Επιχειρηματικό Πάρκο Άρτας :Ένας τοπικός κύκλος προσέλκυσης επιχειρήσεων, νέων θέσεων εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων

 


Ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει για το Επιχειρηματικό Πάρκο Άρτας και την προτεινόμενη από τους μελετητές χωροθέτησή του, στην Καλαμιά:

Ένας τοπικός κύκλος προσέλκυσης επιχειρήσεων, νέων θέσεων εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων.  

 

Μετά και την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Άρτας, αναφορικά με την χωροθέτηση του Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση Λιβάδια Καλαμιάς, το Τοπικό Συμβούλιο της Καλαμιάς συνεδριάζει την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022. Για αυτό, ο Δήμος Αρταίων ενημερώνει:

Το Επιχειρηματικό Πάρκο (Ε.Π) είναι ένα κορυφαίο αναπτυξιακό έργο που εδώ και πολλά χρόνια το ζητά ο τόπος μας. Και δικαίως, αφού αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη ολόκληρου του Νομού.


Και αυτό γιατί:

1.     Οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν μέσα στο Ε.Π καλύτερο και ευνοϊκότερο περιβάλλον ανάπτυξης (επιπλέον επιδότηση και λιγότερη γραφειοκρατία αδειοδότησης).

2.    Αυτό, λειτουργεί ως «μαγνήτης». Δηλαδή, η μια επιχείρηση προσελκύει την άλλη και έτσι πολλές νέες επιχειρήσεις εγκαθίσταται στην περιοχή.

3.    Οι νέες επιχειρήσεις με την σειρά τους, οι υποδομές που χρειάζονται αλλά και οι ανάγκες τους στην συνέχεια για να δουλέψουν, στηρίζουν την τοπική οικονομία.

4.    Δημιουργείται, δηλαδή, ένας «τοπικός κύκλος οικονομίας και ανάπτυξης», που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

5.    Ταυτόχρονα, ο «τοπικός κύκλος οικονομίας και ανάπτυξης» γύρω από το Ε.Π στηρίζει τα τοπικά εισοδήματα.

 

Γιατί στα «Λιβάδια» Καλαμιάς:

 

Σύμφωνα με τους μελετητές, η θέση «Λιβάδια» Καλαμιάς, έχει πολλά και σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

 

1.     Η Δημοτική Έκταση είναι επαρκής, για αυτό το αναπτυξιακό έργο.

2.    Η Ιόνια Οδός είναι δίπλα, γεγονός πολύ σημαντικό για τις μεταφορές.

3.    Οι φάκελοι εγκρίσεων και οι γνωμοδοτήσεων για την συγκεκριμένη περιοχή, είναι πλήρεις και αυτό σημαίνει πως οι διαδικασίες αδειοδότησης μπορούν να «τρέξουν» πολύ γρήγορα.

4.    Υπάρχει ήδη ανοιχτή πρόσκληση χρηματοδότησης για δημιουργία Ε.Π. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

5.    Ήδη κοντά σε αυτή την περιοχή, αναπτύσσονται σε ιδιωτικές εκτάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις.

6.    Το Ε.Π. δεν θα φιλοξενεί ρυπογόνες επιχειρήσεις.

7.    Το Ε.Π. θα απέχει πάνω από 2 χιλιόμετρα από το χωριό, όποτε και δεν θα επηρεάσει καθόλου την λειτουργία του χωριού.

8.    Η δημοτική έκταση αυτή δεν θα πουληθεί σε κανέναν, αλλά ο Δήμος με την έκτασή του, θα συμμετέχει στην εταιρεία ανάπτυξης του Ε.Π.

9.    Στο σημείο αυτό λόγω της θέσης του, το Ε.Π. θα προσελκύσει επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις συσκευαστηρίων και ψυγείων για τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας αλλά και επιχειρήσεις τεχνολογίας και καινοτομίας.

 

Τι θα κερδίσουν οι δημότες της Καλαμιάς:

 

Μερικά από τα αντισταθμιστικά οφέλη από την λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Π) για τους πολίτες της Καλαμιάς είναι τα παρακάτω. Αυτά είναι ενδεικτικά. Μπορούν να προστεθούν και άλλα και να ενσωματωθούν στην απόφαση του τοπικού και δημοτικού συμβουλίου.

 

1. Οι δημότες της Καλαμιάς θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις. Από απλά εργατικά χέρια μέχρι επιστήμονες που θα γυρίσουν πίσω και θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις του Ε.Π.

2. Η εταιρεία που θα συσταθεί για την λειτουργία του Πάρκου, θα έχει ειδικό πρόγραμμα στήριξης κοινωνικών ομάδων από το χωριό, που το έχουν ανάγκη.

3. Θα δίνονται υποτροφίες σε παιδιά φτωχών οικογενειών της κοινότητας, για να σπουδάσουν.

4. Θα δίνονται χορηγίες σε αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, εκκλησιαστικούς φορείς της περιοχής, από την εταιρεία λειτουργίας του Ε.Π.

5. Θα αυξηθεί η αξία γης της ευρύτερης περιοχής. Οπότε πολλά χωράφια που βρίσκονται στην περιοχή και ανήκουν σε δημότες της Καλαμιάς, θα έχουν μεγαλύτερη αγοραστική αξία.

6. Εντός του Ε.Π., θα γίνουν επιχειρήσεις συσκευασίας αγροτικών προϊόντων και ψυγείων, κάτι που έχει ανάγκη η περιοχή, μιας και στην περιοχή παράγονται μεγάλες ποσότητες ακτινιδίων και εσπεριδοειδών.

7. Θα λειτουργήσουν νέες υποστηρικτικές επιχειρήσεις του Ε.Π. στην περιοχή, οπότε πολλοί δημότες της Καλαμιάς, μπορούν να κάνουν την δική τους επιχείρηση, στις ιδιόκτητες εκτάσεις τους.

8. Από την λειτουργία του Ε.Π. θα στηριχτούν οι επιχειρήσεις του χωριού (συνεργεία, καφέ-εστίαση, βιβλιοπωλεία, φούρνοι κτλ)

9. Για τους κτηνοτρόφους που βόσκουν τα πρόβατά τους στην δημοτική έκταση «Λιβάδια», θα μετακινηθούν σε γειτονικές δημοτικές εκτάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ακόμη και εάν χρειαστεί η εταιρεία ανάπτυξης του Ε.Π. θα αγοράσει σχετικές εκτάσεις για τους κτηνοτρόφους αυτούς.

10. Η δημοτική έκταση που βρίσκεται από την άλλη μεριά του δρόμου που θα αναπτυχθεί το Ε.Π., δίπλα στο γήπεδο της Καλαμιάς, μπορεί να διατεθεί σε δημότες της Καλαμιάς, για θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργειες ή για καλλιέργεια ακτινιδίων/εσπεριδοειδών, σε δημότες της Καλαμιάς με χαμηλά εισοδήματα και το αρχικό κόστος της καλλιέργειας να το αναλάβει η εταιρεία ανάπτυξής του Ε.Π.

 

Αισιοδοξούμε ότι η στενή συνεργασία κράτους, επιχειρήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για άλλες καθυστερήσεις και ότι εκκρεμούν βασικά προβλήματα που χρονίζουν και περιμένουν να λυθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]