Ενέργεια: Έρχονται 6 νέα προγράμματα εξοικονόμησης για νοικοκυριά – επιχειρήσεις

 


Με αξιοποίηση και πρόσθετων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του σχεδίου REPowerEU, ύψους 770 εκατ. ευρώ που κινητοποιούν συνολικά κεφάλαια άνω των 1,6 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το νέο γύρο προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για τα προγράμματα «Εξοικονομώ Νέων», «Φωτοβολταϊκά στις στέγες με αποθήκευση ενέργειας», «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα», «Εξοικονομώ –Επιχειρώ», «Αλλάζω συσκευή – Επιχειρήσεις» και το «Ενεργειακές Κοινότητες – Ενεργειακά Φτωχά Νοικοκυριά».


Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» επιδοτεί σε ποσοστό μέχρι 90% νέους, ηλικίας από 18 μέχρι 39 ετών, για να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους. Η συνολική επιδότηση μπορεί να φτάσει και τα 23.250 ευρώ ώστε νέοι και νέα ζευγάρια να προχωρήσουν σε εργασίες για να αντικαταστήσουν πλακάκια, τέντες, είδη υγιεινής, ακόμα και ψυγείο ή κουζίνα. Σημειώνεται πως για να χρηματοδοτηθεί ο δυνητικός δικαιούχος για εργασίες ανακαίνισης της κατοικίας του θα πρέπει να υποβάλει πρώτα αίτηση για το σκέλος «Εξοικονομώ» του προγράμματος.

Στο σκέλος «Εξοικονομώ» εντάσσονται επενδύσεις για αντικατάσταση κουφωμάτων, συστημάτων σκίασης, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, συσκευές διαχείρισης ενέργειας αλλά και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές. Στο σκέλος ανακαινίζω εντάσσονται εργασίες ανακαίνισης μπάνιου, κουζίνας, υπνοδωματίων, καθιστικού και άλλων εσωτερικών χώρων. Στις εργασίες συμπεριλαμβάνονται προμήθεια και τοποθέτηση πλακιδίων, ειδών υγιεινής, ερμαριών, εσωτερικών θυρών και γενικά εργασιών που δεν καλύπτονται από το σκέλος του «Εξοικονομώ». Ο οδηγός του προγράμματος έχει ήδη προδημοσιευθεί.


Φωτοβολταϊκά με μπαταρίες στις στέγες

Γύρω στα 220 εκατ. ευρώ αναμένεται να είναι το συνολικό ύψος (με την ιδιωτική συμμετοχή) του προγράμματος για τα «φωτοβολταϊκά στις στέγες με αποθήκευση ενέργειας». Το πρόγραμμα θα επιδοτεί μόνο φωτοβολταϊκά που θα περιλαμβάνουν και εγκατάσταση μπαταρίας για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με δηλώσεις του ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Ο κ. Σκρέκας είπε πως η εγκατάσταση της μπαταρίας θα επιδοτείται σε ποσοστό 100%, ενώ η επιδότηση θα καλύπτει το 60% της συνολικής δαπάνης του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία. Οι υποψήφιοι για ένταξη πρέπει να εξασφαλίσουν σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος του προγράμματος είναι να εγκατασταθούν περίπου 250.000 φωτοβολταϊκά σε στέγες ενώ η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος Μαρτίου και σύντομα θα δημοσιευθεί ο οδηγός.Αγορά ή αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Περίπου 50 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» συνολικού ύψους γύρω στα 120 εκατ. Όπως είχε υποστηρίξει πρόσφατα ο κ. Σκρέκας, «θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια πλατφόρμα. Θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες». Το πρόγραμμα δεν θα επιδοτεί μόνο την εγκατάσταση νέου ηλιακού θερμοσίφωνα για νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς, αλλά και την αντικατάσταση του παλαιού ηλιακού με καινούργιο που είναι περισσότερο αποδοτικός.


Έχει δημοσιευθεί και ο οδηγός για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» στο οποίο μπορούν να ενταχθούν επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και του εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Η επιδότηση κυμαίνεται μεταξύ 40%- 50% για επενδύσεις από 50.000 έως και 500.000 ευρώ. Επιλέξιμα έργα είναι, μεταξύ άλλων, τα φωτοβολταικά, οι μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές αντλίες θερμότητας συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, κ.α.Στους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ στον Τουρισμό ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 έως και 500.000 ευρώ για μονάδες δυναμικότητας μέχρι 100 κλίνες.


Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» επιδοτεί την αντικατάσταση συσκευών ψύξης, θέρμανσης και κλιματισμού, όπως και το αντίστοιχο για τα νοικοκυριά. Ειδικά για το πρόγραμμα που αφορά τα νοικοκυριά και επειδή έχουν υποβληθεί περισσότερες από 800.000 αιτήσεις, κάθε φορά που θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος θα εντάσσονται και νέοι δικαιούχοι.


Τέλος, το πρόγραμμα «Ενεργειακές Κοινότητες – Ενεργειακά Φτωχά Νοικοκυριά» θα στηρίξει με κονδύλια περί τα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ώστε να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες. Οι τελευταίες θα κατασκευάσουν (και με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό καθώς αναμένεται νομοθετική ρύθμιση) φωτοβολταϊκά πάρκα η παραγωγή των οποίων θα διατίθεται για την κάλυψη αναγκών φτωχών νοικοκυριών.

πηγή powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]