Ιωάννινα:Τί λέει η Αστυνομία για τις σχολικές εκδρομές και τους ελέγχους των λεωφορείων από την Τροχαία

 


Η Ένωση Γονέων Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή της στις 12  Μαρτίου σχετικά με τις σχολικές εκδρομές ανέφερε :


"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ


Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ.Ιωαννιτών αρκετές φορές έχει τοποθετηθεί για το θέμα των Σχολικών Εκδρομών  (ημερήσιων και πολυήμερων). Μετά το τραγικό, πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, το θέμα έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα με δραματικό τρόπο. Ήδη την προηγούμενη βδομάδα είχαμε κάνει μια πρώτη τοποθέτηση ζητώντας το αυτονόητο: να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας στις σχολικές  εκδρομές.  Κάναμε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη ελέγχων των λεωφορείων από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Ωστόσο, την τελευταία βδομάδα,  συνεχίζουν να μας έρχονται καταγγελίες από γονείς και εκπαιδευτικούς,   σύμφωνα με τις οποίες,  λεωφορεία εκδρομών δεν ελέγχθηκαν ποτέ επειδή δεν στάλθηκε αρμόδιος αστυνομικός από την τροχαία για να ελέγξει όχημα και  οδηγό. Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί   αναδεικνύει και ένα  πρόσφατο γεγονός: Την Πέμπτη 9/3 σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης ακυρώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών  της Δ τάξης, επειδή ο έλεγχος της Τροχαίας που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση (στις 10πμ),  έκρινε ότι το λεωφορείο είναι ακατάλληλο.

Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί  σε περίπτωση δυστυχήματος και ποιοι θα είναι οι «σταθμάρχες» στους οποίους θα καταλογιστούν  οι ευθύνες για τις ελλείψεις και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Το πιο πιθανό να είναι οι εκπαιδευτικοί -συνοδοί, οι οποίοι συνεκτιμώντας την απόλυτα δικαιολογημένη στεναχώρια των μικρών μαθητών και την  ακύρωση των εκπαιδευτικών – παιδαγωγικών οφελών από τις εκπαιδευτικές εκδρομές-επισκέψεις,  αναλαμβάνουν την ευθύνη να τις πραγματοποιήσουν τελικά, με τη λογική … «πάμε κι όπου βγει». Άλλωστε τον τελευταίο – τουλάχιστον – χρόνο,  μετράμε πολλές τέτοιες  περιπτώσεις και βέβαια  από τη μεριά μας δεν  καταλογίζουμε ευθύνες που δεν αναλογούν στους εκπαιδευτικούς. Όλοι υπήρξαμε μαθητές και ξέρουμε τι θα πει ακύρωση εκδρομής. 

Στις 7/3, στάλθηκε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο του Διοικητή της Τροχαίας Ιωαννίνων  με την οποία καλούνται να ενημερώσουν τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων  της αρμοδιότητάς τους, να εξετάσουν τη δυνατότητα οι εκδρομές να αναχωρούν από τις 7 (!!!) έως τις 10 (!!!) το πρωί. 

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Τροχαία προτείνει, ένα νήπιο, ή ένα πρωτάκι, να σηκωθεί από τα άγρια χαράματα για να πάει εκπαιδευτική επίσκεψη σε ένα Μουσείο (το οποίο φυσικά εκείνη την ώρα δεν θα είναι ανοιχτό), επειδή αδυνατεί να πραγματοποιήσει ελέγχους.  Ή αντίθετα, μια τάξη Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου να αναχωρήσει πχ στις 10πμ  για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Πραμάντων (4 ώρες διαδρομή μετ’ επιστροφής) ή Κόνιτσας (3 ώρες διαδρομή μετ’ επιστροφής). Αλήθεια, πότε θα πραγματοποιήσουν τις εκπαιδευτικές δράσεις και πότε επιστρέψουν οι συγκεκριμένοι μαθητές, όταν τέτοιου είδους επισκέψεις σύμφωνα με τον νόμο γίνονται εντός διδακτικού ωραρίου και η επιστροφή πρέπει να γίνει τουλάχιστον μέχρι τις 2μμ για να προλάβουν τις απογευματινές τους δραστηριότητες (φροντιστήρια, αθλητισμός κλπ); 

Τελικά - σύμφωνα και με το πνεύμα του εγγράφου - τα μουσεία, οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μήπως θα πρέπει και αυτά να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους σύμφωνα με την εκάστοτε στελέχωση των αρμόδιων για ελέγχους αστυνομικών υπηρεσιών και τη βούληση των προϊσταμένων τους;

Είναι πράγματι απορίας άξιο:

Στη χώρα που είναι δεύτερη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην αναλογία αστυνομικού προς πολίτες (στοιχεία Eurostat) πώς είναι δυνατό να μην φτάνουν οι αστυνομικοί για να ελεγχθούν σε μια πόλη 10-15 σχολικές εκδρομές ημερησίως; 

Στη χώρα που οι δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) είναι οι πολυπληθέστερες συγκριτικά  με πολλές χώρες  της Ευρώπης (και ενίοτε κινούνται με «αξιοζήλευτη» ταχύτητα και «αποτελεσματικότητα»), γιατί να μην μπορεί να κινηθεί ένα άλλο κομμάτι της αστυνομίας, η Τροχαία, με την ίδια ταχύτητα, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως οι μεταφορές μαθητών, με στόχο την ποιοτική τους εκπαίδευση; 

Η χώρα που κατέχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει ακόμη και ειδικό σώμα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, γιατί αδυνατεί να  διασφαλίσει  την ασφάλεια των μαθητών  κατά τη σχολική τους εκδρομή;


Στα τόσα «γιατί» , η απάντηση είναι προφανής και αυταπόδεικτη: O «κρατικός μηχανισμός» επιλέγει κατά περίσταση, σε ποιους τομείς θα είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός και σε ποιους όχι.

Φτάνει πια

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη λογική «πάμε κι όπου βγει», ειδικότερα όταν πρόκειται για τις  ζωές των παιδιών μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Σχολαστικούς ελέγχους οχημάτων και οδηγών πριν την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των  εκδρομών και στην επιστροφή τους. Οι σχολικές εκδρομές- εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορούν και πρέπει να αναχωρούν τις προγραμματισμένες ώρες.

Να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν την αναχώρησή της. Οι εκδρομές - επισκέψεις είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής λειτουργίας του σχολείου  και κανένας δεν μπορεί να τις παρακωλύει.

Τήρηση των ωραρίων  οδήγησης – ανάπαυσης των οδηγών ανεξάρτητα της  σχέσης εργασίας τους. Δεύτερος οδηγός σε όλα τα πολύωρα ταξίδια. 

Ειδικότερα κατά τις διανυκτερεύσεις, να μην απαιτείται από τους αρχηγούς των εκδρομών, οι οδηγοί να πραγματοποιούν μετακινήσεις αργά τη νύχτα, στερώντας τους ώρες ύπνου και ξεκούρασης.

Επαναφορά του ελέγχου από τα ΚΤΕΟ όλων των λεωφορείων που πραγματοποιούν ημερήσιες ή πολυήμερες εκδρομές.

Σχετικά με το πλαίσιο των ημερήσιων και πολυήμερων εκδρομών (2/3/5/ήμερες)  θέση μας είναι ότι πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις"


ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αναφορικά με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ, τα οποία αναφέρονται σε ακύρωση σχολικών εκδρομών λόγω του ότι δεν διενεργήθηκε ο προβλεπόμενος τροχονομικός έλεγχος στα λεωφορεία ή ότι αυτός έγινε με καθυστέρηση, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 14 παρ. 4 εδ. β της υπ’ αρίθμ. Φ.14/89494/ΓΔ4 από 9-7-2020 Απόφασης Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων) ο Διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων, λίγο πριν την αναχώρηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται στα εν λόγω αιτήματα και μέσω των Υπηρεσιών Τροχαίας διενεργούνται κατά προτεραιότητα οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, προκύπτουν παραβάσεις με αποτέλεσμα οχήματα να καθίστανται ακατάλληλα για την πραγματοποίηση δρομολογίου και εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν, οι αστυνομικοί προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους εκπαιδευτικών.

Σημειώνεται ότι, ολιγόλεπτες καθυστερήσεις στη διενέργεια των ελέγχων δύναται να υπάρξουν λόγω πολλαπλών παράλληλων αιτημάτων διαφορετικών σχολικών μονάδων στην ίδια περιοχή με την ίδια ώρα αναχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι κάθε τροχονομικός έλεγχος απαιτεί –κατά περίπτωση- ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί λόγο ακύρωσης εκδρομής.


Συνεπώς, προκύπτει ξεκάθαρα ότι, οι αιτιάσεις που προβάλλονται ως λόγοι ακύρωσης των εκδρομών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε σχολικά και εκδρομικά οχήματα, με πρώτιστο και αποκλειστικό μέλημα την ασφάλεια των μαθητών. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται  συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]