Κοινό των Ηπειρωτών:Οικολογική καταστροφή στο Λούρο ποταμό «Οδοιπορικό στο στεγνό ποτάμι»



Στις 31 Οκτωβρίου μπήκαν στο Λούρο μεγάλα εκσκαφικά μηχανήματα στην περιοχή των Ραψέων, βορείως του ΤΚ Κουκλεσίου του Δήμου Δωδώνης και πραγματοποίησαν χωματουργικές εργασίες «διευθέτησης της κοίτης» του Λούρου ποταμού, εκτελώντας έργο της Περιφέρειας Ηπείρου. Την επομένη 1η Νοεμβρίου το νερό χάθηκε στο σημείο των εργασιών ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν και το ποτάμι στέρεψε από νερό σε μήκος 7-8 km.



Η παράταξη μας έθεσε το θέμα, προ ημερησίας διατάξεως, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10ης Νοεμβρίου και πήραμε την απάντηση του Περιφερειάρχη ότι φταίει η ανομβρία και πως έχουν επιληφθεί οι υπηρεσίες της περιφέρειας σχετικά με τις επιπτώσεις και την αποζημίωση της παραγωγής ενός ιχθυοτροφείου. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από την εικόνα που μας παρουσίασε η περιφερειακή Αρχή. Τις επόμενες μέρες αποκαλύφθηκε η οικολογική καταστροφή.


Τα πορίσματα του κλιμακίου ειδικών του ΟΦΥΠΕΚΑ διαψεύδουν τον περιφερειάρχη. Απαριθμούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της Π.Η. και εντοπίζουν τις αιτίες που προκάλεσαν σημαντική αλλοίωση του ποτάμιου οικοσυστήματος, απώλεια ενδιαιτημάτων της υδροχαρούς βλάστησης και της πανίδας του Λούρου ποταμού σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων.

Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης πραγματοποίησαν οδοιπορικό από το σημείο των εργασιών μέχρι εκεί που ξαναπιάνει νερό το ποτάμι και είδαν την καταστροφή. Στη γέφυρα στους Ραψέους δεν υπάρχει νερό. Η ίδια εικόνα στη γέφυρα της Κλεισούρας, λίγο νερό στο κανάλι του αντλιοστασίου αμέσως μετά, καθόλου νερό στη γέφυρα Δρυμώνας και μέχρι τη θέση «αναβρυστικά». Λίγο νερό στη γέφυρα του Κερασώνα, από την απόληξη των γεωτρήσεων του ιχθυοτροφείου που έπαθε τη ζημιά και το ποτάμι ξαναπιάνει νερό στη γέφυρα Γυμνοτόπου, από το πλούσιο σε νερό αυλάκι της πηγής "ΤΣΑΜΑΛΙ" που έρχεται από το Βαθύ Γοργομύλου.


Πρόκειται για καραμπινάτη αστοχία της περιφερειακής αρχής, εκτός εποχής και χωρίς να υπολογιστεί το ενδεχόμενο περιβαλλοντικό κόστος που τελικά προκλήθηκε. Ανεξαρτήτως της απόδοσης των ευθυνών, το πάθημα πρέπει να τους γίνει μάθημα. Τέτοιου είδους εργασίες πραγματοποιούνται τους μήνες Μάιο & Ιούνιο, όταν ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά. Ποτέ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο με τον υδροφόρο χαμηλά, πόσο μάλλον το μήνα Νοέμβριο σε καιρό ανομβρίας! Και βέβαια αποφασίζουν οι ειδικοί για καίριες (επιτρεπτές) επεμβάσεις στον πυθμένα της κοίτης. Η περιφερειακή αρχή έχει την πολιτική ευθύνη να προστατέψει τα ποτάμια και λιμναία οικοσυστήματα της Ηπείρου και να επισπεύσει την οριοθέτηση των, πριν από την όποια αναγκαία διευθέτηση της κοίτης των ποταμών για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]