Μαζική η Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στα Γιάννενα


 Πλήθος εργατοϋπάλληλοι, νεολαίοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και αγρότες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων να σηκώσουν ψηλά την σημαία των δικών τους αναγκών, των δικών τους διεκδικήσεων, συμμετέχοντας στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στα Γιάννενα.


Με τη μαζική συμμετοχή του ο Γιαννιώτικος λαός έδωσε συνέχεια στο μήνυμα των χιλιάδων νεκρών σε όλον τον κόσμο, που με το αίμα και τους αγώνες τους έχουν μετατρέψει την πρωτομαγιά, ημέρα λαϊκής αφύπνισης και ανυπότακτη στάση ζωής για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.


Από τα ξημερώματα απεργιακή φρουρά των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου έδωσε τη μάχη της επιτυχίας της απεργίας στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού της εταιρείας «Ζαγόρι» εκεί που τα κέρδη και η εκμετάλλευση δεν γνωρίζουν «Κυριακές, γιορτές και σχολές».



Μετά τις 10 το πρωί, από κάθε γωνιά της πόλης, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο εργατικό κέντρο όπου οι διοργανωτές είχαν στήσει φωτογραφική έκθεση με ιστορικές αναφορές από τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης και της χώρας μας.


Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από συνδικαλιστές διαφόρων κλάδων. Τους χαιρετισμούς άνοιξε η Γκουζάλ Τουλιαγκάνοβα, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου ΒΕΤ τονίζοντας ότι οι φοιτητές αντλούν δύναμη από την ιστορία του εργατικού κινήματος και τους σύγχρονους ταξικούς αγώνες, καλώντας παράλληλα τους χιλιάδες φοιτητές της πόλης των Ιωαννίνων να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για μέτρα προστασίας της οικογένειάς τους από την ακρίβεια, αλλά και την επίθεση της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια με το νέο νόμο Πλαίσιο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων.


Ο Ηλίας Αγόρος, πρόεδρος του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας, ανέδειξε ότι «οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αμπελουργοί σε αυτή την συγκυρία μόνο με τους συμμάχους τους την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν να δουν άσπρη μέρα» καλώντας τους συγκεντρωμένους σε στήριξη της κινητοποίησης των αγροτοκτηνοτρόφων αμπελουργών στις 15 Μαΐου την Κυριακή 10 π.μ. στην πλατεία της Ζίτσας ενάντια στα νέα και παλιά αντιαγροτικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων.


Ο Γιώργος Πραμαντιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων επεσήμανε ότι η εργατική πρωτομαγιά είναι και ημέρα διεκδίκησης των αυτοαπασχολούμενων, αφού μοιράζονται τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια αιτήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ακρίβεια, τονίζοντας ότι η οργή των εμπόρων της πόλης δεν πρέπει να εξαντληθεί μόνο στο σιχτίρισμα αλλά να μετατραπεί σε συλλογική πάλη και αλληλεγγύη ενάντια στην ακρίβεια, τους φόρους και τα χρέη.


Ο Αλέξανδρος Μάρκου, μέλος της επιτροπής αγώνα των 217 συμβασιούχων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αναφέρθηκε στον πολυετή αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας τονίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας των νοσοκομείων της πόλης, πέρα από την είσοδο του εργολάβου στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τον επισιτισμό, έχει συνέχεια με την έναρξη των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.



Η Τίνα Ζέκα, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων αναφέρθηκε στο πρόσφατο μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι των δήμων στις αρχαιρεσίες του σωματείου δίνοντας τις ταξικές δυνάμεις στην απόλυτη πλειοψηφία και επιβεβαιώνοντας την επιλογή τους ότι η διέξοδος σήμερα βρίσκεται μόνο στο δρόμο της οργανωμένης πάλης και ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.


Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Θανάσης Νάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδομών που  σημείωσε ότι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με σοβαρές αυξήσεις για όλους τους εργάτες στις κατασκευές είναι η πληρωμένη απάντηση των οικοδόμων στους κάθε λογής απολογητές των συμφερόντων της εργοδοσίας που αναπαράγουν όλα αυτά τα χρόνια ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα.


Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την Γιώτα Γρηγοριάδου, εκ μέρους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Η ομιλήτρια ανάμεσα στα άλλα κάλεσε σε μαζική συμπαράσταση του Γιαννιώτικου λαού στον αγώνα των εργατών της COSCO το λιμάνι του Πειραιά υπογραμμίζοντας ότι «το νέο εργατικό ατύχημα έρχεται με τη σειρά του να αναδείξει πόσο δίκαιος είναι ο αγώνας που δίνουν για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με αιτήματα τα οποία ταυτόχρονα με την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την προστασία της ζωής τους στους χώρους δουλειάς, για να γυρίσουν στις οικογένειές τους, στις μανάδες και τα παιδιά τους, ορθοί και όχι σακατεμένοι, ή το φέρετρο».



Παράλληλα, θέλοντας να αναδείξει τη δύναμή του παραδείγματος τους τόνισε χαρακτηριστικά: «Ρωτάνε κάποιοι, γιατί να απεργήσω; Γιατί να οργανωθώ στο σωματείο μου; Τι έχω να κερδίσω;» υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι ποτέ χαμένο το μεροκάματο της απεργίας, του αγώνα. Τα μεροκάματα και η ζωή αντίθετα χάνουν την αξία τους όταν και όσο εργάτης κάθεται με σταυρωμένα χέρια, όσο σκύβει το κεφάλι, όσο μένει μόνος του».



Αναφερόμενη στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία επεσήμανε ότι η περιοχή της Ηπείρου μπαίνει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα, αφού η  Νατοϊκή βάση του Ακτίου με τα ιπτάμενα κατασκοπευτικά AWACs συμμετέχει άμεσα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σαρώνοντας στόχους και συμβάλλοντας στον αμερικανoΝΑΤΟικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αφού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ρόλο επιτήρησης του εναερίου χώρου των Βαλκανίων. Επίσης, ανέδειξε ότι πυκνώνουν οι διελεύσεις Νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όλες τις προηγούμενες μέρες καλώντας σε επαγρύπνηση και άμεση ετοιμότητα τους Γιαννιώτες να ορθώσουν ανάστημα και να προβάλλουν εμπόδια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.



Στο καυτό μέτωπό της ακρίβειας επεσήμανε την αξία της πρωτοβουλίας του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων να συντονίσει τις διεκδικήσεις και τους αγώνες 35 συνδικαλιστικών οργανώσεων της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, ελευθέρων επαγγελματιών, αγροτών και φοιτητών που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα κοινές δράσεις, καλώντας σε μαζική συμμετοχή σε αυτές.


Ακολούθησε μαζική μαχητική διαδήλωση στους δρόμους της πόλης στέλνοντας μήνυμα συνέχειας στους ταξικούς αγώνες της εποχής μας.






902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]