ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ανακοίνωση της ΚΚ - Εργατικός Αγώνας μπροστά στον ταξικό απεργιακό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

 


Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης είναι ο σύγχρονος αγώνας για να ματαιωθούν αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπαστούν νίκες, να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των αναγκών της τάξης μας. Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που συνδέει με το σήμερα τους αγώνες των εργατών στο Σικάγο (1886), τον αιματοβαμμένο εργατικό ξεσηκωμό της Θεσσαλονίκης το 1936, την ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.


Ο φετινός ταξικός απεργιακός εορτασμός της Πρωτομαγιάς βρίσκει την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας μας αντιμέτωπο με την κλιμάκωση της αμερικανονατοϊκής επιθετικότητας, που είναι η κύρια αιτία της κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.


Πρόκειται για έναν πόλεμο, η έναρξη του οποίου τοποθετείται στο αιματοβαμμένο αμερικανόπνευστο πραξικόπημα του 2014 και πυροδοτήθηκε από την ασφυκτική περικύκλωση της Ρωσίας που εξελίσσεται από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Μετά τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και εξοπλίστηκαν επιθετικά απέναντι στη Ρωσία, σειρά παίρνει η Φινλανδία και η Σουηδία. Οι νατοϊκές δαπάνες άγγιξαν σε ετήσια βάση τα 2 τρις παγκοσμίως.  


Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει εμπλέξει άμεσα τη χώρα μας στον πόλεμο. Οι νατοϊκές βάσεις παίζουν ενεργό ρόλο στην εξελισσόμενη πολεμική σύρραξη, με εξαιρετικά επικίνδυνες και απρόβλεπτες διαστάσεις για την ασφάλεια του ελληνικού λαού.


Τη σούπα στις επικίνδυνες νατοϊκές στρατηγικές επιδιώξεις μπορεί να χαλάσει ένα ισχυρό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με στόχο την ήττα των ΝΑΤΟϊκών στρατηγικών στόχων, τη ματαίωση της ασφυκτικής περικύκλωσης της Ρωσίας, το μπλοκάρισμα της επικίνδυνης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο και την ειρηνική διαβίωση των λαών της περιοχής.


Ένα κίνημα που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και τους συσχετισμούς δύναμης και θα τοποθετείται στην κατεύθυνση του συμφέροντος των λαών στη δεδομένη -κάθε φορά- στιγμή. Ταυτόχρονα, όμως, δε θα χάνει ποτέ τον στόχο του βαθέματος της αντιιμπεριαλιστικής-αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης της πάλης του λαού με στόχο την απεξάρτηση της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά και την ανεξάρτητη ανάπτυξή της. Μόνο ένα τέτοιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μπορεί να δώσει λύση στα ζητήματα των διεθνών σχέσεων στη βάση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαών για την ειρηνική τους συμβίωση.


 Εργαζόμενοι/ες,


 Ο πόλεμος, η πανδημία, η οικονομική κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα συνέτριψαν το κυβερνητικό επικοινωνιακό αφήγημα για την «αριστεία» της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν να πατήσουν πάνω στη δεκαετή μνημονιακή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και στα αντιλαϊκά μέτρα της διετούς περιόδου της πανδημίας. Σε αυτές τις συνθήκες εκείνο το οποίο αναδείχθηκε είναι η κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, η πενιχρή στήριξη των εργαζομένων, η διογκούμενη ακρίβεια, οι τερατώδεις αυξητικοί ρυθμοί του πληθωρισμού, η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα και στα λαϊκά καταναλωτικά αγαθά.


Την πολιτική αυτή βιώνει ο λαός στο πετσί του. Τις τελευταίες μέρες ενέργειες διακοπής της ηλεκτροδότησης πραγματοποιούνται σε πάνω από 1.000 λαϊκά νοικοκυριά την ημέρα. Οι αυξήσεις-ψίχουλα που νομοθετεί και ανακοινώνει “πανηγυρικά” η κυβέρνηση, έχουν ήδη εξανεμιστεί πριν ακόμα δοθούν από τον πληθωρισμό και το σαρωτικό κύμα ακρίβειας. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πατούν πάνω στη νομοθετημένη ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του εργασιακού καθεστώτος-ζούγκλα που διαμόρφωσαν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και επισφράγισε το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη.


Ταυτόχρονα, η κρατική και εργοδοτική καταστολή κλιμακώνεται με την επιχειρούμενη άμεση εμπλοκή του κράτους στις λειτουργίες των συνδικάτων, την κήρυξη όλων σχεδόν των απεργιών ως παράνομων. Η ένταση της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης απαιτεί την επιβολή σιωπητήριου, την καταστολή και τον αυταρχισμό.


Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται, όταν οι μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις δημιουργούν τεράστιες δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης προς όφελος των λαών. Ενδεικτικά: σήμερα χρειάζονται μόλις 11 ώρες για να παραχθούν όσα σε 40 ώρες το 1950.


Τη φετινή Πρωτομαγιά αναμετριόμαστε με την κυβέρνηση, με την Ε.Ε, με το κεφάλαιο. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε άλλη εκδοχή κινείται στις ίδιες ράγες, δοκιμάστηκε και έσπειρε την απογοήτευση και διέψευσε τις ελπίδες του λαού. Αναμετριόμαστε, όμως, και με την Ιστορία. Από το Σικάγο του 1886, στον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη και στην Καισαριανή του 1944, μέχρι τις μέρες μας το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι ταξικό. Είναι ο αγώνας της εργατικής τάξης να κερδίσει ό,τι μπορεί μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια. Να ενώνεται, να οργανώνεται, να παλεύει και να νικά. Είναι ο αγώνας που τραβάει πολύ μακριά, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Η Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας με όλες τις δυνάμεις της, στηρίζει τον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Τιμούμε την Πρωτομαγιά ταξικά, ενωτικά. Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Διεκδικούμε:


Άμεση λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας με την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, σε πετρέλαιο, βενζίνη, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο.

Επιδότηση όλων των ανέργων και αύξηση του ύψους επιδόματος.

Αφορολόγητο έως τις 13.000 ευρώ με ανάλογη προσαύξηση για κάθε ανήλικο παιδί.

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα και καθορισμός στα 900 ευρώ του κατώτατου μισθού. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με όρους κάλυψης των σύγχρονων εργατικών αναγκών.

Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων και του νόμου Χατζηδάκη.

Μείωση του χρόνου εργασίας: 6ωρο-5μερο-30ωρο για όλους και όλες.

Να ανατρέψουμε τον κρατικό- εργοδοτικό- γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της τα συνδικάτα.

Κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Καμία εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Έξω όλες οι ξένες βάσεις από το έδαφος της χώρας. Καμία στήριξη στο αμερικανόδουλο και φασιστικό καθεστώς του Κιέβου. Να ανατραπούν οι αποφάσεις για κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Έξοδος από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]