Πλεύρης:Μετά από 2 χρόνια θα κάνουμε Πάσχα τόσο κοντά στην κανονικότητα-


 Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ Open και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη


Δεν θα πρέπει να «θολώσει» το βασικό μήνυμα της απόλυτης στήριξης στις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.


• Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά παρακολουθήσαμε έναν άνθρωπο και έναν λαό που δίνει αγώνα για την ελευθερία του. Αυτό ακούμπησε τις καρδιές όλων των Ελλήνων διότι ο αγώνας μας για την ελευθερία είναι ο αντίστοιχος αγώνας που δίνει αυτή τη στιγμή ο ουκρανικός λαός. Κατά την εκτίμησή μου πρέπει να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο.


• Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αμέσως ανέφερε ότι ήταν ατυχής η όποια παρουσία άλλου ατόμου, τρίτου μαχητή άσχετου από τον Πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θολώσει το βασικό μήνυμα που είναι, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, η απόλυτη στήριξη στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.


Δεν μπορεί κάποιος να συκοφαντεί γιατρούς, νοσηλευτές και ένα ολόκληρο Νοσοκομείο, προκειμένου να στηρίξει την απολογία του


• Όλο αυτό το χρονικό διάστημα βλέπουμε μία προσπάθεια να μετατοπιστούν ευθύνες ή να συκοφαντηθούν- και κυρίως σε αυτό στέκομαι- γιατροί, νοσηλευτές και το Νοσοκομείο Παίδων. Ως Υπουργός Υγείας δεν μπορώ να το παρακολουθώ. Συνεπώς, επειδή πρέπει να λειτουργήσουμε με πλήρη νομική ορθότητα, θα αναζητήσουμε τα ακριβή στοιχεία, ό,τι έχει ειπωθεί και καταγραφεί στην απολογία. Κάποιος έχει δικαίωμα στην απολογία του να πει ό,τι θέλει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δεν μπορεί να συκοφαντεί ανθρώπους, πόσο μάλλον ένα ολόκληρο νοσοκομείο.


• Αυτή τη στιγμή, ακριβώς επειδή διενεργείται έρευνα από τις ανακριτικές αρχές, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία όλων των οργάνων του Νοσοκομείου, προκειμένου να βοηθηθεί αυτή η έρευνα και δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή υπόνοια ότι σε μία τέτοια εγκληματική ενέργεια παρεμβαίνει παράγοντας που έχει να κάνει με ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό.


Αναμένουμε το πόρισμα της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά στο ΓΝΘ «Παπανικολάου»


• Γίνεται η διερεύνηση να δούμε τι συνέβη και δεν αποκλείουμε τίποτα. Η Πυροσβεστική θα ολοκληρώσει το έργο της και τότε θα δούμε τις συνθήκες εκδήλωσης της φωτιάς και αν υπάρχει υπεύθυνος.


• Ήταν πολύ δύσκολη η διαδικασία γιατί ήταν μέσα ασθενείς με Covid, οι οποίοι υποστηρίζονταν με high flow, δηλαδή με πολύ οξυγόνο. Πέρα από την κατάσβεση, αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να μεταφερθούν άμεσα, γιατί δεν μπορούσαν να μείνουν για πολύ χωρίς οξυγόνο. Ευτυχώς, υπήρχαν οι εγκαταστάσεις της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας- δωρεά της Επιτροπής 2021- οπότε μεταφέρθηκαν εκεί άμεσα οι ασθενείς.


Για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια θα κάνουμε Πάσχα τόσο κοντά στην κανονικότητα- Τον Μάιο θα εξεταστεί περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων- Από τώρα προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση της πανδημίας


• Αυτή τη στιγμή, η πανδημία έχει μπει σε μία διαφορετική φάση, ωστόσο δεν πρέπει επ΄ ουδενί να δίνεται η εικόνα ότι την αφήνουμε πίσω. Έχουμε μία μετάλλαξη με μεγάλη μεταδοτικότητα, άρα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι και παραμένει υψηλός. Όμως, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει η ίδια πίεση που προκαλούσαν οι προηγούμενες μεταλλάξεις, κυρίως όσον αφορά τις βαριές νοσηλείες. Στις απλές κλίνες υπάρχει πίεση, καθώς πλέον τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και όλα τα non Covid περιστατικά.


• Ο σχεδιασμός είναι ο εξής: Αυτή τη στιγμή, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουμε, όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι- και με βασική ημερομηνία κάποια στις αρχές Μαΐου- θα πάμε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων. Δεν μας τρομάζει τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, γιατί πλέον η μορφή της πανδημίας είναι διαφορετική, ωστόσο παρακολουθούμε στενά κατά πόσο αυτά τα κρούσματα πιέζουν το ΕΣΥ.


• Η όποια αποκλιμάκωση υπάρξει το καλοκαίρι θα επανεξεταστεί στο σύνολό της διότι οι επιστήμονες και από τον ΕΜΑ και από το ECDC είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί ως προς το ότι το φθινόπωρο. Ενδεχομένως και με την ίδια μετάλλαξη, την «Όμικρον», δηλαδή ακόμα και αν δεν υπάρξει αρνητική εξέλιξη με νέα παραλλαγή, ακριβώς επειδή θα μπαίνουμε πάλι στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, μπορεί να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πίεση.


• Και για αυτό το λόγο, κάνουμε από τώρα την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, η οποία είναι σε δύο επίπεδα: Το ένα έχει να κάνει με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους, και το δεύτερο ότι εντός του Απριλίου, όπως μας έχει πληροφορήσει το ECDC και ο ΕΜΑ, θα έχουμε τον ακριβή οδικό χάρτη για τα εμβόλια. Το αν δηλαδή θα έχουμε ενισχυτική δόση, ή αν θα έχουμε ένα εμβόλιο, όπως αυτό της γρίπης με ετήσια κάλυψη. Αυτή τη στιγμή έχουμε την ενισχυτική δόση, τη δεύτερη ενισχυτική δόση για τις ηλικίες άνω των 60 ως ισχυρή σύσταση και πιστεύουμε ότι ενδεχομένως και πριν το Πάσχα, αλλά σίγουρα εντός του Απριλίου, θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, ώστε να ξέρουμε πως ακριβώς θα πορευθούμε από εδώ και πέρα με όλο τον πληθυσμό.


• Το πιστοποιητικό συνεχίζει να ισχύει κανονικά, αλλά η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και σε άλλους χώρους θα επανεξεταστεί από το Μάιο. Προφανώς αυτό γίνεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πρακτικών και πολιτικών που ακολουθούν και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, όμως, πάρα πολύ σημαντικό να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους οι συμπολίτες μας.


• Μετά από δυο χρόνια θα έχουμε κανονικό Πάσχα χωρίς περιορισμούς, εκτός από αυτούς που υπάρχουν σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι και ο Επιτάφιος θα ακολουθηθεί και στις Εκκλησίες όλα θα είναι κανονικά με τους όρους που υπάρχουν. Προφανέστατα θα υπάρξει σύσταση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά μετά από δυο χρόνια θα είναι ένα Πάσχα που θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]