Καταγγελία Συλλόγου ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων για τον Δήμο Κόνιτσας

 


Η υγεία και η ασφάλειά μας δεν μπαίνει στο ζύγι κόστους - οφέλους.

Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του Δήμου Κόνιτσας που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στην καθαριότητα, την ύδρευση/αποχέτευση, την οδοποιία και την πολιτική προστασία αφού από το 2019 δεν έχει αποδώσει Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους.

Στους συναδέλφους, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών στις οποίες καλούνται να εργαστούν, θα έπρεπε να αποδοθούν επιπλέον ΜΑΠ από τα απολύτως απαραίτητα που ορίζει ο νόμος. Θα έπρεπε να έχει συνταχθεί γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που να τα προβλέπει και να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι στα θέματα υγείας και ασφάλειας για την προστασία τους.

Αντίθετα, μετά τις πολυάριθμες παραστάσεις διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας, μόλις τον Ιούλιο του 2021 (ΑΔΑ: 62Ε9ΩΛ4-ΗΛΝ) λήφθηκε απόφαση για πρόσληψη τεχνικού ασφαλείας, ο οποίος θα καταθέσει την γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου σε δύο μήνες από την υπογραφή της σύμβασης ! 

Καμία όμως ενέργεια δεν έχει γίνει για την αποτίμηση σε χρήμα των ΜΑΠ και του γάλακτος που δεν έχουν αποδοθεί τα προηγούμενα χρόνια στους εργαζόμενους, αποδεικνύοντας ότι ο Δήμος περιμένει να παρέλθει η διετία για να παραγραφούν οι αξιώσεις των εργαζόμενων, την ίδια στιγμή που έχει εισπράξει τα αντίστοιχα ποσά από τους Δημότες μέσω των ανταποδοτικών.

Η Δημοτική Αρχή Κόνιτσας όμως δεν αποδίδει ούτε τις υπερωρίες 6 μηνών που οφείλει στο  προσωπικό, ούτε την αποζημίωση για την εκτός έδρας εργασία του τελευταίου τριμήνου, ενώ έχει σταματήσει να αποδίδει και το ένα λίτρο γάλα ημερησίως από το Φεβρουάριο του 2021!

Οτιδήποτε αφορά παροχές και μισθούς στους εργαζόμενους αντιμετωπίζεται ως προαιρετική δαπάνη από τη δημοτική αρχή Κόνιτσας, η οποία προφανώς θεωρεί ότι θα προστατεύσει την υγεία των συναδέλφων μας βγαίνοντας στα κανάλια και ευχαριστώντας τους για την εργασία τους δημοσίως, την ίδια ώρα που από την αρχή της θητείας τους αφήνει να δουλεύουν απροστάτευτοι.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους μετράμε καθημερινά τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο μας, βλέπουμε το εισόδημά μας να συρρικνώνεται με την ακρίβεια την ίδια στιγμή που οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι απ’ το 2015, πληρώνουμε κι εμείς μαζί με το λαό τα ανταποδοτικά τέλη στους Δήμους για παροχές που  έχουμε πληρώσει ήδη μέσω της φορολογίας.

Ο Δήμος Κόνιτσας ακολουθώντας την λογική των περισσότερων Δημοτικών Αρχών, αυτή που προωθεί η κυβέρνηση πετσοκόβοντας μισθούς και παροχές για να περισσέψουν χρήματα για τους επιχειρηματίες, αντιμετωπίζει την υγεία και την ασφάλειά μας σαν κόστος που προσπαθεί να αποφύγει. Με την ίδια αυτή λογική αποφυγής του κόστους βαφτίζουν τα εργατικά εγκλήματα εργατικά ατυχήματα, που οφείλονται στην «κακιά την ώρα» και στην απροσεξία την ώρα που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην κατακόρυφη αύξησή τους.

Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση.

Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων, και αναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά κάθε πρωτοβουλία που χρειάζεται και απαιτούμε:  

•         Άμεση παροχή ΜΑΠ σε όλο τις ειδικότητες του εργατοτεχνικού προσωπικού

•         Παροχή του ενός λίτρου γάλακτος

•         Αποτίμηση σε χρήμα των ΜΑΠ του 2019, του 2020 και του γάλακτος κατά τους μήνες που δεν αποδόθηκε για τα έτη 2019 και 2020

•         Άμεση καταβολή της αποζημίωσης για υπερωρίες και εργασίες εκτός έδρας

•         Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων


Γιάννενα 6 Σεπτεμβρίου 2021 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]