ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:"Ο Γυάλινος Κόσμος" του Tennessee Williams στο Θέατρο Έκφραση

"Ο Γυάλινος Κόσμος" του Tennessee Williams
Σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου στο Θέατρο Έκφραση

Παραστάσεις : Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00

Το γνωστό κι αγαπημένο έργο του Tenesse Williams παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα Ιωάννινα σε μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα που σημειώνει ότι “Ο Γυάλινος Κόσμος είναι ένα αριστούργημα για τον μεγαλειώδη και ανυπόφορα αστείο μικρόκοσμο όλων μας.”
Το Θέατρο Έκφραση δημιουργεί μια φιλόδοξη παραγωγή με συνεργάτες τη Ζωή Ξανθοπούλου στη σκηνοθεσία και τον Βασίλη Αποστολάτο στη σκηνογραφία, με την ιδιαίτερα προσωπική τους ματιά και το πλούσιο βιογραφικό τους σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Τη μετάφραση έχει κάνει ειδικά για την παράσταση ο Δημήτρης Τσεκούρας, γνωστός συγγραφέας και μεταφραστής, που φέρνει στη βιολογική του πατρίδα, τα Ιωάννινα, μια ποιητική απόδοση το έργου.
Ο Tennessee Williams έγραψε τον “Γυάλινο Κόσμο” το 1944, ήταν η πρώτη του μεγάλη θεατρική επιτυχία και θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό έργο του συγγραφέα.
         Πρόκειται για ένα έργο μνήμης, αγάπης, έρωτα, απόρριψης, θλίψης, ακυρωμένων ονείρων, ωραιοποιημένων ή βασανιστικών αναμνήσεων, απελπισίας, ελπίδας, στερεότυπων και ιδανικών. Η λίστα είναι ατελείωτη γιατί μέσα στον “Γυάλινο Κόσμο” ζούνε κι αναπνέουν όλα τα αισθήματα και συναισθήματα των ανθρώπων. Οι ήρωες του έργου θα μπορούσαν να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, σε οποιονδήποτε τόπο, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. “Ο Γυάλινος Κόσμος” είναι το παράλληλο σύμπαν – καταφύγιο του καθενός μας, όπου ανθίζεί η ιδανική εκδοχή για μια ευτυχισμένη ζωή.

Λίγα λόγια για την υπόθεση και τα πρόσωπα του έργου...

Αμάντα – η μάνα, εγκλωβισμένη στη ζωή που δεν έζησε, ως άλλη Μπλανς Ντυμπουα, χαμένη σε ιδανικές αναμνήσεις.
Τομ – ο γιος, μαγεύεται από τους ταχυδακτυλουργούς που όλα τα μπορούν και θέλει να φύγει, να πάει μακριά, ν' αλλάξει ζωή ή να ζήσει τη ζωή που κρύβει.
Λώρα – η κόρη, πεπεισμένη για την προσωπική της ήττα, ζει σ' έναν δικό της παράλληλο κόσμο.
Τζιμ – ο ξένος, ο καταλύτης, αυτός που όλοι περιμένουν για να τους σώσει, για να τους δώσει τη λύση και ν' αρχίσουν τη ζωή τους.

Ο ξένος όμως έρχεται από τον έξω κόσμο. Έναν κόσμο που καθόλου σύμμαχος δεν είναι της παραπάνω οικογένειας. Ο ξένος θα κάνει όλη τη “ζημιά”; Υπάρχει κάτι άλλο εκτός από την ελπίδα για την ελπίδα; Το δράμα των ηρώων είναι τραγικά γελοίο; Είναι σα να μη συμβαίνει σε αυτούς αλλά σε κάποιους άλλους που παίζουν το παιχνίδι του “Γυάλινου Κόσμου”;

Σχετικά με την παράσταση...

Σε αυτή την εκδοχή του “Γυάλινου Κόσμου” η παράσταση ξεκινά με τον ερχομό του ξένου και στη συνέχεια οδηγείται μέσω του Τομ – αφηγητή σ' ένα flash back για το πώς έφτασαν μέχρι εκεί.
Τοποθετώντας το βασικό και καταλυτικό γεγονός στην αρχή, παρακολοθούμε μετά όλη την πορεία των ηρώων έχοντας γνώση της απέλπιδης κατάστασής τους, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα τραγικούς, δημιουργώντας την προσδοκία μιας ελπίδας γι αυτούς η οποία είναι εκ των προτέρων χαμένη. Θα μπορούσε όμως να είναι και αλλιώς;

Η παράσταση μέσα από τα αισθητικά της στοιχεία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το αναπάντεχο και μέσα από τον φωτεινό περιβάλλον που όμως εγκλωβίζει τους ήρωες συνδυάζει το ρεαλισμό με τη μαγεία καθώς οι ήρωες γίνονται δημιουργήματα μιας αφήγησης με σύμμαχους του θεατές. Κι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν με τη μουσική να είναι παρούσα σε κάθε σημαντική στιγμή τους.

“Ο Γυάλινος Κόσμος νομίζω πως είναι ένα έργο για την λανθασμένη Αναμονή. Καταλαβαίνεις ότι η Αναμονή ήταν λανθασμένη όταν αυτό που έρχεται δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που περίμενες. Ο Γυάλινος Κόσμος είναι ένα πολύ πικρό έργο, σχεδόν μελό αλλά και ένα έργο γραμμένο με τους τρόπους της Ποίησης. Σε ορισμένα σημεία του είναι ξεκαρδιστικά αστείο επίσης. Θα σταματήσει να ανεβαίνει όταν οι άνθρωποι θα πάψουμε να Αναμένουμε. Που σημαίνει μάλλον ποτέ. Ο Ουίλιαμς, ατόφιος Ποιητής και Δραματουργός, πήρε την προσωπική του Μνήμη και την έκανε Παγκόσμια Τέχνη. Αυτό που συμβαίνει στο σπίτι των Ουίνγκφιλντ στην Αμερική μπορεί να το δεις να συμβαίνει και σε ένα σπίτι στα Ζαγοροχώρια. “ (Δημήτρης Τσεκούρας)

Συντελεστές
Μετάφραση - Απόδοση : Δημήτρης Τσεκούρας
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία : Ζωή Ξανθοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμοί : Βασίλης Αποστολάτος
Μουσικη επιμέλεια : Ζωή Ξανθοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη - χειριστής τεχνικών : Γιώργος Μακρυγιάννης
Φωτογραφίες : Κωστής Εμμανουηλίδης
Αφίσα : Αντώνης Χρήστου
Φροντιστής σκηνής: Αλίκη Χολέβα
Παραγωγή : Θέατρο Έκφραση

Ερμηνεύουν
Χρήστος Χρήστου (Τομ)
Γεωργία Διακοπούλου (Αμάντα)
Νατάσα Τσαμπά (Λώρα)
Αριστοτέλης Σπυρόπουλος (Τζιμ)

Έναρξη παραστάσεων : Παρασκευή 10 Ιανουαρίου
Παρασκευή - Σάββατο : 21:00
Κυριακή : 20:00

Εισιτήρια
12€ γενική είσοδος | 10€ μειωμένο
Πληροφορίες - Κρατήσεις : 26515 54505 & 6907500710

https://www.facebook.com/events/637188003486582/

(photo Kostis Emmanouilidis)
*Τα εισιτήρια για την παράσταση κοστίζουν 10 ευρώ η γενική είσοδος και 8 ευρώ στην προπώληση. Ισχύουν και εισιτήρια ΟΑΕΔ. Κρατήσεις θέσεων στo τηλέφωνo: 26515 – 54505.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]