Οικογένεια πλήρωσε 400 ευρώ για νοσηλεία ασθενή σε ιδιωτική κλινική λόγω έλλειψης ΜΕΘ σε δημόσιο νοσοκομείο

 


Το γεγονός ότι οικογένεια αναγκάστηκε να πληρώσει 400 ευρώ για νοσηλεία ασθενή σε ιδιωτική κλίνη ΜΕΘ λόγω πληρότητας των κλινών ΜΕΘ non-COVID στα δημόσια νοσοκομεία του νομού καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).


Συγκεκριμένα, το Σωματείο καταγγέλλει ότι «η ασθενής διακομίσθηκε στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ στις 25 Φλεβάρη σε σοβαρή κατάσταση και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ non-COVID σε ΠΑΓΝΗ και "Βενιζέλειο" (στις 26/2), προτάθηκε στην οικογένεια η μεταφορά της ασθενούς σε ιδιωτική κλινική του Ηρακλείου, προκειμένου να μη νοσηλευτεί διασωληνωμένη σε κοινό θάλαμο του ΠΑΓΝΗ εκτός ΜΕΘ. Μόνο που οι συγγενείς επιβαρύνθηκαν με συμμετοχή στα νοσήλια (332,12 ευρώ), με την ενοικίαση ασθενοφόρου για την επαναφορά στο ΠΑΓΝΗ μετά το εξιτήριο από την ιδιωτική κλινική (50 ευρώ), με την αμοιβή του συνοδού νοσηλευτή στο ασθενοφόρο (20 ευρώ) ακόμη και με αγορά αντιβιοτικού από το ΠΑΓΝΗ (9,5 ευρώ). Συνολικά, δηλαδή κλήθηκαν να πληρώσουν 411,62 ευρώ»!


Το Σωματείο τονίζει ότι «το συμβάν αυτό φέρνει ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τις χρόνιες σοβαρές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, που συνεχίζονται μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Παρόλο που άνοιξαν κάποιες νέες κλίνες ΜΕΘ προ έτους με αξιοποίηση δωρεάς (αντί για κρατική χρηματοδότηση), ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης εξακολουθεί να υπολείπεται των αναγκών του πληθυσμού, ενώ ανεπαρκής είναι και η στελέχωσή τους σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό. Απόδειξη αποτελεί η αυξημένη πληρότητα στις ΜΕΘ σε κάθε πανδημικό κύμα (εκτός από το πρώτο), που αντιμετωπίστηκε με μετατροπή κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών και της αίθουσας ανάνηψης του χειρουργείου σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα υποβάθμιση της νοσηλείας σοβαρών καρδιολογικών/καρδιοχειρουργικών περιστατικών και περιορισμό τακτικών χειρουργείων.


Το συγκεκριμένο όμως συμβάν είναι ενδεικτικό και της πολυδιαφημισμένης "αγαστής" συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, που επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντί για πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα (όπως διεκδικούν σωματεία υγειονομικών), μεγάλοι επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες κλινικών αύξησαν τα κέρδη τους, λαμβάνοντας αδρή αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση ενός μικρού ποσοστού των κλινών τους στο ΕΣΥ, εκμεταλλευόμενοι τις ελλείψεις του σε προσωπικό και υποδομές και τον περιορισμό στην πρόσβαση non-COVID ασθενών στο δημόσιο σύστημα Υγείας τα τελευταία 2 χρόνια.


Πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση θα επιφέρουν στους ασθενείς τα σχέδια της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ", που περιλαμβάνει την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες (μέσω ασφαλιστικών ταμείων) πληρωμές των ασθενών και ολοένα λιγότερη κρατική χρηματοδότηση. Οι εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για διεύρυνση των Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), για μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία (με συμμετοχή 30% άμεσα από τους ασθενείς) και ο πετσοκομμένος κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία το 2022 δεν αφήνουν αμφιβολία ότι το "νέο ΕΣΥ" θα καλύπτει ένα στοιχειώδες πακέτο παροχών, ενώ για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών θα απαιτείται να βάλει βαθιά κανείς το χέρι στην τσέπη».


Το Σωματείο απαιτεί:


Επιστροφή στην οικογένεια της ασθενούς του ποσού με το οποίο επιβαρύνθηκε για συμμετοχή σε νοσήλια και για ασθενοφόρο.


Καμία συμμετοχή ασθενών σε διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα, διακομιδές.


Ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.


Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα Υγείας και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]