ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κοινό των Ηπειρωτών:Eρώτηση για την Υλοποίηση έργου αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού προς Συρράκο στη θέση ΜΑΥΡΟΛΑΓΚΑΔΟ

 


ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου,

Κύριο Αλέξανδρο Καχριμάνη


ΘΕΜΑ: «Υλοποίηση έργου αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού προς Συρράκο στη θέση ΜΑΥΡΟΛΑΓΚΑΔΟ».


Κύριε Περιφερειάρχη,

κατά την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκε και αποφασίστηκε η έγκριση χορήγησης (2ης) παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση αποκατάσταση βατότητας από καταπτώσεις – διαβρώσεις – κατολισθήσεις στην περιοχή Μαυρολάγκαδο Παλαιοχωρίου Συρράκου», μέχρι την 30-07-2022, μετά από σχετικό αίτημα του κατασκευαστή και θετική εισήγηση της Υπηρεσίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης 1ης παράτασης εργασιών που ελήφθη με την υπ’ αρίθμ 14/12/13-05-2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, έως 30-10-2021 και επειδή η ανάδοχος εταιρεία ουδέποτε εγκαταστάθηκε. Στην ίδια συνεδρίαση της Ο.Ε. λαμβάνεται η υπ’ αρίθμ. 14/731/13-5-2021 απόφαση και εγκρίνει (νέα) δαπάνη και πίστωση 24.000 € με ΦΠΑ για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός πρανών και διαμόρφωση αναβαθμών στη θέση "Μαυρολάγκαδο" της Επαρχιακής οδού προς Συρράκο (παροχή υπηρεσιών)», χωρίς να αποκλείεται-ονται και άλλες όμοιες αποφάσεις με ίδιο αντικείμενο εργασιών.

Ως παράταξη εκτιμώντας την σπουδαιότητα της παρέμβασης που επιχειρήθηκε, τις δυσκολίες που παρουσιάζει και τα διαχρονικά προβλήματα από τις καταπτώσεις και κατολισθήσεις στην περιοχή του «Μαυρολάγκαδου», στο δρόμο για το Συρράκο, ενεργήσαμε με καλή πίστη και συμφωνήσαμε αλλά υποστηρίζουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των έργων που εκτελούνται.

Το ιστορικό των εργασιών στο «Μαυρολάγκαδο» δεν εγγυάται ότι αυτό θα συμβεί. Το έργο δημοπρατήθηκε με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σε εφαρμογή του άρθρου 32, παράγραφος 2γ, του νόμου 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ και κατοχυρώθηκε στην «Δ.Τσομπίκος & ΣΙΑ Ε.Ε.» με έκπτωση 25% (απόφαση αρ. 30/1962/19-11-2020 της ΟΕ). Το εργολαβικό συμφωνητικό υπογράφηκε την 7-01-2021, για το ποσό των 105.000 ευρώ, με συμβατική προθεσμία περαίωσης των εργασιών τους τέσσερεις (4) μήνες και λήξη την 7-05-2021 που ήταν ανεδαφικό και μη πραγματοποιήσιμο.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι οι ανακοινώσεις του καλοκαιριού για περαίωση εργασιών και απόδοση του δρόμου στην κυκλοφορία δεν ωφέλησαν, αφού, το «Μαυρολάγκαδο» έκλεισε στην πρώτη φθινοπωρινή βροχόπτωση και έκτοτε με επαναλαμβανόμενες αποφάσεις σας παρατείνεται η διακοπή κυκλοφορίας!

Επειδή μέχρι σήμερα οι βελτιωτικές παρεμβάσεις δεν έδωσαν λύση ούτε στην προστασία του δρόμου αλλά ούτε και στην αντιμετώπιση των κατολισθήσεων που συνεχίζονται δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, δικαιολογημένα οι κάτοικοι της περιοχής αυτής των βορείων Τζουμέρκων διαμαρτύρονται και απαιτούν από την Περιφέρεια να δώσει οριστική λύση στο θέμα.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Περιφερειάρχης:

- Ποια εχέγγυα έχουμε ότι με την έγκριση της δεύτερης παρατεταμένης, μέχρι 30-7-2022, παράτασης θα ολοκληρωθεί το έργο και όσα δεν έγιναν τους καλοκαιρινούς μήνες θα γίνουν υπό δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες το χειμώνα;

- Εκτιμά η Υπηρεσία και η περιφερειακή Αρχή ότι θα απαιτηθούν συμπληρωματικές εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου στο «Μαυρολάγκαδο» και εάν ναι θα το αντιμετωπίσει με νέα δημοπράτηση ή με συμπληρωματική-ες αναθέσεις και ποιο το εκτιμώμενο κόστος; 

- Γιατί δεν αντιμετωπίζεται δραστικά το ζήτημα των κατολισθήσεων με μια ολοκληρωμένη εδαφολογική μελέτη στην περιοχή παρέμβασης και να ακολουθήσει η δημοπράτηση ενός έργου «σκούπα» που θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που ρωτούν:

1) Γιώργος Ζάψας, 2) Δημήτριος – Αριστείδης (Άρης) Σπέγγος, 3) Χριστίνα Λέκκα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]