Επίσκεψη ΥπΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά στην Κύπρο

 


Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Κύπρο ο ΥπΑΑΤ, κ. Γ. Γεωργαντάς όπου είχε μια σειρά επίσημων συναντήσεων με τον ομόλογό του, κ. Κώστα Καδή, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και του αγροτικού κόσμου.


 


Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα, επισφραγίζοντας τις άριστες σχέσεις και τη συμπόρευση των δύο πλευρών στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων από την πολύπλευρη κρίση στον ενεργειακό τομέα και στο κλίμα.


Το ΥΠΑΑΤ κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής πλευράς, συμβάλλει στην εκχώρηση του λογισμικού παρακολούθησης των λιανικών πωλήσεων φυτοπροστατευτικών προϊόντων προκειμένου με την εγκατάστασή του και τη σχετική παραμετροποίηση να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για μείωση χρήσης κατά 50% έως το 2030.


Επιπλέον θα υπάρξει ανανέωση και ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω της επικαιροποίησης της συμφωνίας η οποία συντάχθηκε το 1988 και δημοσιεύθηκε το 1992, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις νεότερες εξελίξεις και δεδομένα.


 


Σε ερευνητικό επίπεδο θα ενισχυθεί επίσης η ανταλλαγή και αξιοποίηση όλων των δεδομένων στα διάφορα πεδία, μέσω κυρίως των εποπτευόμενων οργανισμών και ινστιτούτων του ΥΠΑΑΤ.


Ιδιαίτερο μέρος των συζητήσεων είχε η επιτυχής συμπόρευση στο πλαίσιο της Ε.Ε με πολύ σημαντικό τον τομέα αναφοράς στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα με κοινό στόχο την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου στις προς εφαρμογή πολιτικές αλλά κυρίως την ανάδειξη της μέγιστης προστιθέμενης αξίας από τον παραγωγικό πλούτο των δύο χωρών.


 


Στα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή σύσκεψη του ΥπΑΑΤ με τον Γενικό Διευθυντή αλλά και όλους τους αρμόδιους Διευθυντές των τμημάτων του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλήφθηκαν η ασφαλιστική κάλυψη, οι περιπτώσεις απώλειας εισοδήματος του αγροτικού κόσμου, οι δράσεις στην κτηνοτροφία, η ιχνηλάτηση και σήμανση, τα βιολογικά προγράμματα, τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγροτική παραγωγή, θέματα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας.


 


Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς μαζί με τον κ. Καδή επισκέφθηκαν πρότυπες γαλακτοκομικές και κτηνιατρικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή και επισκέφθηκαν το Καλλινίκειο δημοτικό μουσείο Αθηένου, όπου φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο, κ. Κυριάκο Καρεκλά.


 


Ακολούθησε επίσημο δείπνο παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων της αγροτικής κοινότητας ενώ στη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε πρότυπες οινοποιητικές μονάδες και την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι.


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]