ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Απόφαση ΦΣ Ιατρικής Ιωαννίνων για το άνοιγμα των πανεπιστημίων

Ενενήντα μια εβδομάδες από την έναρξη της επιδημίας του SARS-CoV2  και την αναστολή της ζωντανής λειτουργίας των ΑΕΙ, η εξαγγελία για έπαναφορά των δια ζώσης μαθημάτων  προκαλεί αναμφισβήτητα αίσθημα απεγκλωβισμού και αισιοδοξίας στην πλειοψηφία των φοιτητών.  Παρόλα αυτά υπάρχει βάσιμη ανησυχία και προβληματισμός για τους όρους και τα μέτρα  με τους οποίους συζητείται να υλοποιηθεί η δια ζώσης έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Η ανησυχία και ο προβληματισμός αυτός είναι αναμενόμενος και μεγαλώνει καθώς, οι φοιτητές βλέπουμε πως,  εδώ 18 μήνες η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης των Πανεπιστήμιών μας από την επιδημία, αγνοώντας προκλητικά τους προβληματισμούς και τα αιτήματα που είχαμε αναδείξει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, με τον οργανωμένο και τεκμηριωμένο αγώνα μας το προηγούμενο διάστημα. Είναι προκλητικό πως η κυβέρνηση στο όνομα του "αυτοδιοίκητου"  οδηγεί στη λειτουργία των ΑΕΙ «κατά το δοκούν». Στη λογική αποκλειστικά της ατομικής ευθύνης, με τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε, προβλέπει ως μόνο μέσο προστασίας τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ και μεταθέτει την ευθύνη του επιδημιολογικού ελέγχου και επιτήρησης αποκλειστικά στο διδακτικό, επιστημονικό και λοιπό προσωπικό των ΑΕΙ.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου να διασφαλίσουν, με όρους ολοκληρωμένου σχεδίου, την υγειονομικά ασφαλή έναρξη της λειτουργίας των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του  Πανεπιστημίου, επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ευθύνη και επιστημονική σοβαρότητα από την κυβέρνηση.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές και ειδικά το τμήμα Ιατρικής, να λάβει υπόψη όλη την επιστημονική γνώση που έχει παραχθεί για την κατανόηση της συμπεριφοράς του covid19 και για τον έλεγχο της εξέλιξης της πανδημίας και να επιμείνει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, που να περιλαμβάνει το σύνολο των επιστημονικά ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας, με συνδυαστικό  και όχι αποσπασματικό τρόπο, ώστε να υπάρξει πραγματικά ασφαλής λειτουργία του Πανεπιστημίου. Να συμβάλλουν στην αποτροπή του  αντιεπιστημονικού διαχωρισμού του ακαδημαϊκού πληθυσμού σε εμβολιασμένους και μη, διαχωρισμός ο οποίος  καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό με την διαίρεση  φοιτητών κι εργαζομένων, με αρνητικές επιπτώσεις και στην υγειονομική ασφάλεια άλλα και στην συνολική εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία εντός του Πανεπιστημίου. 

Είναι ανάγκη να αναδείξει το γεγονός ότι τμήματα του ΑΕΙ και εργαστήρια (π.χ. επιδημιολογίας)  μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στην κατανόηση και την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην παρεμπόδιση μιας πιθανής νέα έξαρσης. Να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν τμήματα, σχολές κλπ και να οδηγηθούμε ξανά στην  τηλεεκπαίδευση ως μοναδικό  μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κλείνοντας τα μάτια στις επιπτώσεις της σε εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο

Έχοντας ως δεδομένο την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας και το γεγονός  ότι όλα τα προς χρήση εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν υψηλού βαθμού προφύλαξη από βαριά νόσηση από την COVID-19, θεωρούμε ότι αυτά αποτελούν βασικό εργαλείο  πρόληψης της σοβαρής νόσησης. Η χαμηλότερου βαθμού, αν και πολύ σημαντική όμως, αποτελεσματικότητα τους στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης του ιού καθιστούν  τα εμβόλια από μόνα τους αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για τον έλεγχο και την αναχαίτηση της επιδημίας στην κοινότητας. 

Ζητάμε από τις πρυτανικές αρχές, να ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά στοιχεία που σαφώς αναδεικνύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά σε ότι αφορά την αποτροπή της μετάδοσης του ιού και της συνεπακόλουθης (ήπιας κατά κανόνα) νόσησης των εμβολιασμένων. Ότι  νέα στελέχη που εντοπίζονται, ενδέχεται να ανατρέψουν την ισορροπία του τείχους ανοσίας και επιπλέον ότι  αυτή η επίκτητη ανοσία μπορεί να μην διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, στο ίδιο υψηλό ποσοστό κάλυψης. 

Είναι επιδημιολογικά ανορθολογική, υγειονομικά επικίνδυνη και κοινωνικά άδικη και διχαστική η κυβερνητική  απόφαση που ορίζει ότι τα  διαγνωστικά τεστ στους  ανεμβολίαστους θα καλύπτονται με δική τους δαπάνη. Αθροίζεται στην σωρεία αντιφατικών και ανορθολογικών κυβερνητικών αποφάσεων που έχουν οδηγήσει, με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους η καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού  να έχει αποτύχει. Αναδεικνύεται ότι δεν μπορεί αυτή η στρατηγική  να δώσει λύση στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού και της νεολαίας, ούτε μπορεί εν τέλει να κρύψει «κάτω από το χαλί της αποκλειστικά ατομικής ευθύνης» την ανυπαρξία συλλογικών μέτρων πρόληψης για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Καλούμε την Επιτροπή Υγείας του Πανεπιστημίου να αναλάβει πρωτοβουλία και να προχωρήσει σε καμπάνια στοχευμένης, εξαντλητικής και προσωποποιημένης ενημέρωσής όσων διστάζουν να εμβολιαστούν, με διεκδίκηση πλήρους προληπτικού έλεγχου και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων φοιτητών και των εργαζόμενων στο Ίδρυμα. Με αυτόν τον τρόπο (και όχι με την τιμωρητική υποχρεωτικότητα που επιφέρει αποκλεισμούς φοιτητών από την εκπαιδευτική διαδικασία) θα απαντηθούν οι όποιες ανησυχίες και ενδοιασμοί έχει ένα κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν καταθέσει και στο παρελθόν τις προτάσεις  και διεκδικήσεις τους σε ότι αφορά τα μέτρα που  μπορούν και πρέπει να υπάρξουν για την ασφαλή επιστροφή μας στα αμφιθέατρα στις κλινικές και τα εργαστήρια

Επίσης καταθέτουμε μια σειρά συνδυαστικών μέτρων στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ασφαλούς έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, για την αποφυγή της διασποράς του SARS-CoV2.. Τα παρακάτω, στα οποία καλούμε την Επιτροπή Υγείας να αποδεχτεί και να προσχωρήσει, αποτελούν πάγιες διεκδικείς των Φοιτητικών Συλλογών την περίοδο της επιδημίας , ενώ έχουν αναδειχθεί και από μια σειρά σωματείων και φορέων των υγειονομικών, σε όλη τη χώρα: 

Μέτρα Πρόληψης και Φυσικής/Σωματικής Αποστασιοποίησης εντός του campus:

- εξασφάλιση πρόσθετων αιθουσών διδασκαλίας με επαρκή αερισμό τους

- τήρηση αποστάσεων στις αίθουσες διδασκαλίας

- υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

- τακτικό πλύσιμο χεριών

- απολύμανση του αέρα με τη χρήση ειδικών συσκευών απολύμανσης του αέρα (με χρήση φίλτρων HEPA και, αν είναι δυνατόν, δυνατότητα φωτοκατάλυσης)

- απολύμανση των χρησιμοποιούμενων επιφανειών

- πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου διδακτικού προσωπικού για την υποστήριξη ολιγομελών        τμημάτων, με βάση τις οξυμένες αλλά και διαχρονικές ανάγκες.  και όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Συνεχής Επιδημιολογική Επιτήρηση εντός του campus στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας:

- εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην Πανεπιστημιούπολη

- διενέργεια καθημερινών δωρεάν ελέγχων σε ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα ασυμπτωματικά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (screening), δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων σε συμπτωματικούς ασθενείς (testing) και εξαντλητική ιχνηλάτηση (tracing) των επαφών των τελευταίων.

- Εγκατάσταση μόνιμης μονάδας προληπτικής ιατρικής και  πρωτοβάθμιας περίθαλψης εντός του Πανεπιστημίου και στελέχωσης της με όλο το αναγκαίο προσωπικό.

- Ιδιαίτερη φροντίδα για τις ευπαθείς ομάδες φοτιητών και εργαζομένων ώστε να μπορούν να συμμετέχουν με ασφάλεια στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Μέτρα Πρόληψης και Φυσικής/Σωματικής Αποστασιοποίησης εκτός campus:

- αύξηση δρομολογίων των λεωφορείων της «Αστικό ΚΤΕΛ Ιωάννινων ΑΕ» από και προς την    Πανεπιστημιούπολη

- εκπόνηση σχεδίου πρόληψης της διάδοσης του SASR-CoV-2 στις φοιτητικές  εστίες, την Πανεπιστημιακή Λέσχη, Γυμναστήριο κτλ.


Καλούμε κάθε φοιτήτρια και φοιτητή, μέσα από τις διαδικασίες των Συλλόγων μας, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του! Να απαιτήσουμε μαζικά και οργανωμένα να γίνουμε φοιτητές ξανά στο πανεπιστήμιο που μας αξίζει, να ανατρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για λειτουργία των πανεπιστημίων «κατά το δοκούν»! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]