Δημ.Συμβούλιο Δήμου Δωδώνης :Η Λαϊκή Συσπείρωση για την κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού έργου ΜΥΗΕ «ΑΣΠΡΟΧΩΡΙ» ΙΣΧΥΟΣ 1,78MW

 


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ   στις  23 /5/2023 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ (ΜΥΗΕ) «ΑΣΠΡΟΧΩΡΙ» ΙΣΧΥΟΣ 1,78MW


"Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, κύριοι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, συζητάμε σήμερα ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. 

Το συγκεκριμένο έργο επί του οποίου καλούμαστε να γνωμοδοτήσουμε και αποφασίσουμε,  το ΜΥΗΕ στον Τυριώτικο ποταμό, αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα για το πώς μεθοδεύονται οι «πράσινες » μπίζνες στην πράξη, μέσα από  τη λεγόμενη πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων προωθούν με ταχύτατους ρυθμούς σε βάρος του λαού. 

Έτσι,  στα πλαίσια του Δεύτερου άξονα του σχεδίου τριών πυλώνων με την επωνυμία «REPowerEU» που προωθεί η Κομισιόν, για την ταχύτερη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μέσα από την επίσπευση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», βλέπουμε σε πανελλαδικό επίπεδο – εκτός από τα θηριώδη αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα - να ξεφυτρώνουν μικρά ή μεσαία υδροηλεκτρικά έργα σαν αυτό που συζητάμε σήμερα. Έργα που αποτελούν  αφετηρία για  καπιταλιστικές επενδύσεις και κέρδη. Η ίδια η ΜΠΕ είναι αποκαλυπτική ως προς αυτό, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Η υλοποίηση του Έργου θα βοηθήσει στην αύξηση του ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας στην Ελλάδα από ΑΠΕ και την αντίστοιχη μείωση της παραγωγής από θερμικές μονάδες. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που υπάρχουν για την Ελλάδα από την Ε.Ε, όσον αφορά την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Σημειώνεται, ότι πολύ πρόσφατα (19/12/2022), λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε επείγον κανονισμό, όπου τα έργα ΑΠΕ χαρακτηρίζονται ως “υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος”.»

Οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την κατάσταση, είναι  οι μεγάλοι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι τράπεζες. Όλοι αυτοί έχουν κάθε λόγο πιέζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την επιτάχυνση υλοποίησης τέτοιων έργων και ταυτόχρονα πανηγυρίζουν για το σπάσιμο των ρεκόρ επενδύσεων και κερδών τα τελευταία χρόνια.

Ποιοι είναι οι ζημιωμένοι; Ξανά εμείς: οι αγρότες οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, ο λαός, γιατί τα κέρδη των «πράσινων » επενδυτών δεν θα πέσουν απ' τον ουρανό. Απ’ τη δική μας τσέπη θα βγουν. Η ενεργειακή ακρίβεια θα συνεχίσει να ροκανίζει το εισόδημα των οικογενειών μας, κάθε λαϊκής οικογένειας. Οι όποιες κρατικές επιδοτήσεις θα συνεχίσουν να βγαίνουν απ' τις δικές μας τσέπες, για να επιδοτήσουν τελικά τη διατήρηση των υψηλών τιμών ενέργειας και τα κέρδη των ομίλων. Το πανάκριβο ρεύμα, λόγω της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας στην ΕΕ, θα γίνεται όλο και πιο πολύ απλησίαστο αγαθό. 

Και τοποθετούμαστε εξ’ αρχής - κάθετα - ΕΝΑΝΤΙΑ στην  υλοποίηση του έργου για τον απλούστατο λόγο ότι κριτήριο τέτοιων  επενδύσεων δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φθηνή Ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζονται οι τυποποιημένες πια εκθέσεις τους  και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αλλά η μεγιστοποίηση του ποσοστού κέρδους. Καταστρέφουν πανέμορφες καταπράσινες περιοχές και ορεινούς όγκους, με πολλαπλές και συνδυασμένες επιπτώσεις σε οικονομικό - κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. 

Στην αρχή, μόλις πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει αδειοδότηση για ΜΥΗΣ ανάμεσα από Ασπροχώρι και Τσερίτσιανα και γνωρίζοντας πολύ καλά την περιοχή, νομίσαμε ότι πρόκειται για φάρσα. Τα ρέματα της περιοχής έχουν νερό τον μισό χρόνο, ενώ ακόμη και σε περιόδους βροχών το νερό είναι λιγοστό. Ο Τυριώτικος ποταμός εφέτος ήταν «ξηρός» για έξι μήνες. 

Διαβάσαμε την ΜΠΕ των 346 σελίδων και πραγματοποιήσαμε αυτοψία στο χώρο που περιγράφεται στους χάρτες. Χωρίς να είμαστε ειδικοί, διαπιστώσαμε «ιδίοις όμμασι» τα εξής: 

Η μόνη πηγή νερού που είναι ενεργή όλον τον χρόνο, είναι  μια πηγή στο Κάτω Ασπροχώρι, που το νερό της μετά βίας υδροδοτεί το χωριό. Το απόθεμα του νερού από τη πηγή αυτή είναι λιγοστό,  ακόμη και τον χειμώνα και αδυνατεί να κινήσει ακόμη και …παιχνίδι υδρόμυλο. Τα υπόλοιπα νερά που κυλούν στα ρέματα, τόσο Ασπροχωρίου όσο και των Τσεριτσιάνων, προέρχονται –κυρίως -  από αποστραγγίσεις όμβριων υδάτων από τον ορεινό όγκο της Ολύτσικας. Είναι απορίας άξιο, ποιο νερό θα κινήσει το συγκεκριμένο έργο;

Παρότι στη ΜΠΕ τονίζεται σε πολλά σημεία ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι αμελητέες, η γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δωδώνης ανεφέρει: «Η επίπτωση στη μορφολογία και τα ανάγλυφα χαρακτηριστικά της περιοχής μπορεί να χαρακτηριστεί ως άμεση, αρνητική, μόνιμη και μικρή.»(σελ3) …«Το φυσικό περιβάλλον που θα αλλοιωθεί από την όλη επέμβαση και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και δεν θα καλύπτεται από έργα υποδομής, πρέπει να αποκατασταθεί και να προτιμηθούν τα αυτόχθονα είδη της περιοχής εφόσον είναι δυνατόν (σπορά ή/και φύτευση)»… Πιο κάτω στο σημείο 12 αναφέρει:  Η οποιαδήποτε φθορά δασικής βλάστησης να περιορισθεί στην ελάχιστη δυνατή. Η υλοτομία των τυχόν δασικών προϊόντων να γίνει σύμφωνα με τις υποδείξεις του αρμόδιου Δασαρχείου.»  και στο σημείο 28 «Η κατασκευή του έργου θα δώσει απασχόληση σε εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια των μηνών που απαιτούνται για την κατασκευή του. Το έργο δεν μπορεί να προκαλέσει ουσιαστική αλλαγή στην οικονομία του τόπου είτε θετική είτε αρνητική. Οπωσδήποτε όμως βοηθάει μία απομακρυσμένη ορεινή περιοχή και πιθανόν να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες επενδύσεις.»  

Το έργο λοιπόν δεν θα προκαλέσει θετική ή  αρνητική αλλαγή στην οικονομία του τόπου, αλλά σίγουρα θα ενισχύσει κατά  2.600.000€ την «οικονομία» της  κατασκευάστριας εταιρείας, μέσω των νομοθετημένων επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ και της θεσμοθετημένης διασφάλισης κερδών κατά τη λειτουργία. 

Παρότι η ΜΠΕ διατείνεται ότι τα «τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα είναι τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, καθώς και ενεργειακά και οικονομικά αποδοτικές», η πραγματικότητα άλλα αποδεικνύει. Για την παραγωγή μιας πολύ μικρής ποσότητας ρεύματος θα καταστραφεί μια παρθένα περιοχή με τόνους τσιμέντο, εκσκαφές και αποψιλώσεις δασικής έκτασης. Ο στόχος  παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της τάξης του 1,78 MW- κατά την εκτίμησή μας - δεν πρόκειται ποτέ να πιαστεί, καθώς τον μισό χρόνο το εργοστάσιο δεν θα έχει καν νερό για να λειτουργήσει, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο το λιγοστό νερό, όσο μεγάλο κι αν είναι το φράγμα που θα κατασκευαστεί, δεν θα μπορεί να κινήσει σε 24ωρη βάση το εργοστάσιο, εκτός κι αν βρέχει καταρρακτωδώς, καθημερινά για έξι μήνες… 

Τέλος όσον αφορά τα «ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία» που διατείνεται η ΜΠΕ  είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη  και θα εξανεμιστούν  από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις που περιγράψαμε παραπάνω. Ακόμη και οι θέσεις εργασίας που αναφέρονται, αφορούν αποκλειστικά τη φάση κατασκευής, ενώ οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα μόλις δυο (2). Το μόνο - ίσως - άμεσο όφελος, είναι τα καυσόξυλα που θα εξασφαλιστούν από την  καταστροφή της δασικής έκτασης, που κι αυτά δεν ξέρουμε αν θα πάνε στους κατοίκους. Ωστόσο, να ξεκαθαρίσουμε ότι και να υπήρχαν αντισταθμιστικά, πάλι δεν θα δεχόμασταν να γίνει το έργο, εκτιμώντας την περιβαλλοντική καταστροφή που θα προκληθεί.

Εν κατακλείδι, η εκτεταμένη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, της φυσιογνωμίας των ορεινών όγκων της περιοχής, δεν αναιρείται από τις δήθεν φιλοπεριβαλλοντικές δικλείδες της ΜΠΕ,  των εγκρίσεων και των υποσχέσεων για υπό όρους αποκατάστασης του βουνού. Τα δήθεν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος δεν παίρνονται από ευαισθησία, αλλά για να είναι αειφόρος η κερδοφορία της επένδυσης. Είναι τα ελάχιστα αναγκαία μέτρα, για να μπορούν να εκμεταλλεύονται για πολλά χρόνια τα βουνά και τα ποτάμια και παράλληλα να κερδίζουν τη λαϊκή συγκατάθεση σε άλλο ένα έγκλημα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, ως ΚΚΕ κάνουμε ξεκάθαρο ότι, κέρδη για τους ομίλους της Ενέργειας και φθηνή Ενέργεια για το λαό με προστασία του περιβάλλοντος, δεν συμβιβάζονται. Για τον λόγο αυτόν είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια παράδοσης του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας. Το δηλώσαμε στην περίπτωση των ανεμογεννητριών (που παρεμπιπτόντως επανέρχεται μετά από 2 χρόνια), το δηλώνουμε και τώρα.  Με σταθερότητα και συνέπεια  αναδεικνύουμε ότι σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης μπορεί να αξιοποιηθεί το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών ώστε να εξαλειφθούν η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας απ' τις εισαγωγές, να προστατευτούν η ασφάλεια των εργαζομένων, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων. Μόνο αυτός, ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνουμε εμείς,  μπορεί να διασφαλίσει την ενιαία διεύθυνση της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής της Ενέργειας, την ενιαία πανεθνική κατανομή μέσων παραγωγής και επιστημονικού - τεχνικού δυναμικού, με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας μας.

 Είναι προφανές ότι όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και αυτή που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές,  θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε είδους "διευκόλυνση" στα «κοράκια της ενέργειας», μεταξύ των οποίων είναι και η άμεση επιδότηση που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών, για την ανάπτυξη της λεγόμενης πράσινης Ενέργειας.

Ως εκ τούτου ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή μας είναι να δυναμώσουμε την πάλη μας, ενάντια στα επιχειρηματικά σχέδια και στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Δεν θα μας σώσει κανένας ούτε πρέπει να στηριχτεί  κάποιος σε ανώφελες υποσχέσεις πολιτικών στελεχών.   Μόνοι μας με τον συλλογικό αγώνα μπορούμε να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις. 

Μ’ αυτό το σκεπτικό καλούμε πρώτα απ’ όλα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση για την μη πραγματοποίηση του συγκεκριμένου και κάθε παρόμοιου έργου (παρεμπιπτόντως έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ και άλλο έργο, στην Παρδαλίτσα ισχύος μόλις 490 ΚW), καθώς και τους κατοίκους της περιοχής, τους Δημότες του Δήμου Δωδώνης, να παλέψουμε για:

Να σταματήσει εδώ και τώρα η διαδικασία υλοποίησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου επί του ποταμού Τύρια της Δημοτικής Ενότητας Σελλών. Ούτε σκέψη στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια να δώσει πράσινο φως στο έργο. Απαγόρευση κάθε εγκατάστασης ΑΠΕ στην περιοχή μας, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πλήθος αρχαιολογικών χώρων. 

Φθηνό ρεύμα για όλο το λαό, κατάργηση των πράσινων τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων οικιακού και αγροτικού ρεύματος κατά 50% για κάθε λαϊκή οικογένεια.

Να πούμε ένα μεγάλο όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των ορεινών όγκων στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στα  κέρδη των μονοπωλίων."


Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Δωδώνης

Εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]