ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΚΚΕ-Ιωάννινα:Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού- παιδικού σταθμού!

 


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τα παιδιά μας δε χωράνε στις στενές λογικές “κόστους- οφέλους”! Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού- παιδικού σταθμού!


Η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους γονείς που είναι άνεργοι- εργαζόμενοι- αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, αγρότες να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να παλέψουν για αυτούς και τα παιδιά τους. Να πάρουν θέση για τα παιδιά τους μέσα από τον αγώνα και τη δίκαιη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, μέσα από τους συλλόγους γονέων, μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς τους φορείς.  

Για άλλη μια χρονιά, ζήσαμε στη χώρα και στο Νομό μας, το κυνήγι των νέων γονιών- νέων ζευγαριών για μια έγκριση voucher, για ένταξη των παιδιών τους, της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ, την αγωνία για το αν θα βρεθεί βρεφονηπιακός ή παιδικός σταθμός μπροστά στην ελλειπέστατη ύπαρξη τέτοιων δομών με πλήρη ευθύνη του κράτους και των μηχανισμών του! 

Μόνο για το Νομό Ιωαννίνων μένουν εκτός voucher το 37,5% των αιτήσεων, 1 στα  3 παιδιά, (σχεδόν 2.000 παιδιά!, σε  βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ) που έχουν γίνει! Ενώ για όσους είχαν την “τύχη” να εγκριθούν, μετά από πολύωρη αναμονή σε μία ουρά, ακολούθησε ένα ολονύκτικο κυνήγι για μία θέση σε παιδικό σταθμό (με χαρακτηριστικό αυτό στην πλατεία Πάργης) που ομολογεί την παντελή έλλειψη δομών, κρατικής μέριμνας. 

Η λογική του αστικού κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων η κρατική χρηματοδότηση να ακολουθεί το μοτίβο “κόστος-όφελος” μετατρέπει την αυτονόητη ανάγκη των εργατικών- λαϊκών οικογενειών για ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους σε πολυτέλεια για λίγους. Μετατρέπει τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας σε εμπόρευμα, αντιμετωπίζει τα παιδιά μας σαν αριθμούς που αποδίδουν ή όχι κέρδη. 

Η λογική αυτή οδηγεί τη λαϊκή οικογένεια σε ένα μόνιμο άγχος για το “πού θα αφήνω το παιδί”, αναγκάζει τους γονείς να αναλαμβάνουν ατομικά την ευθύνη για το μεγάλωμα, τη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, ενώ η ευθύνη είναι κοινωνική, κρατική. 

Όπως σε όλα όσα γίναμε μάρτυρες την τελευταία διετία, είτε με την πανδημία, είτε με τις πυρκαγιές, είτε με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά, επιβεβαιώνεται ότι το κράτος είναι επιλεκτικά ανίκανο όταν αφορά τη ζωή, την υγεία, την προστασία, την ποιότητα ζωής της εργατικής- λαϊκής οικογένειας, ενώ είναι επιλεκτικά ικανότατο, όταν αφορά την πριμοδότηση επιχειρηματικών- μονοπωλιακών ομίλων, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, είτε αυτό το πεδίο είναι η λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη”, είτε η υγεία, η παιδεία, κά. 

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την προσχολική αγωγή, όπως για όλες τις σχολικές βαθμίδες. Αυτό που συνδέει την πρωτοπόρα δράση και σκέψη του ΚΚΕ και την χαρακτηρίζει είναι η πάλη για έναν κόσμο με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες, που έχει «το νου του στο παιδί».  Από αυτή τη σκοπιά σας καλούμε και να μελετήσετε τις θέσεις του ΚΚΕ. 


Από αυτό προκύπτει ότι το πρόβλημα στην προσχολική αγωγή δεν το ταυτίζουμε μόνο με το πρόβλημα συμμετοχής ή αποκλεισμού από τις δομές της. Αλλά επίσης και με τους όρους και τις προϋποθέσεις στα πλαίσια των οποίων διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, που δεν είναι καθόλου πολυτέλεια να μιλάμε για αυτές. 

Γι' αυτό το λόγο όλοι πρέπει να απαιτήσουμε:

Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών και τη λειτουργία τους χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.

Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι)

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.

Τακτικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση για όλους, άμεση ιατρική αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλα αυτά στην ευθύνη σχολιατρικής υπηρεσίας, διασυνδεδεμένης με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας. 

Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.



Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, 

28/8/21 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]