Ιωάννινα:O αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου σήμερα. Γιορτάζει η Ανατολή!


Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα καθώς τιμούμε τη μνήμη του Αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Προδρόμου .

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής (Ιωάννης ο Βαπτίζων), αποκαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι Άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος-συνομήλικος τού Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με τη διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού (Λουκ. 1,76), εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος", τον οποίο και βάπτισε.

Η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική, ζητώντας από κάθε άνθρωπο να σταματήσει την ανηθικότητά του, βαπτίζοντας όσους έπαιρναν μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, αποδοκίμασε ανοικτά τη σχέση του τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντίπα με την Ηρωδιάδα, την γυναίκα του αδελφού του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση  και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.



Ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Στην Παλαιά θεωρείται ως «Προφήτης» και αγγελιοφόρος του Θεού (Μαλαχίας 3,1) και στην Καινή ως "Πρόδρομος". Ο Ιωάννης αναφέρεται και από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές.


Ο αποκεφαλισμός

Τα λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τους Φαρισαίους καθώς και τον τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντίπα, όταν τον έλεγξε για την παράνομη συμβίωσή του με τη σύζυγο του ζώντος αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα, ο οποίος και τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη του Σαλώμη να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό,τι του ζητήσει. Η Ηρωδιάς, η μητέρα της, που μισούσε τον Ιωάννη, βρήκε τότε την ευκαιρία που αναζητούσε όπου προέτρεψε τότε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτη Ιωάννη μέσα σε ένα πινάκιο (πιάτο). Έτσι ακολούθησε ο αποκεφαλισμός. Μετά από το μαρτυρικό αυτό τέλος του Ιωάννη, προσελθόντες οι μαθητές του «ήραν το πτώμα αυτού και έθηκαν αυτό εν μνημείω»


Στα Ιωάννινα  σήμερα  πιστοί όλων των ηλικιών   πηγαίνουν να προσκυνήσουν την εικόνα  Του στον φερώνυμο Ιερό Ναό στην Ανατολή .

Η προσωνυμία της Εκκλησίας «Μπονίλας» προήλθε από τον οικισμό «Βονίλα». Υπάρχει λόφος προς τα Νοτιοδυτικά του ναού, που φέρει το τοπωνύμιο «Πονίλλα».        Στη Γεωγραφία του Βαρβιέ αναφέρεται η ύπαρξη στην περιοχή της «κώμης Βονίλλα», που σωζόταν το 1839, και αναγράφεται στο χάρτη της περιοχής του 1804 με τη λέξη «Bonilla».

Ο Ναός αναφέρεται ως Μοναστήρι από τους ιστορικούς Π. Αραβαντινό και Ιωάννη Λαμπρίδη (19ος αἰ.) και ανηγέρθη το 1473. Σύμφωνα με επιγραφή, τελευταία ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 1743.

Λειτούργησε ως ενοριακός Ναός από το έτος 1930 έως το έτος 2000, μέχρι τη λειτουργία του νέου ιερού ναού της Του Θεού Σοφίας.

Από παλαιά λειτουργούσε ως μετόχι του ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ιωαννίνων.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]