«Διχασμό» προκαλούν στους Ελληνες τα δίκτυα 5G


 Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Το 5G φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στη ζωή και την καθημερνικότητα, ωστόσο οι Έλληνες εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό επιφυλακτικότητας σε σύνολο 18 χωρών.


Την ίδια στιγμή ωστόσο το 51% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει ή θα αποκτήσει συσκευή συμβατή με δίκτυο 5G και το 70% δηλώνει ότι η χρήση του δικτύου 5G ωφελεί τη ζωή του με πολλούς τρόπους.


Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Focus Bari | YouGov σχετικά με την στάση του κοινού απέναντι στην επερχόμενη τεχνολογία δικτύων 5G:



 

Πρώτη χώρα σε επιφυλακτική στάση η Ελλάδα με 53% του κοινού να εκφράζει ανησυχία προς το 5G σε σχέση με την ασφάλεια, ιδιωτικότητα και την υγεία,

Αντίστοιχο ποσοστό επιφυλακτικότητας καταγράφεται και για την Ινδία

Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, το Μεξικό,

Οι χώρες με τον χαμηλότερο βαθμό ανησυχίας και επιφύλαξης προς την νέα τεχνολογία είναι η Δανία και η Αγγλία.


Οι ανησυχίες και η αναγνώριση

Ειδικότερα στην Ελλάδα, το 54% των πολιτών ανησυχεί για το απόρρητο των δεδομένων του σχετικά με το 5G, ποσοστό που θεωρείται χαμηλό, αν υπολογίσει κανείς ότι στη Βρετανία το ίδιο ποσοστό σκαρφαλώνει στο 67%.


Το 52% ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας αν αποτύχει η τεχνολογία 5G (στην Αγγλία, το ανάλογο ποσοστό είναι 67%).


Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις ανησυχίες, το κοινό αναγνωρίζει τις ωφέλειες των δικτύων 5G.


Στην Ελλάδα το 70% δηλώνει ότι η χρήση του δικτύου 5G ωφελεί τη ζωή του με πολλούς τρόπους. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αγγλία το αντίστοιχο ποσοστό που βλέπει οφέλη στο 5G είναι 64%!


Η μεγαλύτερη ανησυχία στην χώρα μας εκφράζεται από γυναίκες αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.


Οι γυναίκες πιο δύσπιστες

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο  για τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία. Ειδικότερα, το 61% των γυναικών ανησυχούν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες περιορίζεται στο 43%. Στην Αττική ο πληθυσμός είναι διχασμένος στο 50%, στη Θεσσαλονίκη «ανησυχεί» για τις επιπτώσεις το 49% ενώ στην επαρχία το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 54%.


Σε ερώτηση αν η χρήση του δικτύου 5G βελτιώνει την ψηφιακή εμπειρία (streaming, ταχύτητες κ.λπ.), το 88% των Ελλήνων απαντά θετικά και μόλις το 12% αρνητικά. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία απαντά θετικά το 63% και αρνητικά το 37%.


Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης στη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G) το δεύτερο τρίμηνο του 2021.


Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η χώρα μας υπολειπόταν έναντι της Φινλανδίας και της Γερμανίας στην πρόοδο που είχε κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προχωρούν στις υποδομές των δικτύων 5G. Τώρα στην πρώτη θέση προστέθηκε και η χώρα μας, έχοντας πετύχει βαθμολογία 100%, σύμφωνα με το παρατηρητήριο της ΕΕ για το 5G.

moved.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]