ΑΣΥ ΠΓΝΙ-Χ-ΚΩΣΤΑ: Καμιά περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. ΟΛΟΙ στο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.)  ΠΓΝΙ-ΓΝ Χ-ΚΩΣΤΑ


                               (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ. )               Ιωάννινα  08-11-2021

·       Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα – επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Ένταξη στα ΒΑΕ.

·       Αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου, 14ου μισθού, ξεκινώντας με άμεση καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων


·       ΟΧΙ στην απόλυση των συμβασιούχων  καθαριότητας-εστίασης-φύλαξης, παράταση και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου


·       Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας


·       Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.


·       Ενίσχυση του προγράμματος εμβολιασμού, με στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση , αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων.


ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 6μμ κεντρ.πλατεία


ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ 5 Ε.Κ. ΚΑΙ 62 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ – ΥΓΕΙΑ: ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΝ Χ-ΚΩΣΤΑ, ΑΡΤΑΣ,ΠΡΕΒΕΖΑΣ,ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ,ΕΙΝΗ.


Αγανάκτηση μας προκαλεί το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για την  «Μεταρρύθμιση καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», που διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συναδέλφων (φυσικοθεραπευτών, εργοθεραπευτων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων, φυλάκων, διοικητικών, εργαζομένων μέσω προγραμμάτων ΕΟΔΥ κλπ),


Στο πόρισμα, προτείνεται η μείωση των κατηγοριών δικαιούχων του επιδόματος από 5 σε 3 ή 4, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιτροπή "βαθμολογεί" ως χαμηλού κινδύνου πολλά επαγγέλματα/ειδικότητες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, οπότε υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος σε χιλιάδες συναδέλφους.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η "βαθμολόγηση" για "επικινδυνότητα" λόγω έκθεσης σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς, εργονομικούς, μηχανολογικούς - ηλεκτρολογικούς, οργανωτικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες είναι η ακόλουθη:


● γιατροί όλων των ειδικοτήτων: 44 (επίδομα 70 ευρώ)


● νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτές: 43 (μείωση του επιδόματος από 150 σε 70 ευρώ)


● καθαρίστριες: 41 (επίδομα 70 ευρώ)


● μαίες: 27 (εκτός επιδόματος)


● βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό: 33, μεταφορείς ασθενών: 21 (εκτός επιδόματος)


● ιατρ. εργαστηρίων: 27, βοηθών ιατρ.εργαστηρίων: 28, βιολόγων - χημικών: 23 (εκτός επιδόματος)


● μάγειρες, βοηθοί μάγειρες, τραπεζοκόμες: 27 (εκτός επιδόματος)


● φυσικοθεραπευτές - εργοθεραπευτές: 19 (εκτός επιδόματος)


● ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπευτές: 14 (εκτός επιδόματος)


● διοικητικοί, διαιτολόγοι: 6, φαρμακοποιοί: 7 (εκτός επιδόματος)


● προσωπικό ασφαλείας: 12 (εκτός επιδόματος).


Επιβεβαιώνεται αυτό που προβλεπόταν και στο νόμο 4354/2015 (άρθρο 18), ότι στόχος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος είναι η «ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία» και συγκεκριμένα με τη "σύσταση" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για "μείωση κατά 32% των εργαζομένων στο δημόσιο, που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα.».


Οσο για τα … επιστημονικά κριτήρια, το πόρισμα ομολογεί «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους / κλάδους / ειδικότητες του δημόσιου τομέα.»


Που  δεν εμπόδισε όμως την Επιτροπή,  χωρίς στοιχεία, χωρίς μετρήσεις, χωρίς επιδημιολογικά δεδομένα επαγγελματικής νοσηρότητας, με μοναδικό δεδομένο το προσδοκώμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να προτείνει νέο πετσόκομμα των δικαιούχων του επιδόματος.


Στοχεύουν στο επίδομα για να πετύχουν τη χαριστική βολή συνολικά στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα


Το νέο χτύπημα στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος συνεχίζει την προκλητική κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.


Ενδεικτικές της συνεχιζόμενης κοροϊδίας σε βάρος μας ήταν οι προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας, στα πλαίσια τηλεδιάσκεψης, στις 4 Μαρτίου 2021, που έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί «βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία», για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Αγνοώντας» ακόμη και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας.


Χαρακτηριστική είναι και η στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, πού ΔΕΝ έγραψε «ούτε λέξη» για τις απαράδεκτες δηλώσεις, στο δελτίου τύπου της, αλλά «ανακάλυψε» ότι «το υπουργείο «εξετάζει όλες τις παραμέτρους»


Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας – ακόμη και σε συνθήκες εξαπλωσης της επιδημίας - εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.


Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο – επιχείρηση, στο «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.



Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «αποδοτικό» και «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί  ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Γι’ αυτό, επιμένουν στο να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας – αν και η ακρίβεια «θεριεύει» ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης – και αρνούνται πεισματικά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αν και με τα μισθολόγια του 2011 και 2015, και τους υπόλοιπους αντιλαϊκούς νόμους, μας αφαίρεσαν ετησίως περισσότερο από 4 μηνιαίους μισθούς.


Δικαιολογημένα αγανακτούμε με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων με δις ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ:


Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.


Για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουμε να «ποτίζουμε με τον ιδρώτα και το αίμα μας» την καπιταλιστική ανάπτυξη, χωρίς να μπορούμε «να σηκώσουμε κεφάλι»,


προωθούν την υλοποίηση του Νόμου Χατζηδάκη, που εκτός από τη νομιμοποίηση «της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο», προσθέτει νέα εμπόδια στη δυνατότητα των εργαζομένων να υπερασπιζόμαστε συλλογικά τα δικαιώματα μας, τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.


«Λογαριάζουν» όμως χωρίς τους εργαζόμενους. Οι αγώνες στην E-food και στην COSCO απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι, όταν είμαστε οργανωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας.


Γνωρίζουμε ότι για να έχουν προοπτική οι αγώνες μας, χρειάζεται να διεκδικούν την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και των επιστημονικών επιτευγμάτων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]