Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού η εκδήλωση για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της κατώτερης ζώνης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης

 




Το Ιερό της Δωδώνης, από τα πλέον σημαντικά αρχαία θρησκευτικά κέντρα. Είναι γνωστό για το περίφημο μαντείο του καθώς και για το θέατρο, το οποίο είναι το εμβληματικότερο μνημείο του αρχαιολογικού χώρου και το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στην Ελλάδα. Η ανέγερσή του συνδέεται με την περίοδο της βασιλείας του Πύρρου (297-272π.Χ.) και με την τέλεση των Ναΐων αγώνων, που πιθανά καθιερώθηκαν επί της βασιλείας του.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων υλοποιεί, την τελευταία εικοσαετία έργα αναστήλωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου των μνημείων του ιερού.


Η αναστήλωση του εμβληματικού θεάτρου της Δωδώνης, που θεωρείται η κορωνίδα των υλοποιούμενων εργασιών του αρχαιολογικού χώρου, συνιστά μία καινοτόμο διαδικασία. Αποτελεί το απόσταγμα πολύχρονων και εξειδικευμένων μελετών,  συνδυάζει την συστηματική τεκμηρίωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων με την συστηματική συντήρηση του καταπονημένου αρχαίου υλικού και την αποκατάσταση της γεωμετρίας του μνημείου, και αποσκοπεί στην απόδοσή του προς χρήση στις επόμενες γενιές.   


Οι επεμβάσεις γίνονται σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, με κύριο γνώμονα το σεβασμό στα μνημεία και τη διαχρονική τους αξία.


Το πολυδιάστατο επιστημονικό και τεχνικό έργο, που πραγματοποιείται στα αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης από το 2000 και μέχρι σήμερα υποστηρίζεται από ανθρώπινο δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους, αρχαιολόγους, συντηρητές, εργατοτεχνίτες, το οποίο διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση, Αποκατάσταση, Ανάδειξη του Θεάτρου και των άλλων μνημείων του Ιερού της Δωδώνης» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020».


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων ενημερώνει ότι την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της κατώτερης ζώνης του κοίλου του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης και την απόδοσή της στο κοινό.


Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει συναυλία της Boston Philharmonic Youth Orchestra, (Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης), υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς αρχιμουσικού Benjamin Zander.


Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δωδώνης.


Στην εκδήλωση θα παραστεί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]