ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

«Ο κορονοϊός έχει καιρό να δώσει νέα μετάλλαξη» – Ο Δημήτρης Παρασκευής για το τέλος της πανδημίας

 


Θετικό σημάδι είναι ότι ο κορονοϊός δεν έχει δώσει εδώ και καιρό μια νέα μετάλλαξη, όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής.


Ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής μίλησε στο iatropedia.gr για το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Η μετάβαση της ανθρωπότητας προς την “έξοδο” της πανδημίας του κορονοϊού απασχολεί ήδη τον ΠΟΥ και τους ρυθμιστικούς Οργανισμούς.

Το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε πριν από τρία χρόνια ο ιός SARS-CoV-2, την εβδομάδα αυτή θα τεθεί στο επίκεντρο συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη της μετάβασης στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της νόσου Covid-19.


Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη αυτή, όπως λέει μιλώντας στο iatropedia.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, υπεύθυνος για τα Μεταδοτικά Νοσήματα, αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχει ήδη ορίσει την 11η Μαΐου ως ημερομηνία λήξης της εθνικής έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, για την COVID-19.


Αυτό σημαίνει ότι η επιτήρηση του νοσήματος θα γίνεται με παρόμοιο με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επιτηρούν τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις.


Παρασκευής: Στην Ελλάδα σε ΜΕΘ καταλήγει πλέον το 1/10 των περιστατικών του 2021


Αναφερόμενος στο τέλος της πανδημίας, ο Καθηγητής Δ. Παρασκευής, δηλώνει ότι αποτελεί θετικό σημάδι ότι ο κορονοϊός έχει αρκετό καιρό να “δώσει” νέα μεταδοτική παραλλαγή, ωστόσο, ένα διαφορετικό σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως τονίζει.


Ταυτόχρονα αναφέρει πως, η ανθρωπότητα έχει ήδη “κατακτήσει” την περίφημη ανοσία αγέλης, όμως όχι τόσο απέναντι στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2, αλλά σε επίπεδο της προστασίας από την πρόκληση βαριάς νόσου.


Όσο για την Ελλάδα; Ο αριθμός νοσηλειών σε ΜΕΘ είναι πλέον περίπου το ένα δέκατο σε σχέση με περιόδους έξαρσης το 2021, ενώ το 70% των θανάτων αφορά πλέον άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών με επιβαρυμένη υγεία.

πηγή newsit.gr

Διαβάστε τη συνέντευξη πατώντας εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]