτιμούμε το ζήτημα της ονομασίας προέλευσης και την ποιότητα που πρέπει να έχουν τα αγροτικά προϊόντα, η ίδια η ζωή έχει δείξει ότι το καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ όπως και οι κάθε είδους διεπαγγελματικές ενώσεις, ούτε έσωσαν, ούτε προστάτευσαν τους μικρούς παραγωγούς, που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο. Οποιοδήποτε επιπλέον όφελος, προκύπτει μόνο για τις βιομηχανίες. Τα λαϊκά στρώματα από την άλλη, περιμένουν κάποια προσφορά των σούπερ μάρκετ μήπως και καταφέρουν να δουν στο τραπέζι στους ένα προϊόν Π.Ο.Π. 
Όσο για την προστασία του γάλακτος, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της γαλακτοβιομηχανίας “ΔΩΔΩΝΗ” που σύμφωνα με δημοσιεύματα παρουσίασε το 2018 ακαθάριστα κέρδη πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, αύξησε τις εξαγωγές της, όμως οι μικρομεσαίοι αιγοπροβατοτρόφοι και στη νέα περίοδο παραγωγής που ξεκινάει συνεχίζουν να βλέπουν την τιμή γάλακτος να παραμένει σταθερά κάτω από την τιμή παραγωγής (κόστους), και να  πληρώνονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 3μηνών.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί «ποιοι έχουν ζώα και ποιοι δεν έχουν (…) σε μία χώρα που ποτέ δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους», καθώς για πολλά χρόνια αυτούς τους ελέγχους τους έκαναν οι υπηρεσίες της περιφέρειας και ο ίδιος δεν είχε εκφράσει τέτοιες αμφιβολίες.
Αν ο κ. Περιφερειάρχης θεωρεί ότι έγιναν πλημμελείς έλεγχοι, θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικό του μερίδιο ευθύνης, για τα χρόνια που την ευθύνη είχαν οι περιφέρειες καθώς και το μερίδιο ευθύνη των κυβερνήσεων που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει, οι οποίες από την πρώτη χρονιά επέλεξαν να λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ελάχιστο μόνιμο προσωπικό.  
Είτε γίνονταν έλεγχοι είτε όχι όμως, παραμένει καταγεγραμμένο το ποσοστό του 80%  των επιδοτήσεων που πάει στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών αγροτοκτηνοτρόφων που αποτελούν το 20% του συνόλου και καμία αυστηροποίηση του πλαισίου δεν θα το κάνει ευνοϊκότερο για τους μικρούς παραγωγούς. 
Οποιαδήποτε επικοινωνιακή προσπάθεια της Περιφέρειας να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον κατέρρευσε από καιρό, όταν απέρριψε με συκοφαντίες τα δίκαια αιτήματά των ενώσεων των αγροτών, στην ειδική συζήτηση που έγινε αρχές του έτους μετά από αίτημα των εκλεγμένων κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων της “ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ”. Μια πρόταση για καταβολή έκτακτης αποζημίωσης λόγω κορωνοϊού, ακόμα και αν συνοδεύεται με ένα κατεβατό όρους και προϋποθέσεις για να ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αποτελεί απόδειξη ενοχής κι όχι πρωτοβουλία διάσωσης. 
Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ένα δρόμο έχουν. Να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους, στο οργανωμένο συνεπές αγροτικό κίνημα, στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Να συγκρουστούν με την άγρια πολιτική της ΕΕ, των χτεσινών κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που τους εξοντώνουν. Να κτίσουν την κοινωνική συμμαχία με τους εργατοϋπάλληλους, με τους μικροεπαγγελματίες γιατί είναι κοινό το συμφέρον για παραγωγή ποιοτικών, καλών και σε προσιτές τιμές τροφίμων που θα ικανοποιούν τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Είναι κοινός ο αγώνας ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων και επιχειρηματικών ομίλων, κοινή η πάλη για τη λαϊκή ευημερία. Μόνο έτσι οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να εμποδίσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, να πάρουν ανάσες ανακούφισης και γενικότερα ο λαός που έχει ματώσει και συνεχίζει να ματώνει για τα κέρδη των λίγων εκμεταλλευτών του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]