ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο αρχιμανδρίτης π. Ιωήλ Κωνστάνταρος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων,στις κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες

 


Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι  πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, ήταν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ιωήλ Κωνστάνταρος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, με θέμα: «Η εκπαίδευση των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία – Οι διδάσκαλοι του Γένους και η προσφορά τους». 

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Η συμβολή της Ορθοδόξου και Ελληνικής Παιδείας στην αφύπνιση και διατήρηση της γλώσσας και των Παραδόσεων του Γένους κατά την περίοδο της Τουρκικής σκλαβιάς υπήρξε μεγάλη και καθοριστική. Σε αυτήν συνέβαλε το Κρυφό Σχολειό και, μετά τον 17ο αιώνα, τα ελληνικά σχολεία, όπου υπήρχαν ή άνοιγαν. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ενός εκ των Διδασκάλων του Γένους, που ίδρυσε 220 ελληνικά σχολεία και 1100 κατώτερα, στα οποία οι Ελληνόπαιδες διδάσκονταν γραφή και ανάγνωση. 

Οι Διδάσκαλοι του Γένους υπήρξαν μεγάλες πνευματικές μορφές, με βαθειά ελληνορθόδοξη μόρφωση. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν κληρικοί ή μοναχοί. Με το όλο έργο τους βοήθησαν στην ίδρυση σχολείων, στην τόνωση της Ελληνορθοδόξου Παιδείας, στην ιδεολογική προετοιμασία της Επαναστάσεως του 1821, στην ανάπτυξη του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη. 


Οι σημαντικώτερες μορφές τους, παρμένες από την πινακοθήκη των ευλογημένων και ηρωϊκών μορφών των Διδασκάλων του Γένους, υπήρξαν οι εξής: Άγιος Γρηγόριος ο Ε´, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Ιερομάρτυρας, Ευγένιος Βούλγαρης, Νικηφόρος Θεοτόκης, αρχικά ιερομόναχος και μετά επίσκοπος, Άνθιμος Γαζής, Γεώργιος Γεννάδιος, Ηλίας Μηνιάτης, Κωνσταντίνος Οικονόμος, Μακάριος Νοταράς, Νεόφυτος Δούκας».

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]