Εφορία: Οι πρώτοι πλειστηριασμοί του 2023 – Μήνυμα στους οφειλέτες-Πότε η Εφορία δεν κάνει κατασχέσεις


 Με 24 πλειστηριασμούς ακινήτων ξεκινάει η Εφορία το 2023, θέλοντας να στείλει μήνυμα στους οφειλέτες του Δημοσίου ότι, εφόσον δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, η περιουσία τους θα κατασχεθεί από το Δημόσιο,όπως μεταδίδει το powergame.gr. Επί της ουσίας, η εφορία ζητεί από τους 4,2 εκατ. οφειλέτες να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει 24 έως 48 δόσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής. Από τις 8 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων, ενώ το πρόγραμμα φθάνει μέχρι και τον Ιούνιο του 2023. Τις επόμενες μέρες αναμένεται οι πλειστηριασμοί να αυξηθούν, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει και νέες κατασχέσεις περιουσιών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία έχει διαμορφωθεί πλέον στα 113,11 δισ. ευρώ, οι δε απλήρωτοι φόροι στο 11μηνο του 2022 ανήλθαν σε 6,7 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία διαμορφώθηκε σε 4,2 εκατ. Από αυτούς οι 2.045.763 απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Σημειώνεται ότι η Εφορία έχει λάβει αναγκαστικά μέτρα για 1.406.550 (κατασχέσεις λογαριασμών κ.λπ.).


Η λίστα με τους πρώτους πλειστηριασμούς

Ενδεικτική είναι η λίστα της Εφορίας με τους πρώτους πλειστηριασμούς:



Οικόπεδο άρτιο με οικοδομή το οποίο βρίσκεται στην οδό Κύμης στη Ν. Ιωνίας με τιμή πρώτης προσφοράς 2.65 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου 2022.

Οικόπεδο 209 τ.μ. άρτιο με οικοδομή στην Καλογρέζα. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 380.000 ευρώ, με τον πλειστηριασμό να έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου.

Ακίνητο 221 τ.μ. στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται στο ποσό των 301.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου.

Επιχειρηματικό γήπεδο με κτιριακό συγκρότημα 4.552 τ.μ. στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 471.000 ευρώ και ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου.

Στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής γήπεδο άρτιο, αλλά και ένα δεύτερο μη άρτιο, βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Το άρτιο έχει έκταση 35.430 τ.μ., ενώ το δεύτερο 5.000 τ.μ. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό του 1,131 εκατ. ευρώ.

Πότε η Εφορία δεν κάνει κατασχέσεις

Δεν γίνεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κ.λπ.) συνολικού ποσού 500 ευρώ, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Με πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ορίζεται ότι η Εφορία δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις αντικειμένων και περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του οφειλέτη.

πηγή powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]