Τίμησαν τον Παύλο Μελά στον τόπο καταγωγής του

 


Στον τόπο καταγωγής του, τον Παρακαλάμο, πραγματοποιήθηκε η σεμνή τελετή στη μνήμη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δήμο Πωγωνίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το πρωί, στο άγαλμα του μεγάλου ήρωα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων Παρακαλάμου με ομιλίες, προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Μακεδονομάχου και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Παρακαλάμου.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην αγάπη του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου για την πατρίδα και την πίστη του στα ιδανικά και τόνισε ότι «Ο αθάνατος Παύλος Μελάς έγραψε τις δικές του σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης έκανε λόγο για μία προσωπικότητα που στιγμάτισε την ελληνική ιστορία επισημαίνοντας ότι  το έργο του πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους. «Το έργο του είναι αδιαμφισβήτητο. Ειδικά εμείς έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί από αυτά εδώ τα χώματα κατάγεται ένας μεγάλος ήρωας. Ο Παύλος Μελάς χάθηκε νωρίς αλλά το όνομά του παραμένει χαραγμένο για πάντα στις σελίδες της ιστορίες και στις καρδιές μας γιατί οι Ήρωες είναι αθάνατοι. Και όλοι εμείς έχουμε την υποχρέωση να τιμούμε τη θυσία του γιατί ήταν αυτή η θυσία, μια από τις πολλές,  που διαμόρφωσαν το έθνος μας» σημείωσε μεταξύ άλλων.


Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Διευθύντρια του Γυμνασίου Παρακαλάμου κ. Βασιλική Καλαϊτζή που αναφέρθηκε στην καταγωγή και τους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του Παύλου Μελά. «Ο Παύλος Μελάς υπήρξε σε όλη του τη ζωή παράδειγμα ήθους και αρετής,  σύνεσης και πατριωτισμού. Και αν η ζωή του ήταν αυτή που του έδινε ώθηση και νηφαλιότητα, ο θάνατός του ήταν αυτός που τον κατέστησε εθνικό ήρωα και σύμβολο αυταπάρνησης και ηρωισμού, καθώς χάρη στην εκτεταμένη δημοσιότητα που απέκτησε, ο Ελληνισμός της Μακεδονίας συσπειρώθηκε για να διεκδικήσει τη λευτεριά του και αφύπνισε την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο υπέρμαχος των δικαίων της Μακεδονίας έλκει την καταγωγή του από τον Παρακάλαμο, όπου διασώζεται ο οικογενειακός πύργος, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Δήμο Πωγωνίου αλλά και για όλους τους δημότες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχει προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το έργο και τη δράση του Παύλου Μελά και ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου. 

Η τιμητική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των μαθητών που τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις στον αγώνα δρόμου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι:



Γυμνάσιο Παρακαλάμου:

1. Νάσης Κων/νος

2. Σεχάι Άγγελος

3. Μπραχόπουλος Βασίλης


Δημοτικό Σχολείο Παρακαλάμου:

1. Μπόνιας Άγγελος

2. Μήτσης Γεώργιο

3. Μήτσης Αλέξανδρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]