Ιωάννινα: ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Νήφων Καψάλης, πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Σταγών και Μετεώρων, στις κατά Κυριακή Εσπερινές Ομιλίες

 


Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι  πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου, ήταν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Νήφων Καψάλης, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, με θέμα: «Η κραταιά πίστη στον Θεό των κλεφτών και αρματωλών». 

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Παρόλο που 400 χρόνια σκλαβιάς δεν στάθηκαν αρκετά να σβήσουν  την πίστη και την συνείδηση των Ελλήνων, 200 χρόνια ελευθερίας στάθηκαν αρκετά για να μην αναγνωρίζουμε την ταυτότητά μας ως Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι και, αν δεν γνωρίζουμε από που ήρθαμε και που βρισκόμαστε, δεν πρόκειται ποτέ να  αντιληφθούμε και προς τα πού να κατευθυνθούμε. Στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς η Ορθοδοξία υπήρξε  η  Κιβωτός του Ελληνισμού. Τα μυστικά όπλα των Ελλήνων που τους χάρισαν την Ελευθερία ήταν η πίστη στον Θεό και η ευλάβεια προς την Ορθόδοξη Παράδοση. Η Πίστη και η  Ελευθερία αποτελούν ταυτόχρονα το ζητούμενο και την προϋπόθεση Σωτηρίας του Ανθρώπου. Πώς ο πιστός θα μπορούσε να μη ζητά την Ελευθερία;  Η Επανάσταση του 1821 δεν ήτανε  τίποτε άλλο παρά η κραυγή της Ορθόδοξης Ελληνικής ψυχής για Ελευθερία.  Το όλο εγχείρημα της επαναστάσεως λογικώς κρινόμενο ήταν αδύνατο. Η ορθόδοξη πνευματικότητα αποτέλεσε το βασικό πνευματικό υπόβαθρο των αγωνιστών. Η απλή πίστη μετέτρεψε τους κλέφτες και αρματολούς σε ήρωες. Σήμερα που όλα γκρεμίζονται έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε στην Θεία Πρόνοια, διατηρώντας την φλόγα της Πίστεως, όμοια με αυτή των Αγωνιστών του 1821».

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]