Ευλογιά των πιθήκων:Σε συναγερμό οι αρχές σε Ευρώπη και Ελλάδα – Οδηγίες στα νοσοκομεία έστειλε ο ΕΟΔΥ

 


Μια ανάσα από την Ελλάδα η ευλογιά των πιθήκων καθώς χθες εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη γειτονική Ιταλία .

Οπως σημειώνει το iatropedia.gr ,ο ΕΟΔΥ έστειλε  εγκύκλιο σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με την οποία συστήνει στους γιατρούς να επαγρυπνούν για την εμφάνιση πιθανών περιστατικών.

Αν και υπάρχουν λίγες επιστημονικές μελέτες για τους τρόπους μετάδοσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και οι περισσότερες έχουν διεξαχθεί στην Αφρική, ωστόσο έχει γίνει γνωστό πως η μετάδοση της νόσου από άτομο σε άτομο συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων ή μετά από άμεση επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.


Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση.


Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα (εξογκώματα), τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της, στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα σε 14 έως 21 ημέρες.

Σύμφωνα με το iatropedia.gr τα κρούσματα στη Βρετανία αποδίδονται στο στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, το οποίο προκαλεί το θάνατο στο 1% των περιπτώσεων, και είναι λιγότερο επικίνδυνο από το στέλεχος του Κονγκό, του οποίου η θνητότητα φτάνει το 10%.


Το ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων εκτός Αφρικής, ίσως λένε τώρα οι επιστήμονες, να συνδέεται με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών της Covid-19 και την άφιξη πτήσεων από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος.

[με πληροφορίες από το iatropedia.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]