ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ο Ομ.Καθηγητής Παθολογίας -Νεφρολογίας Κ.Σιαμόπουλος .....γράφει για την απώλεια του Δημάρχου και Ομ.Καθηγητή Μωυσή Ελισάφ ...

 


  Γράφει ο Κώστας Χ. Σιαμόπουλος


Ομ. Καθηγητής Παθολογίας- Νεφρολογίας 


Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Δήμαρχος της πόλης μας, Ομότιμος  Καθηγητής της Παθολογίας της Ιατρικής μας Σχολής και εξέχον μέλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών επιστημονικών εταιρειών Μωυσής Ελισάφ.               

Υπήρξε και αυτός θύμα επιθετικής νεοπλασματικής νόσου η οποία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με το ποιος είσαι, τι έχεις κάνει στη ζωή σου, τι αφήνεις πίσω σου ή σε τι πιστεύεις.                                                                                                                                                                                                                                   

Ο εκλιπών πολυαγαπημένος συνάδελφος και φίλος γεννήθηκε στην πόλη μας το  1954 από γονείς που κατάφεραν και επέζησαν του ολοκαυτώματος. Στην πόλη αυτή, που την υπεραγαπούσε, επίσης μεγάλωσε και έλαβε την δημοτική και γυμνασιακή του εκπαίδευση στη Ζωσιμαία σχολή.  Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979, και μετεκπαιδεύτηκε  στο Institute of Lipids and Atherosclerosis Research, Sheba Medical Center, του Πανεπιστημίου του Τελ-Αβίβ, Ισραήλ (1993-1994). 

Ανήλθε όλες τις βαθμίδες της εξέλιξης στην Ιατρική σχολή μας και διετέλεσε Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Ήταν επίσης υπεύθυνος των Εξωτερικών Ιατρείων Διαταραχών του Μεταβολισμού των Λιπιδίων και Παχυσαρκίας στα οποία παρακολουθείται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με δυσλιπιδαιμίες και παχυσαρκία. 

Τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη Δήμαρχος Ιωαννίνων με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Υπήρξε μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες με πανελλήνια εμβέλεια και διετέλεσε επανειλημμένα Δημοτικός Σύμβουλος με υπεύθυνες θέσεις πολιτισμικής κυρίως ευθύνης ενώ παράλληλα ήταν ο ιατρός με πλούσιο πνευματικό έργο αλλά και από εκείνους που μοχθούν καθημερινά για τον πάσχοντα άνθρωπο. Με βάση, το σημαντικό κλινικό, ερευνητικό και διοικητικό του έργο σε συνδυασμό με το ακαδημαϊκό του  ήθος η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον τίμησε το 2021 με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων με καλεσμένους ομιλητές συγγραφείς, ποιητές, ιστορικούς και διανοούμενους, ενώ υπήρξε επίσης για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) 

Ο εκλιπών, με την αμέριστη βοήθεια της πολυαγαπημένης του συζύγου, Πάτρας, υπήρξε ένα άτομο που είχε μόνο φίλους λόγω της αξιοπρεπούς και ποιοτικής παρουσίας του στην κοινωνία, σε συνδυασμό με την πληθωρική του ευχάριστη εμφάνιση αλλά και την έμφυτη φιλομάθειά του. Ήταν ο δάσκαλος ο οποίος δίδαξε τα αξιώματα της Ιπποκρατικής Ιατρικής ακόμη και με το προσωπικό του, απευκταίο για τον καθένα μας, πρόβλημα υγείας με αξιοθαύμαστη στωικότητα.  

Ας είναι άφθαρτος η μνήμη του στενού φίλου Μόσες (όπως τον αποκαλούσα) και παράδειγμα μίμησης η προσωπικότητα και το έργο του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]