Ο αρχιμανδρίτης π. Ιωήλ Κωνστάνταρος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων στις Εσπερινές Ομιλίες

 


Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι  πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες, υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, λόγω της εορτής της μνήμης του Αγίου Νικολάου,  η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου «Αγοράς», πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού στις 6.00 το απόγευμα. Ομιλητής ήταν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ιωήλ Κωνστάνταρος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, με θέμα: «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και η συμβολή των Κολλυβάδων πατέρων στην Εκκλησία και στο υπόδουλο Γένος». 

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, όπως ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς και ο Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος, ηγήθηκαν του πνευματικού κινήματος των Κολλυβάδων, που ξεκίνησε στο Άγιον Όρος κατά τα μέσα του 18ου αιώνος. Αφορμή γι’ αυτό το κίνημα δόθηκε από την διαφωνία περί του πότε ακριβώς πρέπει να τελούνται τα μνημόσυνα των κεκοιμημένων και να διαβάζονται κόλλυβα (Σάββατο η Κυριακή;), εξ ου και ο χαρακτηρισμός ''Κολλυβάδες'', που ειρωνικώς τους απέδωσαν οι αντιφρονούντες. Το όλο κίνημα και οι διώξεις που υπέστησαν όσοι πατέρες παρέμειναν στην αυθεντική Παράδοση, που ήταν να μη τελούνται μνημόσυνα την Κυριακή, διότι είναι ημέρα αναστάσιμη, έφεραν ευλογημένα αποτελέσματα, τόσο στην Εκκλησία, όσο και στο υπόδουλο  Γένος μας.




Συγκεκριμένα, οι Κολλυβάδες πατέρες,

α) Ανανέωσαν την Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, δια της επαναφοράς της Αποστολικής Παραδόσεως της συνεχούς Θείας Κοινωνίας.

β) Αναμόρφωσαν τον Ορθόδοξο Μοναχισμό στην σωστή βάση του Κοινοβίου, της ασκήσεως και της νοεράς προσευχής.

γ) Εξέδωσαν θεολογικά και πατερικά αφυπνιστικά κατηχητικά και ερμηνευτικά κείμενα. 

δ) Εμψύχωσαν τους υπόδουλους Έλληνες, και προετοίμασαν την Εθνεγερσία του 1821.

ε) Πνευματικά τους τέκνα και διάδοχοί τους ανεδείχθησαν νέοι Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.».

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]