Αλυσίδα σούπερ μάρκετ καταργεί τη διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα


 Νέα δεδομένα στην αγορά του φρέσκου γάλακτος επιχειρεί να δημιουργήσει η 4η σε μέγεθος αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο Morrisons που αποφάσισε να καταργήσει την ημερομηνία λήξης προτρέποντας τον καταναλωτή να διαπιστώνει την καταλληλότητά του με την παραδοσιακή μέθοδο της… δοκιμής οσμής,όπως μεταδίδει το powergame.gr.


Προτρέπει μάλιστα και τις υπόλοιπες αλυσίδες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της προκειμένου να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Με την απόφασή της, που έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και εξίσου μεγάλες αντιδράσεις στη Βρετανία αλλά και ευρύτερα, η Morrisons προχωρεί από τις 31 Ιανουαρίου στην αφαίρεση από το 90% των συσκευασιών γάλακτος που πωλεί με την επωνυμία της (privatelabel) της ημερομηνίας λήξης (useby – κατανάλωση έως), αντικαθιστώντας την με τη σήμανση «ανάλωση κατά προτίμηση» (bestbefore).


Το γάλα θα παραμένει στο ψυγείο και μετά την εκπνοή της ημερομηνίας «ανάλωση κατά προτίμηση», η οποία, άλλωστε αφορά στην ποιότητα του προϊόντος και όχι στην κατανάλωσή του με ασφάλεια, και θα εναπόκειται στον καταναλωτή εάν θα το προμηθευτεί ή όχι αφού το ελέγξει με τη… μύτη του.

«Γενιές πριν από εμάς χρησιμοποιούσαν πάντοτε τη δοκιμή οσμής (snifftest). Μπορούμε να κάνουμε κι εμείς το ίδιο», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του τμήματος αγορών γάλακτος της Morrisons κ. Ian Goode τονίζοντας ότι «ότι το καλής ποιότητας και καλά διατηρημένο γάλα μπορεί να καταναλώνεται αρκετές ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης («use-by»). Πιστεύουμε ότι αυτό το γάλα θα πρέπει να καταναλώνεται κι όχι να χύνεται στο νεροχύτη».


Η εταιρεία έχει καταργήσει την ημερομηνία λήξης («use-by») και από το γιαούρτι της και ορισμένα σκληρά τυριά που διακινεί επίσης με την επωνυμία της (private label).

Υπηρεσία Τροφίμων: «Μην εμπιστεύεστε τη δοκιμή οσμής»

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Προτύπων για τα Τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου (Food Standard Agency) προειδοποιεί τους Βρετανούς καταναλωτές «να μην εμπιστεύονται τη δοκιμή οσμής», εξηγώντας ότι «ένα τρόφιμο μπορεί να φαίνεται και μυρίζει ωραία αλλά να μην είναι ασφαλές για κατανάλωση. Δεν μπορείς να δεις, να μυρίσεις ή να καταλάβεις με τη γεύση τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση», αναφέρει η υπηρεσία στον ιστότοπό της.


Σύμφωνα, πάντως, με τη Food Standard Agency, μια εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιεί είτε το «ανάλωση έως» («useby») είτε το «ανάλωση κατά προτίμηση («best before») με βάση την διαδικασία επεξεργασίας, ωστόσο η σήμανση θα πρέπει να είναι ευκρινής και η ημερομηνία να βασίζεται σε «αξιόπιστη βάση αποδεικτικών στοιχείων».


Με βάση τον ιστότοπο της υπηρεσίας, η ημερομηνία «useby» αφορά στην ασφάλεια του τροφίμου και η ημερομηνία «best before» στην ποιότητά του.


Το γάλα τρίτο σε σπατάλη τρόφιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Morrisons προχώρησε σ’ αυτήν την κίνηση στο πλαίσιο του στόχου της να μειώσει κατά 50% τη σπατάλη τροφίμων έως το 2030. «Το γάλα που σπαταλιέται σημαίνει «τζάμπα κόπος» για τους κτηνοτρόφους μας και αχρείαστες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα», δήλωσε σχετικά ο κ. Ian Goode.


Σύμφωνα με μελέτες, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 85 εκατομμύρια μεγάλες συσκευασίες γάλακτος καταλήγουν στα απόβλητα κάθε χρόνο κι έτσι το γάλα είναι το τρίτο τρόφιμο σε σπατάλη μετά το ψωμί και τις πατάτες. Από τα τρία όμως το γάλα έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα στο περιβάλλον καθώς υπολογίζεται ότι για την παραγωγή ενός λίτρου γάλακτος εκλύονται στην ατμόσφαιρα 4,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

πηγή powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]