ΑΣΥ ΠΓΝΙ-Χ-ΚΩΣΤΑ. ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και το ΝΕΟ ΕΣΥ-Πανελλαδική στάση εργασίας ΠΟΕΔΗΝ 21 Μάρτη


 ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ως πρώτο βήμα του «ΝΕΟΥ ΕΣΥ» των νοσοκομείων – επιχειρήσεων,  των ιδιωτικοποιήσεων και επέκτασης των πληρωμών από τους ασθενείς,  της κατάργησης της μόνιμης σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους


ΟΧΙ στις περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα, τη φοροληστεία και τις                 συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης 


ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ  ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΕΔΗΝ (11 π.μ. – 3 μ.μ.)


                          Συγκέντρωση  12μμ  στην κεντρική είσοδο ΠΓΝΙ                                 Εν μέσω ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και ενώ σοκάρουν οι αποκαλύψεις του ΕΟΔΥ για τον θάνατο 16519  ασθενών covid εκτός ΜΕΘ,  με αύξηση  κατά 12000 των νεκρών της υπερβάλουσας θνητότητας στην Ελλάδα από την παράλληλη πανδημία των λοιπών παθήσεων που αφέθηκαν στην τύχη τους (Lancet),


ΠΡΟΚΛΗΣΗ για κάθε εργαζόμενο, για κάθε λαϊκή οικογένεια αποτελούν οι νέες κυβερνητικές εξαγγελίες για νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.


Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – που έρχεται να ολοκληρώσει την υλοποίηση του «Συμπληρωματικού Μνημονίου» στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης, που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ το 2017, προβλέπεται:


► η υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σ' έναν θεράποντα ιατρό (παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι) ο οποίος θα ενεργεί ως «κόφτης» («gatekeeper » είναι ο όρος που αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο...), σε ό,τι αφορά τη διενέργεια παραπέρα εξετάσεων, ιατρικών επισκέψεων σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παραπομπή σε νοσοκομεία κ.α., (η «υποχρεωτική εγγραφή» σε οικογενειακό γιατρό - «gatekeeper» είχε θεσμοθετηθεί αρχικά τον Μάρτιο 2018)


► η χορήγηση σχετικού παραπεμπτικού από τον «οικογενειακό γιατρό» είναι απαραίτητη, αλλιώς η δαπάνη για εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλείες ΔΕΝ θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.


► αντί για επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ιδιώτες γιατροί θα πραγματοποιούν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία


► υλοποίηση του νόμου 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ (που διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις) για διενέργεια ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων με επιβάρυνση των ασθενών με άμεσες πληρωμές 30% και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους 70% (απαλλάσσοντας πλήρως τον κρατικό προϋπολογισμό) – την ίδια περίοδο που εκατοντάδες χειρουργικές αίθουσες, πανελλαδικά, μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού.


► επέκταση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα, μέσω της «προώθησης» χειρουργικών ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές


Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ.


Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των κρατικής χρηματοδότησης για την υγειονομική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών και μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».


Το νομοσχέδιο της κυβέρνηση ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει τον αντίστοιχο νόμο 4486/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που θα γίνεται η πρόσβαση στις μονάδες υγείας, προκειμένου, να «προσαρμοσθεί» η παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη στα ολοένα και πιο ασφυκτικά πλαίσια, που καθορίζονται από τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση (μόνο το 2022, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ).


Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τις απαράδεκτες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις – που οφείλονται κυρίως στις κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου» – επιχειρείται ο «εξωραϊσμός» της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με βασικό κριτήριο το κέρδος, ως δήθεν «ωφέλιμη» για τις λαϊκές οικογένειες.


Βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.


Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.


Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.


Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί  ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.


Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.


Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και ήδη σε δεκάδες νοσοκομεία, είναι σε εξέλιξη, διαγωνισμοί για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.


Αντί για την κάλυψη των ελλείψεων, παραμένουν κενές δεκάδες χιλιάδες θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 78220 τον Ιανουάριο 2020 σε 75022 τον Δεκέμβριο 2021).


Συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ενώ «πυκνώνουν» οι απειλές κυβερνητικών στελεχών για απόλυση χιλιάδων συναδέλφων σε αναστολή εργασίας.


Ταυτόχρονα, επιμένουν να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας – ενώ η ακρίβεια «θερίζει» - και αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ σχεδιάζουν περικοπές- κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος για χιλιάδες εργαζομένους.Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό - τους επιχειρηματικούς ομίλους και   την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετεί – με μαζική συμμετοχή στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  - ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


► Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας


      Καμία απόλυση συμβασιούχων ΣΟΧ. Μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.


► Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων  των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


► Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες


► Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.


► Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού


► Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ Α.Σ.Υ. ΠΓΝΙ-ΓΝ Χ/κώστα


                (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ.ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]