ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Όλες οι συναλλαγές live με την εφορία – Όλα όσα αλλάζουν από την Πρωτοχρονιά


 Live με την εφορία θα γίνονται όλες οι συναλλαγές καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2023 συνολικά 836.000 POS συνδέονται με τις ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS από την 1η Ιανουαρίου του 2023, ενώ όπως σημειώνουν από την φορολογική διοίκηση η υποχρέωση διασύνδεσης με τα POS τους ισχύει  καθολικά στην επικράτεια για όλες τις επιχειρήσειςπου χρησιμοποιούν  ταμειακές και φορολογικούς μηχανισμούς για την έκδοση των παραστατικών λιανικής.


Παράλληλα όλες οι επιχειρήσεις  που χρησιμοποιούν σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” φορολογικούς μηχανισμούς θα πρέπει να διαβιβάζουν τα στοιχεία τους στην εφορία εντός της ημέρας. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο ( live) το πότε πραγματοποιήθηκε μια συναλλαγή. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή η εφορία έχει τη πληροφορία για τις αποδείξεις που εκδίδονται μέσω των φορολογικών μηχανισμών όταν η συναλλαγή  γίνεται με μετρητά αλλά δεν υπάρχει πληροφορία για τις συναλλαγές που γίνονται με κάρτες.


Ποιοι κλάδοι είναι πολύ υψηλά στη φοροδιαφυγή

Ήδη οι κλάδοι που είναι πολύ υψηλά  στη φοροδιαφυγή έχουν ξεκινήσει και αποστέλλουν τα στοιχεία  των αποδείξεων  στην ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν  στοιχεία αποδείξεων  κάθε 3 ώρες , τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500  ταμειακές κάθε 1 ώρα.


Μάλιστα τα πρατήρια καυσίμων στα στοιχεία που αποστέλλουν αναγράφεται η ποσότητα και το είδος καυσίμων, στοιχεία που διευκολύνουν το υπουργείο Οικονομικών  να γνωρίζει τις καταναλώσεις  καυσίμων και να σχεδιάζει  την πολιτική του στη δύσκολη αυτή συγκυρία.


Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία  ανά 24 ώρο, με την έκδοση της ημερησίας συγκεντρωτικής κίνησης (το γνωστό “ζ”).  Στόχος της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία  Πληροφοριακών Συστημάτων είναι η διαβίβαση να γίνεται  ανά 10 με 15 λεπτά.


 Οι κυρώσεις 

Σημειώνεται ότι σύντομα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΑΑΔΕ θα καταθέσουν στην  Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των αποδείξεων εντός του χρονικού πλαισίου που ισχύει για κάθε κλάδο.


Ταμειακές μηχανές και  POS: Τι αναφέρει το πρωτόκολλο επικοινωνίας 


Το υποχρεωτικό πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των ταμειακών και POS επιβάλλει την έκδοση  ης απόδειξης,  όταν η πληρωμή γίνεται με χρήση  κάρτας. Το POS  δεν μπορεί να κάνει “ελεύθερη” είσπραξη  αλλά θα πρέπει  να λάβει  εντολή από την ταμειακή με βάση συγκεκριμένη απόδειξη. Έτσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο πληρωμών σε POS χωρίς την έκδοση απόδειξης ή με δελτίο παραγγελίας, τονίζουν από την ΑΑΔΕ.

πηγή enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]