Θεοδωρίδου:Απαραίτητη η χορήγηση 1 δόσης μετά από νόσηση Προς 2η δόση με Johnson στους άνω των 18 ετών




 "Η μέχρι τώρα εμπειρία   αναδεικνύει τα MRNA εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της πανδημίας"υπογράμμισε νωρίτερα κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού η κ.Θεοδωρίδου .

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των ατόμων που νόσησαν από κορωνοϊό η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:

"H σύσταση που έχει διαμορφωθεί από την Εθνική επιτροπή Εμβολιασμών είναι η χορήγηση μετά τη νόσηση μίας δόσης εμβολίου .Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η υβριδική όπως λέγεται ανοσία που αποκτά ένα άτομο    όταν νοσεί και εν συνεχεία εμβολιάζεται .Η ανοσία μετά   από   νόσηση και εμβολιασμό  είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία που προσφέρει μόνη της η φυσική νόσηση .Ίσως διότι αναπτύσσεται ένα ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων που αντιμετωπίζει και μεταλλάξεις του ιού ακόμα και άλλους τύπους κορωνοϊού ,δηλαδή η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και φαίνεται    ότι αυτό στηρίζεται κυρίως  στη λειτουργία των μνημονικών κυττάρων που αναπτύσσονται .

Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη στο Κεντάκι άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν   είχαν  2 ,34  φορές  μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης,επαναλοίμωξης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες.Επομένως το σχήμα νόσησης και μίας δόσης εμβολιασμού φαίνεται με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ότι παρέχει μία ισχυρή ¨ομπρέλλα" προστασίας στο άτομο που νοσεί και εν συνεχεία   εμβολιάζεται."


Η κ.Θεοδωρίδου γνωστοποίησε   σήμερα πως βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από το CDC και το ΑΣΥΠ  μετά από θετική γνωμοδότηση από τον FDA και από Επιτροπή Ειδικών το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson .Η θετική γνωμοδότηση που έχει γίνει μέχρι τώρα εγκρίνει και συστήνει τη χορήγηση δεύτερης δόσης μετά από πάροδο 2 μηνών από την πρώτη δόση και σε ηλικίες άνω των 18 ετών.

Οπως  υπογράμμισε η κ.Θοεδωρίδου  μελέτες δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού που είναι κατώτερη συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια (70%)  με τη δεύτερη δόση αγγίζει το 90%.

Παράλληλα βρίσκεται και σε αναμονή η γνωμοδότηση σχετικά τη χρησιμοποίηση ετερόλογων σχημάτων εμβολιασμού


Αναλυτικά η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:

Έχουν περάσει περισσότερο από 10 μήνες που μας απασχολούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Τα εμβόλια νεότερης τεχνολογίας, τα mRNA, παρουσιάστηκαν σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, Ουγκούρ Σαχίν και Οσλέμ Τουρετσί με τεράστια προσπάθεια και όραμα.


​Με ταχύτητα φωτός, το project είχε το όνομα project light speed. Και όλα αυτά για την αντιμετώπιση της πανδημίας που απειλούσε την οικουμένη.


​Από συνέντευξή τους, έχοντας γνώση των επιθέσεων που δέχεται η Eπιστήμη και οι επιστήμονες, ξεχωρίζω την αισιόδοξη τοποθέτησή τους. Πιστεύουν ότι μετά την πανδημία θα είναι πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που θα είναι ευγνώμονες στην Eπιστήμη και θα καταλαβαίνουν την τεράστια σημασία της.


​mRNA εμβόλιο, λοιπόν, για την πρόληψη ιώσεων που προκαλούν πανδημία, mRNA εμβόλια σε εξέλιξη για τη θεραπεία του καρκίνου. Μία προσπάθεια που έχει αρχίσει ήδη από το 1990 και αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά από το 2012.


​Τα εμβόλια, όπως γνωρίζετε, αρχικά είχανμεγάλες δυσκολίες για τη διαχείρισή τους, αυτό το ξέρει πολύ καλύτερα ο Γενικός Γραμματέας.


Βαθμιαία, βέβαια, υπήρξαν βελτιώσεις και σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή συνθήκες καλύτερης συντήρησής τους για μακρότερο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία ψυγείου. Και επιπλέον,πρόσφατα, η έλλειψη ανάγκης ανασύστασής τους.


​Είναι εμβόλια που περιέχουν το mRNA και απλά άλλα συστατικά, όπως λιπίδια, νανοσφαιρίδια λιπιδίων, τα οποία σταθεροποιούν το mRNA, αλλά τα άλλα στοιχεία είναι τα γνωστά, σάκχαρα, διάφορα άλατα. Δεν είναι δηλαδή εμβόλια τα οποία περιέχουν αντιβιοτικά, ανοσοενισχυτικά ή άλλες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουνε αλλεργίες.


​Η μέχρι τώρα εμπειρία αναδεικνύει τα εμβόλια mRNA ασφαλή και αποτελεσματικά,έχοντας συμβάλει καθοριστικά μέχρι τώρα στον έλεγχο της πανδημίας.


​Πολλά είναι τα ερωτήματα που γίνονται σχετικά με τον εμβολιασμό ατόμων που νόσησαν με κορoνοϊό. Έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές, αλλά θα ασχοληθούμε και σήμερα.


​Η σύσταση που έχει διαμορφωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι η χορήγηση μετά νόσηση μίας δόσης εμβολίου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η υβριδική, όπως λέγεται, ανοσία που αποκτά ένα άτομο όταν νοσεί και εν συνεχεία εμβολιάζεται.


​Η ανοσία μετά από εμβολιασμό, μετά από νόσηση και εμβολιασμό φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την ανοσία που προσφέρει μόνη της η φυσική νόσηση, ίσως διότι αναπτύσσεται ένα ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων που αντιμετωπίζει και μεταλλάξεις του ιού αλλά ακόμη και άλλους τύπους κορoνοϊού.


​Δηλαδή η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και φαίνεται ότι αυτό στηρίζεται κυρίως στη λειτουργία των μνημονικών κυττάρων που αναπτύσσονται.


​Σύμφωνα με στοιχεία του Mortality MorbidityWeekly Report από το CDC, από μελέτη εκατοντάδων περιπτώσεων στο Κεντάκι, άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,5 περίπου φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, επαναλοίμωξης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες.


Επομένως το σχήμα νόσησης και μιας δόσης εμβολιασμού φαίνεται με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ότι παρέχει μια ισχυρή «ομπρέλα προστασίας» στο άτομο που νοσεί και εν συνεχεία εμβολιάζεται.


Έχει τονιστεί ότι η χορήγηση τρίτης δόσης, της αναμνηστικής, προσφέρει αυξημένη προστασία σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα. Ήταν ακριβώς η σύσταση που δόθηκε από την Επιτροπή και στη χώρα μας.


Συνεχώς, βέβαια, προστίθενται στοιχεία για τις ομάδες που χαρακτηρίζονται ευάλωτες. Ήταν στοιχεία που έλειπαν. Πολλές, δηλαδή, ομάδες πληθυσμών έχουν το χαρακτηρισμό του ευάλωτου αλλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες μελέτες που να δείχνουν ακριβώς τον βαθμό του κινδύνου.


Εμφανίζονται, λοιπόν, συνεχώς καινούργιες εργασίες οι οποίες καλύπτουν αυτό το κενό.


Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια εργασία που δημοσιεύεται στο Lancet Regional Health από το Λονδίνο- δημοσιεύθηκε πριν περίπου μια εβδομάδα- και αφορά στην ανάλυση δεδομένων από μεγάλο Κέντρο Ψυχικής Υγείας με έναν τεράστιο αριθμό συμμετεχόντων, η οποία έδειξε ακριβώς ότι για τα εννέα κυριότερα νοσήματαδιαταραχών της ψυχικής σφαίρας, όπως και νοσημάτων που έχουν να κάνουν με νοητικές διαταραχές, ότι τα άτομα αυτά είχαν δύο έως εννέα φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.


Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι είναι μια ομάδα συνανθρώπων μας που εκτός από την προστασία που μπορεί να τους προσφέρει ο εμβολιασμός χρειάζονται και ιδιαίτερη φροντίδα από όλες τις απόψεις για την ιατρική τους περίθαλψη.


Επομένως, αυτά τα άτομα θα πρέπει να έχουν μια διευκόλυνση στην πρόσβαση κυρίως στις υπηρεσίες υγείας.


Στην κατηγορία Β της προτεραιοποίησης, εξ αρχής στη χώρα μας είχαν συμπεριληφθεί άτομα με διαταραχές της ψυχικής υγείας ή με νοητικά προβλήματα.


Πάμε σε ένα άλλο θέμα. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια, σε αναμονή για την αξιολόγηση από το CDC, βρίσκεται μετά από θετική γνωμοδότηση από τον FDA και από Επιτροπή Ειδικών, το μονοδοσικό εμβόλιο της Jansen, το Johnson & Johnson.


​Η θετική γνωμοδότηση που έχει γίνει μέχρι τώρα, εγκρίνει και συστήνει την χορήγηση δεύτερης δόσης μετά από την πάροδο δυο μηνών από την πρώτη δόση και σε ηλικίες άνω των 18 ετών.


​Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού, που είναι κατώτερη συγκριτικά με τα άλλα εμβόλια-είναι της τάξεως του 70%- ότι με την δεύτερη δόση αγγίζει το 90%.


Επομένως, το εμβόλιο αυτό βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, σε αναμονή για την έγκριση από τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς, όπως παράλληλα βρίσκεται σε αναμονή και η γνωμοδότηση σχετικά με την χρησιμοποίηση ετερόλογων σχημάτων εμβολιασμού.


Τελειώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε μελέτη παιδιών και εφήβων που έγινε σε μεγάλο νοσοκομείο, στο Massachusetts στην Αμερική, μεμοριακό έλεγχο και καλλιέργειες ιών από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος σε παιδιά, σε μικρότερες ηλικίες και εφήβους.


Ποια ήταν τα ευρήματα από αυτή την μελέτη:Σε αυτή την μελέτη δόθηκε μια απάντηση, πρώτον ότι ο ιός που βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις, στα παιδιά και στους εφήβους, είναι ζωντανός ιός. Δεν είναι, δηλαδή, τμήματα του ιού τα οποία δεν μπορούν να μεταδοθούν, να μεταδώσουν την λοίμωξη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό όπως και το ότι το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι ανεξάρτητο της ηλικίας των παιδιών, είναι ανεξάρτητο της φάσης της λοίμωξης τους, δηλαδή, αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά.


Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούνένα «ρεζερβουάρ» που διευκολύνει, ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων.


​Επομένως, επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, για τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν και για τους ενήλικες, να γίνεται εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά της Covid. Επίσης εμβολιασμός παιδιών ευάλωτων και ανηλίκων με το εμβόλιο της γρίπης.


​Είναι δύο εμβολιασμοί που σε σημαντικό βαθμό θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα της κοινωνίας μας, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]