Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη για το βιτριόλι


 Την ενοχή της κατηγορούμενης για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας για απόπειρα ανθρωποκτονίας  με ενδεχόμενο δόλο, ζήτησε ο εισαγγελέας  Xαρ. Μαστραντωνάκης o οποίος τόνισε ότι η πράξη της καταδίκασε το θύμα εφ' όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα έναν Γολγοθά. Ο εισαγγελέας απέρριψε τον ισχυρισμό της κατηγορουμένης πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την Ιωάννα με το αίτημά της να θεωρηθεί το αδίκημα σε βάρος της, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. " Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανο το θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. 


«Να κηρυχθεί ένοχη για τα απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», τόνισε. Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ΄όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά», ανέφερε.


Παρούσα και σήμερα είναι επίσης η Ιωάννα, η οποία περιμένει από το δικαστήριο τη δικαίωση, μετά την αποτρόπαια επίθεση που δέχτηκε.


Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας μίλησε για ανθρωποκτόνο πρόθεση της κατηγορουμένης, με τους συγγενείς και τις φίλες της Ιωάννας που βρέθηκαν για άλλη μία φορά στο πλευρό της να ξεσπούν σε λυγμούς.


«Η κατηγορούμενη είχε αισθήματα μίσους για την Ιωάννα, θεωρώντας ότι την κορόιδεψε», είπε ο εισαγγελέας  Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, «κατακεραυνώνοντας» την κατηγορουμένη, απαντώντας στα περί ερωτικής της σχέσης με τον 40χρονο. Τόνισε ότι η κατηγορούμενη διατηρούσε ελεύθερη σχέση μαζί του και, όταν εκείνος έκανε αίτημα φιλίας στην Ιωάννα, η τελευταία «με αξιοπρέπεια και σεβασμό προσπάθησε να τη βοηθήσει και να τη συμβουλεύσει. Μάλιστα, της έστειλε φωτογραφία και τη συνομιλία της με τον 40χρονο. Η κατηγορούμενη, που ουδέποτε είχε πάψει να ανησυχεί, έστελνε μηνύματα στην παθούσα για το θέμα. Τη ρωτούσε "τι κάνεις με αυτόν τον άνθρωπο;". Η Ιωάννα απαντούσε ευγενικά. Ωστόσο, ο 40χρονος δεν παραιτήθηκε της προσπάθειας και έστειλε και πάλι μήνυμα στην Ιωάννα».


Και συνέχισε λέγοντας ότι «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε ότι η παθούσα διατήρησε επικοινωνία με το πρόσωπο αυτό, σε αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα πιστεύει η κατηγορουμένη. «Εγώ πιστεύω ότι υπήρξε κάτι μεταξύ τους», είχε πει στην απολογία της. Η κατηγορούμενη ουδέποτε πείστηκε ότι δεν συμβαίνει κάτι μεταξύ των δυο. Ανέπτυξε αισθήματα μίσους για την παθούσα, θεωρώντας ότι την κορόιδεψε. Έκτοτε άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εξόντωσης με βιτριόλι».


Ο εισαγγελέας συνεχίζει αυτήν την ώρα να περιγράφει τα πραγματικά περιστατικά, εξηγώντας ότι δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί το πώς προμηθεύτηκε το βιτριόλι και εάν υπήρχαν συνεργοί. «Το δικαστήριο δεν πρέπει να το απασχολήσει το γεγονός εάν συνέδραμαν τρίτα πρόσωπα, αλλά ότι στα χέρια της έφτασε το δυσεύρετο χημικό υγρό».


Η τελευταία μέρα της δίκης


Με διαφορά πέντε λεπτών έφτασαν στο κτίριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η Ιωάννα Παλιοσπύρου και η Έφη Κακαράντζουλα, για να ακούσουν την πρόταση του εισαγγελέα. Η Ιωάννα Παλιοσπύρου έφτασε στις 8.35 το πρωί, συνοδευόμενη από οικεία της πρόσωπα, ενώ η Έφη Κακαράντζουλα στις 8.40 π.μ., περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και δημοσιογράφους, οι οποίοι με επίμονες ερωτήσεις επιχείρησαν να αποσπάσουν έστω μία λέξη από την κατηγορουμένη.


Η Έφη Κακαράντζουλα ήταν αμίλητη. Δεν έστρεψε πουθενά το βλέμμα της, έως ότου μπήκε στην αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη για την επίθεση με το βιτριόλι, για να βρεθεί και σήμερα απέναντι από το θύμα της, την Ιωάννα Παλιοσπύρου, και για να ακούσει την πρόταση του εισαγγελέα για την ποινή της. 


Ύστερα από πέντε συνεδριάσεις, η υπόθεση που προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στην κοινή γνώμη και ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης της Ιωάννας πλέον από σήμερα μετρά αντίστροφα για την ετυμηγορία των δικαστών, οι οποίοι σε πολλές φάσεις της δίκης έδειξαν να ταράζονται απ' όσα υπέστη και εξακολουθεί να υφίσταται το θύμα της επίθεσης.


Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή αίτημα για την κλήση μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής, ο εισαγγελικός λειτουργός, ζητώντας να μη γίνει δεκτό αυτό που ζήτησαν οι συνήγοροι της Ιωάννας, είπε: «Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αποδεδειγμένα. Αυτό που το δικαστήριο διερευνά είναι η απόδοση του ορθού νομικού χαρακτηρισμού», δίνοντας με τη φράση του το πραγματικό διακύβευμα της υπόθεσης.


Αν το δικαστήριο κηρύξει ένοχη την Έφη όπως εισάγεται, η ανώτερη ποινή που προβλέπεται είναι αυτή των 15 ετών κάθειρξης, ενώ, αν γίνει δεκτή η θέση της υπεράσπισης για μετατροπή σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τότε το ανώτατο όριο ποινής είναι τα 10 έτη.


Κατά την απολογία της 37χρονης, που επανέλαβε πολλές φορές πως δεν ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα, ο εισαγγελέας τής υπέβαλε δεκάδες ερωτήσεις, με κάποιες από αυτές ίσως καθοριστικής σημασίας. «Γιατί δεν της το ρίξατε τα πόδια;», τη ρώτησε, για να λάβει την απάντηση «δεν σημάδεψα στα πόδια». Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν αυτός που ρώτησε ευθέως την κατηγορουμένη για το κίνητρό της, καθώς η απολογούμενη αναφερόταν στην «εμμονή» της με την Ιωάννα, όταν πιθανολόγησε πως ο 40χρονος επιδιώκει σχέσεις με το θύμα. «Θέλατε να μην είναι πια όμορφη η Ιωάννα;», της είπε ο εισαγγελέας, για να λάβει απάντηση πως ήθελε να την πονέσει.


Όπως εκτιμάται η απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να αναμένεται σε επόμενη συνεδρίαση καθώς μετά την εισαγγελική πρόταση ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.

πηγή zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]