ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Έκτακτο Δώρο Πάσχα: Σε ποιους θα δοθεί – Στο τραπέζι η ένταξη και νέων δικαιούχων

 


Στο τραπέζι της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το 2023 η καταβολή ενός έκτακτου Δώρου Πάσχα, η λεγόμενη”επιταγή ακρίβειας” στους πολίτες. Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 250 ευρώ και 300 ευρώ και να βασιστεί στο μοντέλο της επιταγής ακρίβειας που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα. Δηλαδή δικαιούχοι του μέτρου εκτιμάται ότι θα είναι:


Οι ευάλωτοι συνταξιούχοι: 

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι δικαιούχοι ήταν όσοι κατά το μήνα Νοέμβριο 2022 λάμβαναν:


α) Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτουβ) Προσυνταξιοδοτική παροχή


γ) Αναπηρικά επιδόματα του  e-ΕΦΚΑ


δ)  σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)Επίσης επισημαίνεται πως δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας ήταν όσοι πληρούσαν τις παρακάτω προϋποθέσεις:


Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερέβαινε τις 9.600 ευρώ.

Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερέβαινε τις 16.800 ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προέκυπτε από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερέβαινε το ποσό των 300.000 ευρώ.

Ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και είχαν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Oι μακροχρόνια άνεργοι: 

Σημειώνεται πως επιταγή ακρίβειας έλαβαν οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούσαν  όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις:


Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες στις 30.11.2022

Δεν ήταν δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του επιδόματος παιδιού.

Πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης 2021, κατά το φορολογικό έτος 2021, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Αλλά και:


Oι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος


οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος


Oι δικαιούχοι  του επιδόματος παιδιού  


Oι ανασφάλιστοι υπερήλικες.


Έκτακτο δώρο Πάσχα και στους δημοσίους υπαλλήλους;

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ενδέχεται να ενταχθεί στο μέτρο και μια νέα κατηγορία πολιτών. Πρόκειται για τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς από το 2010 έχει καταργηθεί το Δώρο Πάσχα για αυτούς.


Εάν εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο, τότε οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν τα ποσά του επιδόματος το Πάσχα στις 16 Απριλίου του 2022. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι οι δικαιούχοι του μέτρου είχαν πληρωθεί τη Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου επειδή το Πάσχα έπεφτε πιο αργά το 2022 σε σχέση με φέτος. Πάντως ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες του έκτακτου Δώρου Πάσχα ενδέχεται να γίνουν και τη Δευτέρα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει για θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και αγοράς εργασίας.

πηγή enikonomia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]