Η μετάλλαξη Ο έφτασε στην Ελλάδα

 


Θέμα χρόνου ήταν η εμφάνιση κρούσματος της μετάλλαξης Ο και στη χώρα μας.

Το πρώτο κρούσμα  της  εν λόγω μετάλλαξης   του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε ημεδαπό που ταξίδεψε από τη νότια Αφρική και βρίσκεται στην Κρήτη .

Ο άνδρας έφτασε στα Χανιά στις 26 Νοεμβρίου και το rapid test που έκανε βγήκε αρνητικό .Στη συνέχεια έκανε καθημερινά rapid και βγήκε θετικός στις 29 Νοεμβρίου .Ακολούθησε και μοριακός έλεγχος που επιβεβαίωσε  το θετικό αποτέλεσμα .

Ο  συμπολίτης μένει σε καραντίνα μαζί με τις επαφές του. Έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών. Έχουν γίνει τεστ σε όλες τις επαφές. Οι πολίτες, που είναι επαφές του κρούσματος, παραμένουν αρνητικοί μέχρι αυτή την στιγμή και είναι υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

Οπως δήλωσε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχουν ακολουθηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα .


Αναλυτικά ο  Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο κύριος Ζαούτης,ανέφερε:

"Σήμερα το πρωί επιβεβαιώθηκε, όπως ακούσατε, το πρώτο κρούσμα κορονοϊού από τη μετάλλαξη «Όμικρον».


Ο συμπολίτης μας αυτός είχε άφιξη στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου το πρωί. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο rapid test ήταν αρνητικό.


Την επόμενη μέρα είχε ήπια συμπτώματα και παραμένει με ήπια συμπτώματα αυτή την στιγμή. Έκανε rapid test κάθε μέρα, που ήταν αρνητικά.


Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και προχωρήσαμε σε έλεγχο με PCR. Το PCR ήταν ύποπτο για την μετάλλαξη «Όμικρον», χωρίς επιβεβαίωση, και προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης «Όμικρον», την οποία σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε.


Ο συμπολίτης μένει σε καραντίνα μαζί με τις επαφές του. Έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών. Έχουν γίνει τεστ σε όλες τις επαφές. Οι πολίτες, που είναι επαφές του κρούσματος, παραμένουν αρνητικοί μέχρι αυτή την στιγμή και είναι υπό στενή παρακολούθηση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.


Όπως σας ανέφερε ο Υπουργός, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να εντοπίσουμε και εμείς στην χώρα μας τη μετάλλαξη «Όμικρον». Είδαμε πως απλώθηκε πολύ γρήγορα σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τι γνωρίζουμε αυτή την στιγμή για την μετάλλαξη Όμικρον: Τα κύρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι, πρώτον, εάν υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα.


Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε όσον αφορά την μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Υπάρχουν δεδομένα από την Ν. Αφρική που δείχνουν πως πιθανόν να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, αλλά είναι σε ένα πλαίσιο που δεν υπάρχει πάρα πολύ από το στέλεχος Δ και έτσι δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα όσον αφορά την μεταδοτικότητα.


Η δεύτερη ερώτηση αφορά την νοσηρότητα. Και εκεί ακόμα υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας. Οι αναφορές που βγαίνουν από γιατρούς στην Νότια Αφρική περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ πιο ήπια συμπτώματα.


Η τελευταία και σημαντικότερη ερώτηση μάλλον είναι εάν καλύπτουν τα φάρμακα και τα εμβόλια αυτή την μετάλλαξη. Και εκεί αναμένονται περισσότερες πληροφορίες, αλλά γνωρίζοντας προηγούμενα εμβόλια και προηγούμενους ιούς εκτός του κορονοϊού, θεωρούμε πως το εμβόλιο πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία και σε αυτή την μετάλλαξη.


Το πόση ανοσία θα παρέχει δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα. Γι’ αυτό το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε και απέναντι σε αυτή την καινούργια μετάλλαξη και προτείνουμε σε όλους να εμβολιαστούν και όλοι μπορούν να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση, να προχωρήσουν στον εμβολιασμό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]