ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κορωνοϊός: Τα πιο συχνά συμπτώματα της μετάλλαξης Κράκεν. Η πορεία της σε ΗΠΑ και Ευρώπη

 


Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με COVID-19 αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 16,1% στις ΗΠΑ, καθώς η νέα μετάλλαξη που δημιούργησε ο κορωνοϊός (η ΧΒΒ.1.5 ή Κράκεν) συνεχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα.


Αυτό ανακοίνωσαν τα αμερικανικά, ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), τα οποία αναθεώρησαν προς τα κάτω το ποσοστό των κρουσμάτων της COVID που οφείλονται στη νέα μετάλλαξη.


Όπως ανέφεραν, αντί για το 40,5% του συνόλου που τα υπολόγιζαν για την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αντιστοιχούσαν στο 18,3%. Και πάλι όμως αυτή ήταν μια ραγδαία αύξηση έναντι του 1% που ήταν τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου το ποσοστό αυτό αυξήθηκε και άλλο. Πλέον το ποσοστό των κρουσμάτων που οφείλεται στην μετάλλαξη Κράκεν ανέρχεται στο 27,6% του συνόλου.


Αυτό, όμως, είναι ο μέσος όρος για ό,τι συμβαίνει στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Στις βορειοανατολικές πολιτείες, οι οποίες θεωρούνται «βαρόμετρο» για ό,τι θα συμβεί στην υπόλοιπη χώρα, το αντίστοιχο ποσοστό έχει ήδη υπερβεί το 70%. Στις πολιτείες αυτές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:


Το Κονέκτικατ

Η Μασαχουσέτη

Το Ρόουντ Άιλαντ

Η Νέα Υόρκη

Το Νιου Τζέρσι

Το Νιου Χάμσαϊρ

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Η υποπαραλλαγή Κράκεν ανησυχεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, διότι διασπείρεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Έχει επίσης αυξημένη ικανότητα προσκόλλησης στα ανθρώπινα κύτταρα.


Εκτός από τις ΗΠΑ, έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλες 28 χώρες, μεταξύ των οποίων και αρκετές ευρωπαϊκές. Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ΕCDC), κρούσματα της μετάλλαξης ΧΒΒ.1.5 έχουν αναφερθεί σε:


Βρετανία

Δανία

Γαλλία

Αυστρία

Ολλανδία

Γερμανία

Ιταλία

Ισπανία

Σουηδία

Ισλανδία

Βέλγιο

Τσεχία

Πορτογαλία

Ιρλανδία

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Όπως δήλωσε η Dr. Allison Arwady, επίτροπος του υπουργείου Δημοσίας Υγείας του Σικάγου, η νέο υποπαραλλαγή Κράκεν αποτελεί ουσιαστικά συνδυασμό δύο προγενέστερων υποπαραλλαγών. Έτσι, τα συμπτώματά της έχουν μερικές διαφοροποιήσεις από εκείνα που επικρατούσαν έως πρότινος.


«Βλέπουμε περισσότερους ασθενείς που έχουν μόνο συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος και λιγότερους με συμπτώματα σαν της γρίπης», είπε. «Έχουμε δηλαδή περισσότερο συνάχι, πονόλαιμο, βήχα και ρινική συμφόρηση (μπούκωμα). Αντιθέτως, ο υψηλός πυρετός και η γενικευμένη κακουχία -το αίσθημα δηλαδή ότι είσαι άρρωστος- είναι λιγότερο συχνά».


Οι διαφοροποιήσεις αυτές, όμως, έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς οι οποίοι ήσαν πλήρως εμβολιασμένοι ή/και είχαν ανοσία λόγω προγενέστερης COVID.


Στη Βρετανία, όπου ο κορωνοϊός Κράκεν ήδη αποτελεί το 4% των κρουσμάτων, τα συχνότερα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί από τους πάσχοντες είναι:


Πονόλαιμος

Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)

Συνάχι

Αναφέρονται επίσης:


Φτάρνισμα

Βήχας ξηρός ή παραγωγικός (χωρίς ή με φλέγματα, αντιστοίχως)

Πονοκέφαλος

Βραχνάδα φωνής

Μυαλγίες

Αλλοιωμένη όσφρηση

Φωτογραφία: iStock

πηγή iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]