Η Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη στον Καταρράκτη Άρτας:"Δεν είναι εύκολο να είμαι σε ένα χωριό που οι Γερμανοί κάναμε τέτοια εγκλήματα ....[βίντεο]

 Εκδήλωση µνήµης και τιµής των θυµάτων της ναζιστικής θηριωδίας και της πυρπόλησης του Μαρτυρικού Χωριού Καταρράκτη Άρτας  πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2022, στον Καταρράκτη Άρτας.



Ο Καταρράκτης ήταν ένας από τους 26 οικισμούς των Τζουμέρκων που περιήλθαν στην Ελλάδα το 1881. Το μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης Άρτας, είναι το πρώτο στην περιοχή των Τζουμέρκων, που εντάσσεται πλέον στον κατάλογο των Μαρτυρικών χωριών,με Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Α/79/1-06-2017). Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου του 1943, όταν η ορεινή ταξιαρχία Εντελβάις των Ναζί, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 11 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό. Η θηριωδία, είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

  Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Αρχιερατική Θεία  Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Άρτης κ.κ Καλλινίκου με τους παρευρισκόμενους να μεταβαίνουν στον μνημείο εκτελεσθέντων όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση .Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων .



Για την ξεχωριστή μέρα για το ορεινό χωριό της Άρτας μίλησε ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος.

"Είναι μία σημαντική μέρα για τον Καταρράκτη ,είναι μία μέρα τιμής και μνήμης ,τιμής για τους νεκρούς που έπεσαν το 1943 από τα   γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και χρέος όλων μας είναι να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν το αίμα τους για να έχουμε σήμερα την ελευθερία μας "ανέφερε μεταξύ  άλλων ο κ.Χασιάκος .


Την  εκδήλωση   τίμησε με την παρουσία της ήταν και η  Γενική Πρόξενος της  Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη  .

"Για μένα ως εκπρόσωπος της Γερμανίας δεν είναι εύκολο να είμαι σε ένα χωριό που οι Γερμανοί κάναμε τέτοια εγκλήματα .Θέλω να πω εμείς οι τωρινοί Γερμανοί έχουμε την ευθύνη ,ευθύνη για όλα τα εγκλήματα  και ελπίζω ότι στην Ευρώπη θα βρούμε  μαζί μία λύση .Ποτέ ξανά ..."ανέφερε η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας ....




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]