LIVE/ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Ανοιχτή επιστολή - κάλεσμα Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Ανοιχτή επιστολή - κάλεσμα Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Κυρία Πρύτανη

Κυρίες και κύριοι Πρόεδροι Τμημάτων

Με την παρούσα επιστολή-κάλεσμα που υιοθετείται, μέχρι στιγμής, από τους  Φοιτητικούς Συλλόγους Φυσικού, Χημικού, Ιατρικής, Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης και Γεωπονίας,  και εκλεγμένους στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα θέλαμε να σας καλέσουμε να πάρετε θέση για το ζήτημα της εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου και το ζήτημα της απόσπασης της Παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας από τις καθηγητικές σχολές. Τα δυο αυτά αποτελούν ρυθμίσεις του ν. 4957/2022 που έχει καταδικαστεί από χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια.

Τις τελευταίες εβδομάδες με την προκήρυξη εκλογών, σε μια σειρά ΑΕΙ, βάσει του εν λόγο νόμου και την απόρριψη τους από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών, η στάση που θα τηρήσει το Πανεπιστήμιο μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας 

Εδώ και δεκαετίες, αποτελεί κεκτημένο πως οι φοιτητές είναι οι μόνοι αρμόδιοι μέσα από τις διαδικασίες που ρητά ορίζουν τα καταστατικά των Φοιτητικών τους Συλλόγων να εκλέγουν με δημοκρατικό τρόπο και μέσα από συλλογικές διαδικασίες τους εκπροσώπους τους. Με τις ρυθμίσεις του ν. 4957/2022, η κυβέρνηση επιχειρεί, με τη συναίνεση των διοικήσεων των ιδρυμάτων, μια ωμή παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας των συλλόγων. Οι φοιτητές συσπειρωμένοι στους συλλόγους μας καταδικάζουμε αυτή την προσπάθεια για τους παρακάτω λόγους: 

Επειδή έχουμε ήδη επιλέξει μέσα από τις μαζικές, συλλογικές και δημοκρατικές μας διαδικασίες τους εκπροσώπους μας, με τη διεξαγωγή των φοιτητικών μας εκλογών. Τα Διοικητικά Συμβούλια των  Φοιτητικών μας Συλλόγων είναι εκλεγμένα όργανα με ευθύνη να ενημερώνουν να εκπροσωπούν και να πρωτοστατούν στη διεκδίκηση για όλα τα φοιτητικά θέματα. 

Επειδή η εκπροσώπησή μας και η διεξαγωγή των εκλογών είναι καθαρά υπόθεση των φοιτητών και δε δεχόμαστε την παρέμβαση κανενός. 

Επειδή η ηλεκτρονική ψηφοφορία που «εγγυάται» το υπουργείο είναι διαβλητή και δεν εξασφαλίζει ούτε την ταυτοπροσωπία των φοιτητών, ούτε το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Πρακτικά κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιοι ή πόσοι ψηφίζουν, την εγκυρότητα του αποτελέσματος, την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

Επειδή η ηλεκτρονική ψήφος είναι εύκολα χειραγωγήσιμη με την έννοια ότι μπορεί να αναγκάζεται κάποιος να ψηφίσει έχοντας κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι του τον οποιονδήποτε.

Επειδή αυτός ο ένας και μοναδικός τάχα «εκπρόσωπος» των φοιτητών δε θα λογοδοτεί σε κανέναν για τις ενέργειες του, ούτε θα δεσμεύεται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Συλλόγου., όπως τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.  

Επειδή απαγορεύει το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών με το όριο που θέτει ως προς το έτος σπουδών. 

Επειδή προσπαθούν απέναντι στις δημοκρατικές διαδικασίες της ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, θέσεων, προτάσεων, της ζωντανής συζήτησης, να αντιπαραβάλλουν ένα πρόσωπο – παράγοντα που θα συναλλάσσεται  με τη Διοίκηση. Το παραπάνω, εκτός των άλλων, αντίκειται στον ρόλο του ακαδημαϊκού Καθηγητή και στις αξίες που θέλει να πρεσβεύει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Φοιτητικός Σύλλογος στο Τμήμα Ιατρικής έχει κατακτήσει σταθερή παρουσία και παρέμβαση στις Γενικές Συνελεύσεις Τμήματος, ξεπερνώντας εμπόδια που έθετε και το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία συμβάλλουμε θετικά στην μεταφορά των θέσεων, των αιτημάτων, των προτάσεων και των προβληματισμών των φοιτητών στα όργανα Διοίκησης. Παράλληλα καταφέρνουμε να υπάρχει άμεση ενημέρωση, από τη σκοπιά της διεκδίκησης καλύτερων όρων σπουδών, για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών στα εργασιακά δικαιώματα κ.α. Η συμβολή των εκπροσώπων του Φοιτητικού Συλλόγου στις συζητήσεις που διεξάγονται στις Τμηματικές Συνελεύσεις έχει πολλές φορές αποτιμηθεί θετικά από τις τοποθετήσεις των προέδρων και των καθηγητών.

Με βάση τα παραπάνω θα θέλαμε να καλέσουμε τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου να πάρει θέση εναντίωσης στις διατάξεις που αφορούν την εκπροσώπηση των φοιτητών. Παράλληλα διεκδικούμε τη δέσμευση και τις ενέργειες σας ώστε,  στο εξής να γίνεται δεκτή η συμμετοχή των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων στις Τμηματικές Συνελεύσεις όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Παράλληλα με το άρθρο 99 του νόμου κλιμακώνεται η διαχρονική προσπάθεια των κυβερνήσεων που χρονολογείται από το 2010, για απόσπαση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των αποφοίτων των καθηγητικών σχολών. Πέρα από τα εμπόδια που αφορούν στην πρόσβαση των αποφοίτων των σχολών αυτών στη δουλειά, πέρα από τους οικονομικούς «κόφτες» που αντικειμενικά μπαίνουν για χιλιάδες φοιτητές που αδυνατούν να στηρίξουν την… αναγκαστική παράταση σπουδών, πλήττεται το ίδιο το κύρος των πτυχίων που δίνουν τα Τμήματα αυτά. Ενδεικτική της παραπάνω διαπίστωσης είναι και η από 2/12/2022, κοινή ανακοίνωση των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας της χώρας μας, μεταξύ των οποίων και του Τμήματος που βρίσκεται στα Γιάννενα. 

Η πρόφαση της κυβέρνησης πως με τις αλλαγές οι απόφοιτοι είναι πιο ολοκληρωμένοι και έτοιμοι για τη σχολική τάξη δεν ευσταθεί από τη στιγμή που τόσο η ίδια όσο και οι προηγούμενες, δεν υλοποιούν κανένα από τα πάγια αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, για πραγματικά σύγχρονα και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών που να ενσωματώνουν τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και μεθόδους.

Σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε να πάρετε ξεκάθαρη θέση καταδίκης κάθε προσπάθειας αφαίρεσης της διδακτικής επάρκειας και συνολικότερης υποβάθμισης των πτυχίων μας. Παράλληλα δυναμώνουμε τον συλλογικό και οργανωμένο μας αγώνα για συνολική αναβάθμιση των όρων σπουδών μας για πτυχία που να οδηγούν σε δουλειά με δικαιώματα 


Για τους Φοιτητικούς Συλλόγους

Οι Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων


Ενάιντα  Νοφούλα Πρόεδρος ΦΣ Φυσικού

Δάφνη Παφίλη Πρόεδρος ΦΣ Χημικού

Μαρία Σαρακάκη Πρόεδρος ΦΣ Ιατρικής

Δημήτρης Κελεσίδης Πρόεδρος ΦΣ Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης

Βασιλική Καραμιχάλη Πρόεδρος ΦΣ Γεωπωνίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]