ΑΣΥ ΠΓΝΙ-Χατζηκώστα:Ανακοίνωση για την απεργία ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ την Τετάρτη 23 Φλεβάρη -Συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.) ΠΓΝΙ &ΓΝ Χ/ΚΩΣΤΑ                              (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ.)                 19 Φεβρουαρίου 2022          


ΟΧΙ στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων – ανωνύμων εταιρειών,  των ιδιωτικοποιήσεων και συγχωνεύσεων - καταργήσεων μονάδων υγείας και της κατάργησης της μόνιμης σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους


ΟΧΙ στις περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα, τη φοροληστεία και τις  συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης 


ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ  ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ


Συγκέντρωση 12.00 Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων


► Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με μετατροπή σε αορίστου χρόνου. ΟΧΙ στους εργολάβους.


► Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας


► Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες


► Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία.


► Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων


► Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.


► Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης         ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, απαιτείται να ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια.


Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας στη Βουλή, ότι το νοσοκομείο Θήρας (Σαντορίνης) – που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε) –  είναι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Χαρακτηριστικό είναι ότι, με τον ίδιο νόμο (4368/2016) καταργήθηκε το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης, ενώ το νοσοκομείο Σαντορίνης είναι το πρώτο νοσοκομείο που «ακολουθεί το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, νοσηλείας και ιατρικών πράξεων της ΑΕΜΥ ΑΕ.».


Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, και η επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΝ οφείλονται σε «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ.


Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες»..

Η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που συνεπάγεται, αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για την «κατάρρευση» των συστημάτων υγείας ακόμη και των πιο προηγμένων καπιταλιστικών χωρών μπροστά στην επιδημία.


Ήδη, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδειχθεί «άξιος συνεχιστής» της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου  - ΝΠΙΔ, και νοσοκομείο της Σαντορίνης - ΑΕΜΥ Α.Ε,, προστίθενται τα νοσοκομεία Κομοτηνής (νόμος 4667/2020) και Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης (νόμος 4889/2022)  με καθεστώς ΝΠΙΔ.


Αξιοσημείωτο είναι και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις των νοσοκομείων ΝΠΙΔ, «αξιοποιήθηκαν» δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου, αποκαλύπτοντας και τον πραγματικό ρόλο της «κοινωνικής δράσης» των καπιταλιστών και των ιδρυμάτων τους.


Για τις συνέπειες της μετατροπής των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, ο γ.γ. της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, είχε δηλώσει σε ημερίδα: «Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς.» 

ενώ ο πρόεδρος  της Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας, στην ίδια ημερίδα, δήλωσε:  «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία.  Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων».

Αποκαλυπτικές για τις κυβερνητικούς σχεδιασμούς ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση, για μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο, αφού δήθεν «υπάρχουν νοσοκομεία με υπερπληθώρα προσωπικού (...) κάποια στη Θεσσαλονίκη» και για κατάργηση της μονιμότητας, σύμφωνα με το παράδειγμα των αγγλικών νοσοκομείων, που αποτελούν «καλή ευρωπαϊκή πρακτική, όπου δεν υπάρχει μια μόνιμη θέση προσωπικού και είναι όλοι συμβασιούχοι»!


Βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.


Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί  ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.


Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και ήδη σε δεκάδες νοσοκομεία, είναι σε εξέλιξη, διαγωνισμοί για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.


Αντί για την κάλυψη των ελλείψεων, παραμένουν κενές δεκάδες χιλιάδες θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 78220 τον Ιανουάριο 2020 σε 75022 τον Δεκέμβριο 2021).


Συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ενώ «πυκνώνουν» οι απειλές κυβερνητικών στελεχών για απόλυση χιλιάδων συναδέλφων σε αναστολή εργασίας.


Ταυτόχρονα, επιμένουν να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας – ενώ η ακρίβεια «θερίζει» - και αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ σχεδιάζουν περικοπές ή και κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος για χιλιάδες εργαζομένους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών  συμβαδίζουν με την απελπισία και την αγανάκτηση που  νιώθει κάθε λαϊκή οικογένεια με τα τιμολόγια του ρεύματος, την τιμή του πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις σε βασικά είδη.


Αντί για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης για να «ανακουφισθούμε» οι λαϊκές οικογένειες από την ακρίβεια και τη φοροληστεία, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.


Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]