ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Κοινό των Ηπειρωτών:Ερώτηση για το ρέμα Μπούση του Δήμου Νικολάου Σκουφά

 



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου,

Κύριο Αλέξανδρο Καχριμάνη


ΘΕΜΑ: «Διευθέτηση ρέματος Μπόυση του Δήμου Νικολάου Σκουφά».

 

Το υπό κατασκευή έργο είναι αντιπλημμυρικό μικρού μεγέθους. Η γεωγραφική θέση του έργου είναι στην Δημοτική Ενότητα Αρταίων του Δήμου Άρτας και στην Δημοτική Ενότητα Πέτα του Δήμου Νικολάου Σκουφά της Π.Ε. Άρτας. Το έργο θα κατασκευαστεί κατά μήκος της κοίτης και στις όχθες του χειμάρρου Μπούση. Έχει μήκος ~3,4 χλμ. και εκτείνεται από την συμβολή του με τον ποταμό Άραχθο στα κατάντι, μέχρι το τεχνικό στη συνάντηση του χειμάρρου με την Ιόνια οδό στα ανάντι.

Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου «Επείγουσα μελέτη αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρου περιοχής Μπούση Άρτας». Έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της περιφέρειας μας, κατά την συνεδρίαση της 19ης Ιουλίου 2021 και ακολούθησε η υπ’ αρίθμ. Πρωτ. 121306/28-09-2021 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη αδειοδοτική διαδικασία.

Στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης δεν ελήφθησαν υπόψη αντιρρήσεις των πολιτών, από την γνωμοδοτούσα και ακολούθως από την αδειοδοτούσα αρχή, σε αντιδιαστολή με την εισήγηση της Υπηρεσίας που σημειώνει: «..ότι μέχρι σήμερα – στα πλαίσια της διαδικασίας δημοσιοποίησης της υπόψη Μ.Π.Ε. – δεν έχουν κατατεθεί στην Υπηρεσία μας έγγραφες παρατηρήσεις, ενστάσεις ή και διαμαρτυρίες».


Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν στις 26/10/2021 ο Δήμος Νικολάου Σκουφά να απευθύνει έγγραφό προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Υπουργό Υποδομών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-ΔΜ, την Περιφέρεια Ηπείρου και στον Περιφερειάρχη με το οποίο δηλώνει ότι «Αν και τα έργα θα διεξαχθούν στα διοικητικά όρια του Δήμου, ουδέποτε εκλήθην ο Δήμος να παραθέσει τις απόψεις του, να εκθέσει τους προβληματισμούς του αλλά και να συμβάλλει στη σύνταξη της μελέτης. Ουδέποτε εκλήθην στη διαβούλευση που έλαβε χώρα με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, φορείς. Ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε η ανωτέρω απόφαση έγκρισης, της οποίας λάβαμε γνώση, ..κατόπιν αναζήτησης της». .. «..ουδέποτε λάβαμε απάντηση στο υπ’ αρίθμ. 5592/28-07-2021 έγγραφό μας που αποστείλαμε προς τον/την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου..». Και ο Δήμος επανέρχεται παραθέτοντας τις αντιρρήσεις του ( ).  

Μια ημέρα μετά, στις 27/10/2021 οι αντιδρώντες και θιγόμενοι πολίτες - επαγγελματίες υπέβαλαν "ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ" ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται η σχετική απάντηση. Ανησυχούν για την πρόσβαση στις παραρεμάτιες ιδιοκτησίες τους και τη λειτουργεία των επιχειρήσεων τους (εργαστήρια, εμπορικά, συνεργία κ.α.), την επόμενη της προτεινόμενης διευθέτησης του ρέματος Μπούση και για την αλλαγή που θα επέλθει στη συνολική λειτουργία της περιοχής παρέμβασης, παραπλέυρως της Ε.Ο. Αγρινίου – Άρτας (Ανατολική είσοδος της πόλης). Συμφωνούν ότι το έργο είναι σημαντικό και πρέπει να γίνει αλλά προτείνουν βελτιώσεις στην μελέτη εφαρμογής και τον μερικό εγκιβωτισμό, κατά περίπτωση, τουλάχιστον στο 50 % του τμήματος δίπλα στην εθνική οδό. Εναντιώνονται στην κατασκευή της παραρεμάτιας οδού πλάτους 6.00 m, κατά μήκος της ανατολικής όχθης και ζητούν διάλογο με την περιφέρεια και το Υπουργείο για βελτιώσεις και τροποποιήσεις του έργου, διαφορετικά δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο για να το ματαιώσουν.

Αντιπροσωπία της παράταξης επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή παρέμβασης και διαπιστώσαμε ότι οι ενστάσεις των επαγγελματιών και παρόδιων ιδιοκτητών, παραπλέυρως του υπό διευθέτηση ρέματος Μπούση και της Εθν. οδού, έχουν βάση και πρέπει να συζητηθούν έστω και τώρα για να μην υπάρξουν εμπόδια στην κατασκευή του έργου. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να συμφωνηθεί και να κοστολογηθεί ένα πακέτο βελτιώσεων που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του έργου, εκείνες των θιγομένων και φυσικά του Δήμου Νικολάου Σκουφά.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, τις τεκμηριωμένες απόψεις του Δήμου Νικολάου Σκουφά και των προσφευγόντων κατά της ΑΕΠΟ του έργου, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

1. Εξετάζει η περιφέρεια, στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο τροποποίησης της μελέτης του έργου, σύμφωνα με τις προτεινόμενες λύσεις του Δήμου και των θιγομένων πολιτών;

2. Προτίθεται η περιφέρεια να ανοίξει το φάκελο του έργου και να προχωρήσει στην καταγραφή και κοστολόγηση των όποιων βελτιώσεων συμφωνηθούν;

3. Αν όχι, πως απαντάει στα ερωτήματα των ενιστάμενων και προσφευγόντων πολιτών που θίγονται από την κατασκευή του εν λόγω έργου ως έχει;

>> Στην περίπτωση που η περιφέρεια αποφασίσει να ανοίξει το φάκελο του έργου δηλώνουμε την διαθεσιμότητα μας για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Για την περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών», οι ερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι:

1) Γιώργος Ζάψας

2) Δημήτριος Τρομπούκης

3) Ουρανία (Ράνια) Γκίζα

4) Θεόδωρος Κορωναίος

5) Δημήτριος Σακαρέλης

6) Δημήτριος – Αριστείδης (Άρης) Σπέγγος

7) Χριστίνα Λέκκα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]